Annons

Hultqvist kallsinnig till M:s bud: ”Deltar inte i offentliga auktioner”

Moderaterna utlovar 9 extra miljarder till försvaret till 2025, men det räcker inte för att locka C och L att lämna januaripartiernas budgetöverenskommelse om försvaret. Moderatledaren Ulf Kristersson anser att Sverige inte har råd med ännu ett underfinansierat försvarsbeslut. 

”Det vore en otroligt riskabel signal att skicka”, säger han. 

Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT
Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Henrik Montgomery/TT

Det blossar nu upp till en hård politisk dragkamp om försvarsanslagen inför de samtal som startar nästa vecka. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lovar i samband med Folk och Försvar i Sälen på söndagen ytterligare 9 miljarder till försvaret till 2025. Försvarsbudgeten 2025 skulle därmed uppgå till 93 miljarder 2025. Det kan jämföras med de 84 miljarder Försvarsberedningen planerat för.  

”Om inte ett nytt budgetbeslut fattas kommer Sverige inte att nå den uttalande målnivån om 1,5 procent av BNP”, säger Ulf Kristersson som menar att det vore oacceptabelt. 

Förslaget är inte förankrat hos några andra partier. 

”Jag tror att fler partier i Sveriges riksdag delar den bilden”, säger Ulf Kristersson. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) stänger inte dörren till Moderaterna, men är kallsinnig till utspelet. 

”Jag är inte beredd att delta i några offentliga auktioner om penningtillskott. Vi har gett ett besked nu efter en uppgörelse mellan fyra partier, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet, där vi kommer att satsa 25 miljarder kronor till 2025.”

Han pekar på att det är ett tillskott med historiska dimensioner. 

”Vi för in unikt mycket nya medel i Försvarsmakten. På den punkten får det liksom inte råda något tvivel. Det är stora satsningar som vi gör och står bakom”, säger han. 

Hur viktigt är det att ett försvarsbeslut är robust över ett eventuellt regeringsskifte? 

”Vi strävar alltid efter breda majoriteter och vi har nu en grund med fyra partier som står bakom satsningen på 25 miljarder kronor. Det är en bra plattform för de fortsatta förhandlingarna.”

Samtidigt innebär Försvarsmaktens besked i november att det fattas cirka 50 miljarder 2021-2025 för att genomföra Försvarsberedningens förslag. 

Håller du med om att armén drar det kortaste strået i Försvarsmaktens plan och vad smärtar mest? 

”Självklart ska vi jobba med brigadförmågan, vi ska utöka antalet värnpliktiga och vi ska ha värnpliktiga befälskategorier. Det är prioriterat. Vi har en för liten armé som vi har i dag”, säger Peter Hultqvist som pekar på att såväl armén, som flygvapnet och marinen kommer att märka av satsningarna. 

Beskedet från Moderaterna skulle kunna ha potential att spräcka regeringen och samarbetspartierna i ett av årets tyngsta politiska beslut och har kopplats ihop med regeringsfrågan. Men Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman anser sig bunden av budgetuppgörelsen med S och han är frågande inför Moderaternas beräkningar. 

”Det hade varit bättre om man avvaktat den analysgrupp som man själv avser delta i. Men vi har inga invändningar mot att M driver på för ökade resurser”, säger han och pekar på att Liberalerna vill sikta mot försvarsanslag på 2 procent av BNP. 

Det går inte att redan nu säga att det saknas 9 miljarder, anser Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson hos Centerpartiet. 

”Centerpartiet vill att helheten i försvarsberedningens förslag genomförs och vi står fortsatt bakom den viktiga uppgörelsen vi fick till i augusti om ytterligare miljardförstärkningar till försvaret”, säger Daniel Bäckström.

Ulf Kristersson tillbakavisar kritiken från sina tidigare samarbetspartier. 

”Det vore en otroligt riskabel signal att skicka om vi ännu en gång pratar om ett starkare försvar, men inte är beredda att fatta besluten som också finansierar detta”, säger Ulf Kristersson. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?