ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hultqvist kallsinnig till M:s bud: ”Deltar inte i offentliga auktioner”

  • Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT
  • Foto: Henrik Montgomery/TT
  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna utlovar 9 extra miljarder till försvaret till 2025, men det räcker inte för att locka C och L att lämna januaripartiernas budgetöverenskommelse om försvaret. Moderatledaren Ulf Kristersson anser att Sverige inte har råd med ännu ett underfinansierat försvarsbeslut. 

”Det vore en otroligt riskabel signal att skicka”, säger han. 

Det blossar nu upp till en hård politisk dragkamp om försvarsanslagen inför de samtal som startar nästa vecka. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lovar i samband med Folk och Försvar i Sälen på söndagen ytterligare 9 miljarder till försvaret till 2025. Försvarsbudgeten 2025 skulle därmed uppgå till 93 miljarder 2025. Det kan jämföras med de 84 miljarder Försvarsberedningen planerat för.  

”Om inte ett nytt budgetbeslut fattas kommer Sverige inte att nå den uttalande målnivån om 1,5 procent av BNP”, säger Ulf Kristersson som menar att det vore oacceptabelt. 

Förslaget är inte förankrat hos några andra partier. 

”Jag tror att fler partier i Sveriges riksdag delar den bilden”, säger Ulf Kristersson. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) stänger inte dörren till Moderaterna, men är kallsinnig till utspelet. 

”Jag är inte beredd att delta i några offentliga auktioner om penningtillskott. Vi har gett ett besked nu efter en uppgörelse mellan fyra partier, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet, där vi kommer att satsa 25 miljarder kronor till 2025.”

Han pekar på att det är ett tillskott med historiska dimensioner. 

”Vi för in unikt mycket nya medel i Försvarsmakten. På den punkten får det liksom inte råda något tvivel. Det är stora satsningar som vi gör och står bakom”, säger han. 

Hur viktigt är det att ett försvarsbeslut är robust över ett eventuellt regeringsskifte? 

”Vi strävar alltid efter breda majoriteter och vi har nu en grund med fyra partier som står bakom satsningen på 25 miljarder kronor. Det är en bra plattform för de fortsatta förhandlingarna.”

Samtidigt innebär Försvarsmaktens besked i november att det fattas cirka 50 miljarder 2021-2025 för att genomföra Försvarsberedningens förslag. 

Håller du med om att armén drar det kortaste strået i Försvarsmaktens plan och vad smärtar mest? 

”Självklart ska vi jobba med brigadförmågan, vi ska utöka antalet värnpliktiga och vi ska ha värnpliktiga befälskategorier. Det är prioriterat. Vi har en för liten armé som vi har i dag”, säger Peter Hultqvist som pekar på att såväl armén, som flygvapnet och marinen kommer att märka av satsningarna. 

Beskedet från Moderaterna skulle kunna ha potential att spräcka regeringen och samarbetspartierna i ett av årets tyngsta politiska beslut och har kopplats ihop med regeringsfrågan. Men Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman anser sig bunden av budgetuppgörelsen med S och han är frågande inför Moderaternas beräkningar. 

”Det hade varit bättre om man avvaktat den analysgrupp som man själv avser delta i. Men vi har inga invändningar mot att M driver på för ökade resurser”, säger han och pekar på att Liberalerna vill sikta mot försvarsanslag på 2 procent av BNP. 

Det går inte att redan nu säga att det saknas 9 miljarder, anser Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson hos Centerpartiet. 

”Centerpartiet vill att helheten i försvarsberedningens förslag genomförs och vi står fortsatt bakom den viktiga uppgörelsen vi fick till i augusti om ytterligare miljardförstärkningar till försvaret”, säger Daniel Bäckström.

Ulf Kristersson tillbakavisar kritiken från sina tidigare samarbetspartier. 

”Det vore en otroligt riskabel signal att skicka om vi ännu en gång pratar om ett starkare försvar, men inte är beredda att fatta besluten som också finansierar detta”, säger Ulf Kristersson. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer