1515
Annons

Hultqvist: ”Situationen kan förvärras”

Ett Natomedlemskap ökar Sveriges säkerhet, enligt sex av riksdagens partier i den rapport som ligger på bordet vid helgens Natobeslut i Socialdemokraterna. Utrikesminister Ann Linde har bestämt sig - men håller sin slutsats hemlig.

Foto:Jesper Frisk

Arbetet med den säkerhetspolitiska analysen inleddes i mitten av mars. På fredagen var det klart.

”Rysslandskrisen är strukturell, systematisk och långvarig. Den slutsatsen är helt grundläggande för resten av rapporten”, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Att det inte är en Natoutredning var Ann Lindes besked när arbetet inleddes, men alla bärande delar av den färdiga rapporten riktar in sig på konsekvenserna av det förestående Natobeslutet.

Vid det tredje mötet började Ann Linde att bädda för ett medlemskap, enligt en person med insyn i arbetet. Att både Ann Linde och Peter Hultqvist har fattat sitt personliga fattat sina personliga ställningstaganden framkom vid fredagens pressträff.

”Efter det här väldigt gedigna arbetet, så har jag min uppfattning klar”, säger Ann Linde men berättar att hon inte vill berätta vad slutsatsen är ”av respekt till processen”.

”Jag kommer att redogöra för mitt ställningstagande när partiet är klar med sin process”, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Att alla åtta partier är överens om delar av rapporten - inklusive synen på dagens Ryssland - är en styrka, påpekar Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiska talesperson. Han går samtidigt längre än de båda ministrarna på en central punkt:

”Vi måste nu omedelbart ansöka om Natomedlemskap. Punkt”, säger han.

Rapporten innehåller tre ”särskilda yttranden”, det vill säga invändningar mot innehållet.

Från KD och L är det kortfattat och handlar om att man inte kan dra slutsatsen att den militära alliansfriheten har tjänat Sverige väl.

Vänsterpartiet har ett längre resonemang om varför Sverige inte bör gå med i Nato (se separat artikel) medan Miljöpartiets representant avslutar sin kritik mot Natomedlemskap med ett antal begränsningar man vill se om Sverige ansöker.

Ett medlemskap skulle, enligt Ann Linde, samtidigt inte hindra Sverige från att arbeta för global kärnvapennedrustning.

Ett av Sveriges viktigaste överväganden rör Finland, enligt Ann Linde som påminner om torsdagens besked från landets statsminister och president, Sanna Marin och Sauli Niinistö.

”Väljer vi olika vägar framåt så kommer det av naturliga skäl att påverka vårt samarbete”, säger Ann Linde.

Juridiskt bindande försvarsgarantier kan Sverige endast få som fullvärdiga medlemmar och inget annat, enligt Ann Linde som inte håller med om beskrivningen från Vänsterpartiet att rapporten saknar argument mot Nato. Hon pekar på att den tydligt visar att Sverige utsätts för en stor sårbarhet under en ansökningsperiod.

”Vi erkänner i rapporten att detta är en negativ sak. Jag håller inte med om att vi inte tagit upp vad som är negativt”, säger hon.

Också Peter Hultqvist trycker på att den säkerhetspolitiska situationen är allvarlig.

”Läget är allvarligt, läget är komplext. Vi måste vara beredda att denna situation kan pågå under lång tid. Vi måste vara beredda på att situation kan förvärras”, säger Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist, pappa till Hultqvist-doktrinens många militära samarbeten, medger begränsningar i den strategin. Dagens situation är farlig påpekar han.

”Läget är allvarligt, läget är komplext. VI måste vara beredda att denna situation kan pågå under lång tid. Vi måste vara beredda på att situation kan förvärras”, säger Peter Hultqvist.

 

 

 


Innehåll från HaglöfsAnnons

Haglöfs Restored – second hand gear for first hand adventures

Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.
Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.

Begagnade kläder återställs och blir lika funktionella och fina som nya, samtidigt som avfall, utsläpp och resursanvändning minskar. Nu gör Haglöfs Restored det enklare för oss att minska vårt avtryck.

I över hundra år har Haglöfs tillverkat produkter som inspirerar människor att uppleva naturen. Att bidra till att naturen bevaras och kan upplevas i många generationer framöver ligger i företagets dna. Som ett led i hållbarhetsarbetet har varumärket skapat Haglöfs Restored, en kollektion med begagnade kläder som är lika funktionella som nyproducerade produkter, men som har en hel del extra fördelar för miljön. 

– För att tillverka kläder krävs resurser som energi, vatten och råvaror. Varje gång vi kan förlänga en produkts livslängd genom produktvård, reparation eller återanvändning så utnyttjar vi de resurserna på ett bättre sätt. Och framför allt undviker vi att använda ytterligare resurser genom att producera nya produkter, säger Fredrik Ohlsson, vd på Haglöfs.

Stort intresse för att handla begagnat

Till Haglöfs Restored kommer kläder på grund av produktionsfel, garantier och returer, eller för att konsumenten helt enkelt tröttnat på sitt plagg. Oavsett ursprung går alla produkter igenom en rigorös rengörings-, reparations- och impregneringsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder. Genom att återställa gamla produkter som ingen längre vill ha bidrar Haglöfs till mindre avfall, utsläpp och vattenanvändning i produktionsprocessen, samtidigt som de håller fortfarande högkvalitativa material borta från soptippen. Och intresset för att handla begagnat är stort.

– I arbetet med att ta fram Haglöfs Restored gjorde vi konsumentstudier som visade på ett stort sug efter att handla secondhand som man vet håller måttet. Att så många vill göra ett aktivt val att minska miljöavtrycket genom att köpa begagnat är väldigt glädjande, säger Fredrik Ohlsson.

Från slit och släng till cirkulärt

För Haglöfs startar hållbarhetsarbetet redan i företagets designfilosofi. Genom att skapa tidlösa kläder av hög kvalitet så ökar förutsättningarna att de får leva länge. Med konceptet Haglöfs Restored har man nu också skapat ett sätt att ytterligare förlänga livslängden på produkterna.

– För oss handlar det både om att se till att produkter används så länge som möjligt, och om att utforska nya affärsmodeller som innebär att vi inte alltid behöver producera nya produkter för att fortsätta växa som företag. Haglöfs Restored är en del av en process som syftar till att förändra hur vi handlar; att ta oss från en linjär modell med en slit-och-släng-filosofi till ett cirkulärt och mer resursåterhållsamt köpbeteende, säger Fredrik Ohlsson.

Fakta Haglöfs
Svenska outdoorvarumärket Haglöfs grundades 1914 av Wiktor Haglöf. De designar och utvecklar kläder, skor, ryggsäckar och sovsäckar i Stockholm och är verksamma i Europa och delar av Asien. Läs mer på www.haglofs.se 

www.haglofsrestored.com

 

Mer från Haglöfs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haglöfs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?