ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Huaweis Sverigechef om USA:s blockering: "Allt är politiskt"

Den kinesiska telekomjätten Huawei har som en följd av politiska orsaker inte varit med i vågen av 5G-kontrakt från de amerikanska mobiloperatörerna. Huawei har dock en starkare position på den kinesiska mobilsystemmarknaden, där 5G-aktiviteten är hög.

Det säger Kenneth Fredriksen, som är vd för Huawei Sverige men också talar för koncernens globala utveckling, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med ett 5G-seminarium i Redeyes regi.

"Kina är mycket tydligt med att landet ska vara tidigt ute med 5G. I år är ju 4G-marknaden i Kina ned, men jag antar att de kommer att växla upp sina investeringar för en tydlig kommersiell fas med 5G i Kina från nästa år, och det är ju 2020 som man verkligen kommer att se det", säger han.

För närvarande är 5G i en testfas uppe i relativt stor skala i ett tiotal städer i Kina i år, med över 100 5G-siter i varje stad, enligt Kenneth Fredriksen. 

"5G kommer att vara kritisk infrastruktur, som vägar och vatten, för att skapa ekonomisk tillväxt. Kina vill vara tidigt ute för att det kommer att driva tillväxt i landet", säger han.

Under nästa år kommer också smartphones och chipset lanseras för 5G från Huawei och från flera av bolagets konkurrenter. 

"Det är ett eller två år tidigare än väntat, alla önskar komma i gång med 5G", konstaterar Kenneth Fredriksen. 

I USA har de fyra stora mobiloperatörerna utsett konkurrenterna Ericsson, Nokia och även Samsung till 5G-leverantörer. Huawei har av säkerhetsskäl inte fått vara med som leverantör till de amerikanska mobiloperatörerna.

"Vår tillväxtstrategi är inte beroende av USA. Vi är trygga med vår position på 5G på marknaderna utanför USA", säger han.

Kenneth Fredriksen påpekar att Huawei har investerat kraftigt i FoU över lång tid för att skapa sig en stark position inom 5G. Enligt Huawei-chefen har bolaget stärkt sin patentsituation i varje teknologiskifte - från 3G till 4G och till 5G.

"På 5G ligger vi långt fram och vi har en end-to-end-portfölj. Inom 5G håller det inte med att ha radioteknologi som stödjer 5G, det är en större komplexitet i det hela, där också alla i ekosystemet måste jobba tillsammans."

Europa ligger dock värre till vad gäller 5G. Man har varken spektrum tillgängligt, eller nått rätt mognadsgrad för att bygga 5G nu, enligt Kenneth Fredriksen.

Han stämmer in i den allmänna uppfattningen i branschen att 5G inte kommer att leda till någon kraftig tillväxt i den globala mobilsystemmarknaden i år eller nästa år.

"Jag tror att marknaden kommer att hålla sig på en relativt stabil nivå de kommande åren. Vi har såklart förhoppningar om att 5G på sikt kan vara en drivande tillväxtfaktor", säger han.

De politiska vindarna har inte blåst Huaweis håll. Förutom att USA hindrar bolaget från att leverera utrustning har även Australien blockerat kinesiska leverantörer till sina 5G-nät med hänvisning till en nationell säkerhetsrisk.

"Allt är politiskt och det finns ingen dokumentation som motiverar dessa påståenden. I Australien är vi stora på 2G, 3G och 4G så jag är inte nöjd med den slutsats som de har kommit fram till", säger Kenneth Fredriksen.

Han påpekar dock i sammanhanget att Australien inte är någon stor marknad för Huawei totalt sett. Dessutom tror han att det hämmar Australiens egen utveckling eftersom konkurrensen inom 5G försämras.

Samtidigt vill han framhålla att debatten kring nationella säkerhetsrisker har blåsts upp till oanade proportioner och förstorats i många sammanhang. Huawei ser ingen risk för sådana hinder i Europa eller i Asien.

"Vi upplever att Europa är pragmatiskt vad gäller säkerhetsfrågan. Även Kanada gick ut tydligt med att de inte har några problem att använda utrustning från oss. Europa har gett liknande signaler", säger Kenneth Fredriksen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer