Arbetet med den säkerhetspolitiska analysen inleddes i mitten av mars. På fredagen var det klart.
”Rysslandskrisen är strukturell, systematisk och långvarig. Den slutsatsen är helt grundläggande för resten av rapporten”, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Att det inte är en Natoutredning var Ann Lindes besked när arbetet inleddes, men alla bärande delar av den färdiga rapporten riktar in sig på konsekvenserna av det förestående Natobeslutet.
Vid det tredje mötet började Ann Linde att bädda för ett medlemskap, enligt en person med insyn i arbetet. Att både Ann Linde och Peter Hultqvist har fattat sitt personliga fattat sina personliga ställningstaganden framkom vid fredagens pressträff.
”Efter det här väldigt gedigna arbetet, så har jag min uppfattning klar”, säger Ann Linde men berättar att hon inte vill berätta vad slutsatsen är ”av respekt till processen”.
”Jag kommer att redogöra för mitt ställningstagande när partiet är klar med sin process”, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Att alla åtta partier är överens om delar av rapporten - inklusive synen på dagens Ryssland - är en styrka, påpekar Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiska talesperson. Han går samtidigt längre än de båda ministrarna på en central punkt:
”Vi måste nu omedelbart ansöka om Natomedlemskap. Punkt”, säger han.
Rapporten innehåller tre ”särskilda yttranden”, det vill säga invändningar mot innehållet.
Från KD och L är det kortfattat och handlar om att man inte kan dra slutsatsen att den militära alliansfriheten har tjänat Sverige väl.
Vänsterpartiet har ett längre resonemang om varför Sverige inte bör gå med i Nato (se separat artikel) medan Miljöpartiets representant avslutar sin kritik mot Natomedlemskap med ett antal begränsningar man vill se om Sverige ansöker.
Ett medlemskap skulle, enligt Ann Linde, samtidigt inte hindra Sverige från att arbeta för global kärnvapennedrustning.
Ett av Sveriges viktigaste överväganden rör Finland, enligt Ann Linde som påminner om torsdagens besked från landets statsminister och president, Sanna Marin och Sauli Niinistö.
”Väljer vi olika vägar framåt så kommer det av naturliga skäl att påverka vårt samarbete”, säger Ann Linde.
Juridiskt bindande försvarsgarantier kan Sverige endast få som fullvärdiga medlemmar och inget annat, enligt Ann Linde som inte håller med om beskrivningen från Vänsterpartiet att rapporten saknar argument mot Nato. Hon pekar på att den tydligt visar att Sverige utsätts för en stor sårbarhet under en ansökningsperiod.
”Vi erkänner i rapporten att detta är en negativ sak. Jag håller inte med om att vi inte tagit upp vad som är negativt”, säger hon.
Också Peter Hultqvist trycker på att den säkerhetspolitiska situationen är allvarlig.
”Läget är allvarligt, läget är komplext. Vi måste vara beredda att denna situation kan pågå under lång tid. Vi måste vara beredda på att situation kan förvärras”, säger Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist, pappa till Hultqvist-doktrinens många militära samarbeten, medger begränsningar i den strategin. Dagens situation är farlig påpekar han.
”Läget är allvarligt, läget är komplext. VI måste vara beredda att denna situation kan pågå under lång tid. Vi måste vara beredda på att situation kan förvärras”, säger Peter Hultqvist.