1515

Hultqvist kallsinnig till M:s bud: ”Deltar inte i offentliga auktioner”

Moderaterna utlovar 9 extra miljarder till försvaret till 2025, men det räcker inte för att locka C och L att lämna januaripartiernas budgetöverenskommelse om försvaret. Moderatledaren Ulf Kristersson anser att Sverige inte har råd med ännu ett underfinansierat försvarsbeslut. 

”Det vore en otroligt riskabel signal att skicka”, säger han. 

Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT
Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Henrik Montgomery/TT

Det blossar nu upp till en hård politisk dragkamp om försvarsanslagen inför de samtal som startar nästa vecka. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lovar i samband med Folk och Försvar i Sälen på söndagen ytterligare 9 miljarder till försvaret till 2025. Försvarsbudgeten 2025 skulle därmed uppgå till 93 miljarder 2025. Det kan jämföras med de 84 miljarder Försvarsberedningen planerat för.  

”Om inte ett nytt budgetbeslut fattas kommer Sverige inte att nå den uttalande målnivån om 1,5 procent av BNP”, säger Ulf Kristersson som menar att det vore oacceptabelt. 

Förslaget är inte förankrat hos några andra partier. 

”Jag tror att fler partier i Sveriges riksdag delar den bilden”, säger Ulf Kristersson. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) stänger inte dörren till Moderaterna, men är kallsinnig till utspelet. 

”Jag är inte beredd att delta i några offentliga auktioner om penningtillskott. Vi har gett ett besked nu efter en uppgörelse mellan fyra partier, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet, där vi kommer att satsa 25 miljarder kronor till 2025.”

Han pekar på att det är ett tillskott med historiska dimensioner. 

”Vi för in unikt mycket nya medel i Försvarsmakten. På den punkten får det liksom inte råda något tvivel. Det är stora satsningar som vi gör och står bakom”, säger han. 

Hur viktigt är det att ett försvarsbeslut är robust över ett eventuellt regeringsskifte? 

”Vi strävar alltid efter breda majoriteter och vi har nu en grund med fyra partier som står bakom satsningen på 25 miljarder kronor. Det är en bra plattform för de fortsatta förhandlingarna.”

Samtidigt innebär Försvarsmaktens besked i november att det fattas cirka 50 miljarder 2021-2025 för att genomföra Försvarsberedningens förslag. 

Håller du med om att armén drar det kortaste strået i Försvarsmaktens plan och vad smärtar mest? 

”Självklart ska vi jobba med brigadförmågan, vi ska utöka antalet värnpliktiga och vi ska ha värnpliktiga befälskategorier. Det är prioriterat. Vi har en för liten armé som vi har i dag”, säger Peter Hultqvist som pekar på att såväl armén, som flygvapnet och marinen kommer att märka av satsningarna. 

Beskedet från Moderaterna skulle kunna ha potential att spräcka regeringen och samarbetspartierna i ett av årets tyngsta politiska beslut och har kopplats ihop med regeringsfrågan. Men Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman anser sig bunden av budgetuppgörelsen med S och han är frågande inför Moderaternas beräkningar. 

”Det hade varit bättre om man avvaktat den analysgrupp som man själv avser delta i. Men vi har inga invändningar mot att M driver på för ökade resurser”, säger han och pekar på att Liberalerna vill sikta mot försvarsanslag på 2 procent av BNP. 

Det går inte att redan nu säga att det saknas 9 miljarder, anser Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson hos Centerpartiet. 

”Centerpartiet vill att helheten i försvarsberedningens förslag genomförs och vi står fortsatt bakom den viktiga uppgörelsen vi fick till i augusti om ytterligare miljardförstärkningar till försvaret”, säger Daniel Bäckström.

Ulf Kristersson tillbakavisar kritiken från sina tidigare samarbetspartier. 

