1515
Annons

Huggsexa om vinterjobb i fjällen

Just nu har svenska skidorter fullt upp med att söka arbetare till vintersäsongen.

Tusentals tjänster ska tillsättas, och de mindre aktörerna försöker locka med andra möjligheter än jättarna.

Foto:Bendiksby, Terje

Sälen, Hemsedal i Norge och alpina VM:s arrangörsort Åre – alla tre är berömda mål för skidsemestern som den internationella aktören Skistar SKIS B +0,73% Dagens utveckling basar för.

Just nu jobbar de hårt för att stärka personalstyrkan med 2.000 säsongsarbetare inför vintern.

”I år sökte nära 3.000 helt nya personer och vi kommer att anställa 700 av dem, och övriga 1.300 är alltså återkommande. Vi ökar faktiskt i antal sökande även fast det är färre som söker nationellt, som vi har sett det. Det är vi supernöjda över”, säger Linda Morell, pr-chef hos Skistar.

”De flesta som vill hit är under 26 år, så det är jättekul att hjälpa folk in på arbetsmarknaden.”

Starkt varumärke och attraktiva skidorter hävdar hon vara nyckeln till att locka de ofta unga säsongsarbetarna.

”Jag tror vi har ett starkt och folkligt varumärke. Jag skulle också säga att våra destinationer är världsunika genom all utveckling. Uppemot 65 procent fortsätter efter sin första säsong, och då byter de ofta destination.”

”Man byter också tjänster. Har man jobbat i skiduthyrningen kanske man sedan blir arbetsledare. Sammantaget blir det en fantastisk erfarenhet när man går vidare i arbetslivet”, säger Linda Morell.

Även familjedrivna Järvsöbacken söker säsongsarbetare.

”Till Järvsöbacken AB rekryterar vi ungefär 140 personer på vintern. Utav dem kanske det är 100 stycken som kommer tillbaka. Vi har ungefär 100 tjänster som egentligen snurrar på helårsbasis mellan olika verksamheter. Har man till exempel jobbat i skiduthyrningen på vintern kan man jobba i cykeluthyrningen under sommaren. Hos oss kan du få jobbet mer eller mindre året runt”, säger vd:n Peter Augustsson.

Det som Järvsöbacken saknar i varumärke ska gottgöras med en genuin familjaritet och arbete på längre sikt än en säsong.

”Dels försöker vi visa att vi är en bra arbetsgivare. Vi vill ha roliga aktiviteter här, att det ska vara kul att jobba hos oss, att man ska kunna göra mer än bara åka skidor. Det är en familjär och personlig anläggning med aktiviteter året runt där det finns varierande jobb hela tiden”, säger Peter Augustsson.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Lundin Mining meddelar dödsfall i Neves Corvo-gruvan

Gruvbolaget Lundin Mining meddelar att en anställd hos en materialhanteringsentreprenör har avlidit i bolagets Neves Corvo-gruva, Portugal, under fredagskvällen.

Händelsen beskrivs av Lundin Mining som en ”isolerad incident under jorden” som inträffade när personen körde en del av en mobil utrustning.

”Det är med djup sorg som vi rapporterar den tragiska förlusten av en entreprenörskollega. Våra tankar går till familjen, vännerna och vårt Neves Corvo-team i denna svåra tid. Säkerheten för våra anställda och entreprenörer är fortfarande vår högsta prioritet”, säger Lundin Minings vd Peter Rockandel enligt pressmeddelandet.

Relevanta tillsynsmyndigheter har underrättats och verksamheten i gruvan har tillfälligt avbrutits, skriver Lundin Mining vidare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera