1515

Huaweis Sverigechef om USA:s blockering: "Allt är politiskt"

Den kinesiska telekomjätten Huawei har som en följd av politiska orsaker inte varit med i vågen av 5G-kontrakt från de amerikanska mobiloperatörerna. Huawei har dock en starkare position på den kinesiska mobilsystemmarknaden, där 5G-aktiviteten är hög.

Det säger Kenneth Fredriksen, som är vd för Huawei Sverige men också talar för koncernens globala utveckling, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med ett 5G-seminarium i Redeyes regi.

"Kina är mycket tydligt med att landet ska vara tidigt ute med 5G. I år är ju 4G-marknaden i Kina ned, men jag antar att de kommer att växla upp sina investeringar för en tydlig kommersiell fas med 5G i Kina från nästa år, och det är ju 2020 som man verkligen kommer att se det", säger han.

För närvarande är 5G i en testfas uppe i relativt stor skala i ett tiotal städer i Kina i år, med över 100 5G-siter i varje stad, enligt Kenneth Fredriksen. 

"5G kommer att vara kritisk infrastruktur, som vägar och vatten, för att skapa ekonomisk tillväxt. Kina vill vara tidigt ute för att det kommer att driva tillväxt i landet", säger han.

Under nästa år kommer också smartphones och chipset lanseras för 5G från Huawei och från flera av bolagets konkurrenter. 

"Det är ett eller två år tidigare än väntat, alla önskar komma i gång med 5G", konstaterar Kenneth Fredriksen. 

I USA har de fyra stora mobiloperatörerna utsett konkurrenterna Ericsson, Nokia och även Samsung till 5G-leverantörer. Huawei har av säkerhetsskäl inte fått vara med som leverantör till de amerikanska mobiloperatörerna.

"Vår tillväxtstrategi är inte beroende av USA. Vi är trygga med vår position på 5G på marknaderna utanför USA", säger han.

Kenneth Fredriksen påpekar att Huawei har investerat kraftigt i FoU över lång tid för att skapa sig en stark position inom 5G. Enligt Huawei-chefen har bolaget stärkt sin patentsituation i varje teknologiskifte - från 3G till 4G och till 5G.

"På 5G ligger vi långt fram och vi har en end-to-end-portfölj. Inom 5G håller det inte med att ha radioteknologi som stödjer 5G, det är en större komplexitet i det hela, där också alla i ekosystemet måste jobba tillsammans."

Europa ligger dock värre till vad gäller 5G. Man har varken spektrum tillgängligt, eller nått rätt mognadsgrad för att bygga 5G nu, enligt Kenneth Fredriksen.

Han stämmer in i den allmänna uppfattningen i branschen att 5G inte kommer att leda till någon kraftig tillväxt i den globala mobilsystemmarknaden i år eller nästa år.

"Jag tror att marknaden kommer att hålla sig på en relativt stabil nivå de kommande åren. Vi har såklart förhoppningar om att 5G på sikt kan vara en drivande tillväxtfaktor", säger han.

De politiska vindarna har inte blåst Huaweis håll. Förutom att USA hindrar bolaget från att leverera utrustning har även Australien blockerat kinesiska leverantörer till sina 5G-nät med hänvisning till en nationell säkerhetsrisk.

"Allt är politiskt och det finns ingen dokumentation som motiverar dessa påståenden. I Australien är vi stora på 2G, 3G och 4G så jag är inte nöjd med den slutsats som de har kommit fram till", säger Kenneth Fredriksen.

Han påpekar dock i sammanhanget att Australien inte är någon stor marknad för Huawei totalt sett. Dessutom tror han att det hämmar Australiens egen utveckling eftersom konkurrensen inom 5G försämras.

Samtidigt vill han framhålla att debatten kring nationella säkerhetsrisker har blåsts upp till oanade proportioner och förstorats i många sammanhang. Huawei ser ingen risk för sådana hinder i Europa eller i Asien.

"Vi upplever att Europa är pragmatiskt vad gäller säkerhetsfrågan. Även Kanada gick ut tydligt med att de inte har några problem att använda utrustning från oss. Europa har gett liknande signaler", säger Kenneth Fredriksen.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?