1515
Annons

Huawei till motattack – överklagar 5g-stoppet

Post- och telestyrelsen har portförbjudit Huawei från den svenska 5g-utbyggnaden.

Trots att myndigheten hävdar att beslutet inte kan överklagas gör Huawei ändå just det.

”Det är inte bara som vi känner att vi har blivit missledda i processen, branschen generellt känner det”, säger Huaweis Kenneth Fredriksen till Di. 

Foto:Hollie Adams

Den 20 oktober meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, ett mycket överraskande besked för Huawei.

De bolag som har godkänts för att delta i den kommande auktionen av centrala frekvensband för 5g-telefoni får bara vara med på villkoret att de inte använder någon utrustning från Huawei i sina nät. I praktiken innebär det att omfattande utrustning till dagens 3g- och 4g-telefoni dessutom måste rivas ut.

På torsdagen lämnade Huawei in en överklagan till PTS.

Hur har ni resonerat?

”Vi är förstås fortsatt väldigt besvikna över det beslut som fattades, och vi menar att det är fel - inte bara för att det har väldigt stora konsekvenser för oss som bolag, våra kunder och inte minst för Sverige som digital nation. Men vi menar också att det behövs att förvaltningsrätten granskar det här ur ett juridiskt perspektiv. Vi anser att det finns flera saker som tyder på att det här bryter mot en rad lagar och regler, både på EU-nivå och också på svensk lokal nivå”, säger Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, till Di.

Ett stort hinder för Huawei att ta sig över är dock att PTS hävdar att portförbjudningen inte kan överklagas.

”Vår uppfattning är att beslutet som vi har tagit nu inte kan överklagas, det är taget under handläggning. De beslut som kan överklagas är tillståndsbesluten som fattas efter auktionen. Då vet man ju vem som har vunnit frekvenser”, sa Anna-Maria Lann, projektledare för tilldelningen av 5g-licenser på PTS, till Dagens industri i samband med beskedet.

Det här rubbar dock inte Huaweis övertygelse.

PTS har ju sagt att beslutet inte kan överklagas. Hur har ni kommit till en annan slutsats?

”Vi har självklart arbetat med våra advokater och rådgivare, och de är väldigt tydliga. I och med att vi har blivit namngivna som en part i det här är vi också påverkade part. Då menar vi att man ska involveras innan ett sådant här beslut meddelas”, säger Kenneth Fredriksen.

Han är också kritisk till hur hela processen fram till det definitiva beslutet har skötts.

”Det finns mycket som tyder på att beslutet har blivit fattat helt hastigt i sluttampen på processen, i och med att det är så många parter som sitter med samma uppfattning: att man har fått felaktig information.”

Den faktiska auktionen kommer att inledas den 10 november. Vid tidigare auktioner har det tagit några dagar med alla budrundor varför en slutlig tilldelning kan dröja upp till en vecka.

Även om beslutet gäller bolag som sökt om att delta i frekvensauktionen påverkar det Huawei i högsta grad.

Den kinesiska ettan på världsmarknaden för telekomutrustning hade tecknat avtal om att leverera 5g-utrustning till Tele2 och Telenor och Tre - samtliga större operatörer verksamma i Sverige utom Telia.

Dessutom namnges Huawei, tillsammans med likaledes kinesiska ZTE, i beslutet.

Ändå var PTS inte säker på att Huawei skulle ha rätt att överklaga ens det definitiva beslutet efter avslutad auktion.

”Det får överklagas av den som är part i ärendet, och det får även överklagas av annan vars rättigheter påverkas negativt av beslutet. Det blir en tolkningsfråga, som får avgöras i domstol”, sa Anna-Maria Lann.

Nu har Huaweis juridiska expertis kommit fram till att bolaget inte bara är giltig part i ärendet, utan även att det första beslutet är möjligt att överklaga.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?