1515
Annons

Hultqvist: Mycket allvarligt att Ryssland lägger sig i

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är veckans gäst i Ekots lördagsintervju. Under intervjun meddelade han bland annat att han under Folk och Försvars konferens om säkerhetspolitik i Sälen, som inleds på söndagen, kommer att presentera detaljer om nästa försvarsberedning, som kommer fatta beslut om inriktningen för Försvarsmakten de kommande åren.

Bild:TT

Hultqvist fick även frågan om vad har han har att säga om de amerikanska underrättelserapporterna om att Ryssland ligger bakom hackningen av Demokraternas mailservrar med syfte att påverka den amerikanska valrörelsen.

Då svarade han:"Det är mycket allvarligt om man går in i andra länders valrörelse."

Hultqvist meddelade även att han inte har någon anledning att ifrågasätta uppgifterna, vilket USA:s tillträdande president Donald Trump har gjort. Försvarsministern kan inte heller utesluta att något liknande kan inträffa i Sverige.

"Regeringen har gett statskontoret i uppdrag att identifiera vad olika myndigheter kan göra för att förebygga och identifiera desinformationskampanjer", sa Hultqvist.

Vad gäller de senaste dagarnas utspel från de borgerliga partiledarna om ökade anslag till Försvarsmakten sa Hultqvist: "Min dörr är öppen".

Hultqvist ville dock inte sätta någon siffra på hur mycket anslagen bör öka, men medgav att det är rimligt att Försvarsmakten får ökade anslag för att kunna lösa sin uppgift.

Erdogan: Finland kan ensamt få klartecken för att gå med i Nato

PRAG (Nyhetsbyrån Direkt) Finland kan ensamt få klartecken från Turkiet att gå med i Nato utan Sverige om resten av Natoländerna skulle gå med på det.

Det sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid en presskonferens på torsdagen under mötet för Europeiska politiska gemenskapen.

”Relationen mellan Finland och Turkiet är annorlunda än mellan Sverige och Turkiet. I Finland strövar inte terrorister fritt omkring på gatorna. Men i Sverige gör de det”, sade han.

”Om Nato fattar ett beslut till fördel för Finland kommer vi att göra vad som krävs”, fortsatte han.

Natos hållning hittills har varit att Finland och Sverige ska gå med samtidigt i försvarsorganisationen.

På en första fråga förnekade Recep Erdogan att han hade träffat statsminister Magdalena Andersson under toppmötet i Prag, tvärtemot vad hon sade.

På en annan fråga om mötet sade han att han väntade på Sveriges nye statsminister och att han inte var på plats. Däremot fanns den gamla statsministern och utrikesministern där, och att de hade ett kort möte.

”Så länge som terroristorganisationer demonstrerar på svenska gator och så länge som terrorister finns i Sveriges parlament kommer vi inte att ha en positiv position vad gäller Sverige”, sade Recep Erdogan.

Under presskonferensen hotade Turkiets president också Grekland.

”Det gäller inte bara Grekland. Vilket land det än är som angriper oss ska veta att vi kan komma efter dem mitt i natten”, sade han.

Samtidigt sade han att Turkiets medlemsansökan till EU måste fortsätta och att orättvisa hinder för medlemskapet måste undanröjas.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera