1515
Annons

Hultqvist: ”Situationen kan förvärras”

Ett Natomedlemskap ökar Sveriges säkerhet, enligt sex av riksdagens partier i den rapport som ligger på bordet vid helgens Natobeslut i Socialdemokraterna. Utrikesminister Ann Linde har bestämt sig - men håller sin slutsats hemlig.

Foto:Jesper Frisk

Arbetet med den säkerhetspolitiska analysen inleddes i mitten av mars. På fredagen var det klart.

”Rysslandskrisen är strukturell, systematisk och långvarig. Den slutsatsen är helt grundläggande för resten av rapporten”, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Att det inte är en Natoutredning var Ann Lindes besked när arbetet inleddes, men alla bärande delar av den färdiga rapporten riktar in sig på konsekvenserna av det förestående Natobeslutet.

Vid det tredje mötet började Ann Linde att bädda för ett medlemskap, enligt en person med insyn i arbetet. Att både Ann Linde och Peter Hultqvist har fattat sitt personliga fattat sina personliga ställningstaganden framkom vid fredagens pressträff.

”Efter det här väldigt gedigna arbetet, så har jag min uppfattning klar”, säger Ann Linde men berättar att hon inte vill berätta vad slutsatsen är ”av respekt till processen”.

”Jag kommer att redogöra för mitt ställningstagande när partiet är klar med sin process”, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Att alla åtta partier är överens om delar av rapporten - inklusive synen på dagens Ryssland - är en styrka, påpekar Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiska talesperson. Han går samtidigt längre än de båda ministrarna på en central punkt:

”Vi måste nu omedelbart ansöka om Natomedlemskap. Punkt”, säger han.

Rapporten innehåller tre ”särskilda yttranden”, det vill säga invändningar mot innehållet.

Från KD och L är det kortfattat och handlar om att man inte kan dra slutsatsen att den militära alliansfriheten har tjänat Sverige väl.

Vänsterpartiet har ett längre resonemang om varför Sverige inte bör gå med i Nato (se separat artikel) medan Miljöpartiets representant avslutar sin kritik mot Natomedlemskap med ett antal begränsningar man vill se om Sverige ansöker.

Ett medlemskap skulle, enligt Ann Linde, samtidigt inte hindra Sverige från att arbeta för global kärnvapennedrustning.

Ett av Sveriges viktigaste överväganden rör Finland, enligt Ann Linde som påminner om torsdagens besked från landets statsminister och president, Sanna Marin och Sauli Niinistö.

”Väljer vi olika vägar framåt så kommer det av naturliga skäl att påverka vårt samarbete”, säger Ann Linde.

Juridiskt bindande försvarsgarantier kan Sverige endast få som fullvärdiga medlemmar och inget annat, enligt Ann Linde som inte håller med om beskrivningen från Vänsterpartiet att rapporten saknar argument mot Nato. Hon pekar på att den tydligt visar att Sverige utsätts för en stor sårbarhet under en ansökningsperiod.

”Vi erkänner i rapporten att detta är en negativ sak. Jag håller inte med om att vi inte tagit upp vad som är negativt”, säger hon.

Också Peter Hultqvist trycker på att den säkerhetspolitiska situationen är allvarlig.

”Läget är allvarligt, läget är komplext. Vi måste vara beredda att denna situation kan pågå under lång tid. Vi måste vara beredda på att situation kan förvärras”, säger Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist, pappa till Hultqvist-doktrinens många militära samarbeten, medger begränsningar i den strategin. Dagens situation är farlig påpekar han.

”Läget är allvarligt, läget är komplext. VI måste vara beredda att denna situation kan pågå under lång tid. Vi måste vara beredda på att situation kan förvärras”, säger Peter Hultqvist.

 

 

 


Sonens död gav idé för bättre vård: ”Jag har lovat honom det”

Den kris det innebär att förlora ett barn är omöjlig att förstå för den som inte drabbats själv. Taxichauffören, musikern och författaren Michael Kaufmann och hans familj försöker vända den avgrundsdjupa sorgen till något positivt och är i färd med att skapa ett nytt sätt för hur läkare världen över kommunicerar med varandra i akuta och komplicerade vårdfall. 

