1515

Huggsexa om vinterjobb i fjällen

Just nu har svenska skidorter fullt upp med att söka arbetare till vintersäsongen.

Tusentals tjänster ska tillsättas, och de mindre aktörerna försöker locka med andra möjligheter än jättarna.

Foto:Bendiksby, Terje

Sälen, Hemsedal i Norge och alpina VM:s arrangörsort Åre – alla tre är berömda mål för skidsemestern som den internationella aktören Skistar SKIS B +0,85% Dagens utveckling basar för.

Just nu jobbar de hårt för att stärka personalstyrkan med 2.000 säsongsarbetare inför vintern.

”I år sökte nära 3.000 helt nya personer och vi kommer att anställa 700 av dem, och övriga 1.300 är alltså återkommande. Vi ökar faktiskt i antal sökande även fast det är färre som söker nationellt, som vi har sett det. Det är vi supernöjda över”, säger Linda Morell, pr-chef hos Skistar.

”De flesta som vill hit är under 26 år, så det är jättekul att hjälpa folk in på arbetsmarknaden.”

Starkt varumärke och attraktiva skidorter hävdar hon vara nyckeln till att locka de ofta unga säsongsarbetarna.

”Jag tror vi har ett starkt och folkligt varumärke. Jag skulle också säga att våra destinationer är världsunika genom all utveckling. Uppemot 65 procent fortsätter efter sin första säsong, och då byter de ofta destination.”

”Man byter också tjänster. Har man jobbat i skiduthyrningen kanske man sedan blir arbetsledare. Sammantaget blir det en fantastisk erfarenhet när man går vidare i arbetslivet”, säger Linda Morell.

Även familjedrivna Järvsöbacken söker säsongsarbetare.

”Till Järvsöbacken AB rekryterar vi ungefär 140 personer på vintern. Utav dem kanske det är 100 stycken som kommer tillbaka. Vi har ungefär 100 tjänster som egentligen snurrar på helårsbasis mellan olika verksamheter. Har man till exempel jobbat i skiduthyrningen på vintern kan man jobba i cykeluthyrningen under sommaren. Hos oss kan du få jobbet mer eller mindre året runt”, säger vd:n Peter Augustsson.

Det som Järvsöbacken saknar i varumärke ska gottgöras med en genuin familjaritet och arbete på längre sikt än en säsong.

”Dels försöker vi visa att vi är en bra arbetsgivare. Vi vill ha roliga aktiviteter här, att det ska vara kul att jobba hos oss, att man ska kunna göra mer än bara åka skidor. Det är en familjär och personlig anläggning med aktiviteter året runt där det finns varierande jobb hela tiden”, säger Peter Augustsson.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?