”Det vore en otroligt riskabel signal att skicka om vi ännu en gång pratar om ett starkare försvar, men inte är beredda att fatta besluten som också finansierar detta”, säger Ulf Kristersson. 

 


Innehåll från Genarps LådfabrikAnnons

Tips: Så väljer du rätt emballage – och bidrar till ökad hållbarhet

Emballage utgör en förutsättning för försäljning och leverans för ett företag.

Med rätt emballage kan företaget bidra till ökad hållbarhet och större miljöhänsyn.

– Genom att välja pallar, pallkragar och lock av trä från svensk skog för sitt emballage kan man vara säker på att man gjort ett bra miljöval, säger Johan Wester, VD på Genarps Lådfabrik.

Företag som producerar varor behöver olika typer av emballage vid leverans av färdig produkt, men också pallar och pallkragar för förvaring av material under produktionstiden.

Att välja emballage och pallmaterial av trä har en stor fördel ur hållbarhets- och miljösynpunkt jämfört med om det tillverkas i plast eller metall.

– Svensk skogsnäring är väldigt hållbar. För varje träd som avverkas planteras minst två nya vilket gör att volymen skog fortsätter att öka. Växande träd binder koldioxid vilket är bra för vår miljö, säger Johan Wester och tillägger:

– Trä en förnybart material och en del av en naturlig kretscykel. Dessutom går det åt mindre energi att tillverka en träpall än en plastpall.

Genarps Lådfabrik tar tillbaka gamla pallar

Genarps Lådfabrik tillverkar olika typer av emballage och lastpallar av svenskt trä. Men förutom att sälja till kund har de också ett producentansvar. Det betyder att de har en skyldighet att ta emot pallar som är trasiga eller som ska kasseras, något som de också kan betala för.

– Vi kan komma ut till arbetsplatsen och kvalitetssortera alla tompallar under ett par dagar i månaden eller enligt önskemål. Därefter fraktar vi bort dem och rensar upp så det blir rent och fint på arbetsplatsen. Dessutom så betalar vi för de gamla tompallarna. Det är ett bra sätt för ett företag att få kontroll över kostnaden för hanteringen av tompallar och undvika produktionsstopp, säger han.

De gamla pallarna som kan repareras iordningställs och säljs sedan på nytt som begagnade pallar. Även det är en del i kretsloppsengagemanget. Är pallarna för slitna så går de till förbränning.

En välskött pall med krage och lock har en livslängd på upp till 15 år, vilket också bidrar till att minska svinnet av emballage.

Har pallar blivit blöta för att de stått utomhus kan Genarps Lådfabrik erbjuda en palltork med rejäl kapacitet, vilket förlänger pallens livslängd.

Genarps Lådfabrik har stärkt sin miljöprofil ytterligare

En svensk standardpall i dag har måtten 1200 x 800 millimeter och håller för en belastning på 1000 kg. Den mer avancerade Europapallen har samma mått men håller för 1500 kg.

Men vill man som kund ha en specialbeställd pall kan Genarps Lådfabrik leverera det.

– Vi har gjort pallar som är 10 meter långa och 2 meter breda och som håller för 20 ton, säger Johan Wester.

För att ytterligare stärka sin miljöprofil ersattes under 2020 företagets sex dieseldrivna truckar med eltruckar. För verksamheten används i dag bara grön el, från sol-, vind- och vattenkraft.

Om Genarps Lådfabrik 

* GLF – Genarps Lådfabrik – är ett familjeföretag i 3:e generationen sedan 1938 med huvudkontor i Genarp i Lunds kommun. I Sverige är antalet anställda 35. 

* GLF har tre fabriker i Polen, i Slupsk, Koszalin och Mielec. Här är antalet anställda 80. 

* Koncernen omsatta förra året 146 Mkr. 

* GLF har följande certifikat: Pefc, Ispm 15, Iso 9001-14001.

Läs mer på www.glf.se

 

Mer från Genarps Lådfabrik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Genarps Lådfabrik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?