Förlusten av sonen Tobias gav Michael Kaufmann idén att bygga en app för läkare i hopp om att kunna rädda liv i framtiden.
Förlusten av sonen Tobias gav Michael Kaufmann idén att bygga en app för läkare i hopp om att kunna rädda liv i framtiden.Foto:Joey Abrait

Den 18 oktober 2016 tog jordelivet slut för Tobias Kaufmann.

Då hade 24-åringen i över två år fört en hård kamp mot den ovanliga men också mycket dödliga blodcancerformen akut promyeloisk leukemi, APL. Sjukdomen kom tillbaka gång på gång trots behandlingar med cellgifter och en på den tiden ny behandlingsmetod med ett A-vitamin i kombination med arseniktrioxid. Tobias Kaufmann var 2015 en av de första patienterna i Sverige som behandlades med det nya preparatet.

Arsenik- och vitaminbehandlingen har visat sig vara mycket effektiv mot APL och är nu standardbehandling i Sverige, men komplikationerna av behandlingen drabbade Tobias oväntat hårt med en rad allvarliga komplikationer, vid sidan av allt som leukemin förde med sig. 

Ett år innan han gick vidare, som hans föräldrar valt att kalla det, drabbades Tobias av en direkt livshotande spontan benmärgsdepression med innebörden att han över huvud taget inte hade något immunförsvar. I efterhand har läkarna kommit fram till att den förmodligen berodde på arsenikförgiftning och att Tobias helt enkelt inte svarade som förväntat på behandlingen. Men där och då famlade de i mörkret. En läkare tog Tobias mamma och pappa åt sidan och sa ”Ja, vi har ju inte gett upp än, det vill jag att ni ska veta”...

Michael Kaufmann frågade i desperation: Varför inte bara slänga ut en fråga i världen?

Det nedslående svaret var att nja... det är ju inte riktigt så det går till.

”Då klickade det till i huvudet och den första idén om Tobias Tree föddes”, berättar Michael Kaufmann, drygt sex år senare över en fika vid köksbordet i Älta, söder om Stockholm.

Tobias Kaufmann drabbades av en ovanlig och mycket dödlig form av blodcancer.
Tobias Kaufmann drabbades av en ovanlig och mycket dödlig form av blodcancer.Foto:Privat

Tobias Tree är i dag en kommunikationsapp, baserad på en hårdkrypterad mejltjänst, där läkare världen över kan skicka akuta frågor till specialister inom olika områden. Frågan kommer med en notis i telefonen, mottagaren kan snabbt avgöra ifall man har någon hjälp att bidra med eller inte, och kan antingen skicka sitt svar eller avstå.

”Jag har haft i åtanke situationen där två läkare stöter på varandra i korridoren och tar upp ett trängande fall i flykten. Appen ska fungera på samma sätt, fast läkarna kan befinna sig på varsin sida av jorden”, säger Michael Kaufmann och fortsätter: 

”De kan tack vare krypteringen vara säkra på att ingen obehörig tar del av informationen, de kan dela röntgenbilder och provsvar och de kan skapa små team med för fallet relevanta kunskapsområden och prata sinsemellan. Allt på ett enkelt och säkert sätt, med ett starkt integritetsskydd.”

Den digitala kommunikation mellan läkare som sker i dag, och som enligt Michael Kaufmann också tycks ha blivit vanligare under pandemin, är genom privata mejllistor eller ibland till och med i grupper i sociala medier. Men det ger svagt eller obefintligt integritetsskydd och kommunikationen når inte utanför det egna kunskapsområdet.

”I Tobias Tree sparas ingen information som exempelvis hos Facebook. De meddelanden som läkarna skickar sinsemellan landar i deras egna krypterade brevlådor, inte i appen eller hos någon annan obehörig.”

Arbetet med att utveckla Tobias Tree har haft sina utmaningar. Till att börja med hade vare sig Michael Kaufmann eller någon annan i hans familj en aning om hur man gör en app. Men genom en vän till en vän fick han kontakt med rätt personer och kunde sätta bollen i rullning.

”Syftet med Tobias Tree är att vara som ett Tinder för läkare med svåra sjukdomsfall, en plattform där de kan matcha sig med varandra. Det är allt.”

Även senare i processen har vissa svårigheter behövt överkommas. En komplikation var exempelvis att indelningen i olika subspecialiteter ser annorlunda ut på olika håll i världen. Därför behövde man jobba fram en ny skärning med specialkunskapsområden, som läkaren får ange i samband med att hen registrerar sig i appen och till vilka de akuta frågorna kan riktas.

En annan tanke som man fått överge är möjligheten att söka bakåt i tiden i ett slags fallbibliotek. 

”Det var ingen bra idé. Det vore helt andra regler som vi skulle bli tvungna att förhålla oss till med en sådan databas, det blir mycket mer komplicerat. Syftet med Tobias Tree är att vara som ett Tinder för läkare med svåra sjukdomsfall, en plattform där de kan matcha sig med varandra. Det är allt.”

I dag finns appen i en första version för Iphone och nyligen har även en version för Androidtelefoner blivit klar. Nu börjar den verkliga lanseringen av tjänsten.

”Resten av mitt liv kommer jag ägna åt att sprida Tobias Tree. Mun mot mun-metoden från en läkare till en annan är överlägset det effektivaste sättet att nå ut”, säger han.

Michael Kaufmann arbetade oavlönat med projektet i två år, och de mesta av finansieringen kommer från egen plånbok.
Michael Kaufmann arbetade oavlönat med projektet i två år, och de mesta av finansieringen kommer från egen plånbok.Foto:Joey Abrait

Hittills har Tobias Tree fått stöd av exempelvis läkemedelsjätten Roche som bidragit med viss finansiering. Andra parter har stöttat med pro bono-insatser, som apputvecklaren och it-konsulten Chorus och Elastx som står för driften. Tjänsten bygger på Secure Appbox krypterade mejltjänst. Tobias Tree belönades också i fjol med Stockholms stads innovationsstipendium på 100.000 kronor, vilket blev ett välkommet tillskott. 

Men de mesta pengarna för att bekosta utvecklingen av appen kommer från egen plånbok. Michael Kaufmann arbetade oavlönad heltid med projektet i två år, men var sedan tvungen att återgå till taxichaufförsjobbet för att bidra till familjeförsörjningen.

Bakom appen står den icke vinstdrivande stiftelsen Insamlingsstiftelsen Tobias Tree Foundation, där Michael är generalsekreterare, Tobias mamma Yvonne van de Vis Kaufmann ordförande och lillasyster Liora sitter i styrelsen tillsammans med bland andra flera läkare.

”Tobias Tree kommer aldrig vara intressant för en finansiell investerare för någon ekonomisk avkastning kommer det aldrig att bli. Men det vi behöver för att nå ut i världen och rädda liv är ekonomiskt stöd till insamlingsstiftelsen. Till dags dato har vi fått många små och viktiga bidrag från framför allt privatpersoner. Det har täckt löpande kostnader som exempelvis revisorskostnader.”

”Jag har lovat Tobias att göra verklighet av Tobias Tree och det tänker jag hålla”, säger Michael Kaufmann.
”Jag har lovat Tobias att göra verklighet av Tobias Tree och det tänker jag hålla”, säger Michael Kaufmann.Foto:Joey Abrait

Enligt Michael har flera tänkbara sponsorer, exempelvis andra läkemedelsbolag, visat både entusiasm och intresse men har sagt ”kom tillbaka när du har hundra läkare som använder appen.”

”Förhoppningsvis kan jag väldigt snart ringa tillbaka till dem och så fort vi har hundra läkare så hoppas vi få en snöbollseffekt.”

Innan Tobias gick vidare 2016 hade Michael tid att prata om sin idé med sin son. Det var viktigt att Tobias Kaufmann stod bakom idén, upplägget och inte minst namnet.

”Jag minns när han sa till mig, ordagrant: 'Om allt jag går igenom bara kan hjälpa en enda människa, då är det okej'”, säger Michael Kaufmann och tillägger: 

”Jag har lovat Tobias att göra verklighet av Tobias Tree och det tänker jag hålla.”

Hur skulle det kännas att en dag få höra att ett liv räddats tack vare Tobias Tree?

Svaret kommer lite dröjande, men med ett leende:

”Fantastiskt.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?