Annons

Huawei till motattack – överklagar 5g-stoppet

Post- och telestyrelsen har portförbjudit Huawei från den svenska 5g-utbyggnaden.

Trots att myndigheten hävdar att beslutet inte kan överklagas gör Huawei ändå just det.

”Det är inte bara som vi känner att vi har blivit missledda i processen, branschen generellt känner det”, säger Huaweis Kenneth Fredriksen till Di. 

Foto:Hollie Adams

Den 20 oktober meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, ett mycket överraskande besked för Huawei.

De bolag som har godkänts för att delta i den kommande auktionen av centrala frekvensband för 5g-telefoni får bara vara med på villkoret att de inte använder någon utrustning från Huawei i sina nät. I praktiken innebär det att omfattande utrustning till dagens 3g- och 4g-telefoni dessutom måste rivas ut.

På torsdagen lämnade Huawei in en överklagan till PTS.

Hur har ni resonerat?

”Vi är förstås fortsatt väldigt besvikna över det beslut som fattades, och vi menar att det är fel - inte bara för att det har väldigt stora konsekvenser för oss som bolag, våra kunder och inte minst för Sverige som digital nation. Men vi menar också att det behövs att förvaltningsrätten granskar det här ur ett juridiskt perspektiv. Vi anser att det finns flera saker som tyder på att det här bryter mot en rad lagar och regler, både på EU-nivå och också på svensk lokal nivå”, säger Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, till Di.

Ett stort hinder för Huawei att ta sig över är dock att PTS hävdar att portförbjudningen inte kan överklagas.

”Vår uppfattning är att beslutet som vi har tagit nu inte kan överklagas, det är taget under handläggning. De beslut som kan överklagas är tillståndsbesluten som fattas efter auktionen. Då vet man ju vem som har vunnit frekvenser”, sa Anna-Maria Lann, projektledare för tilldelningen av 5g-licenser på PTS, till Dagens industri i samband med beskedet.

Det här rubbar dock inte Huaweis övertygelse.

PTS har ju sagt att beslutet inte kan överklagas. Hur har ni kommit till en annan slutsats?

”Vi har självklart arbetat med våra advokater och rådgivare, och de är väldigt tydliga. I och med att vi har blivit namngivna som en part i det här är vi också påverkade part. Då menar vi att man ska involveras innan ett sådant här beslut meddelas”, säger Kenneth Fredriksen.

Han är också kritisk till hur hela processen fram till det definitiva beslutet har skötts.

”Det finns mycket som tyder på att beslutet har blivit fattat helt hastigt i sluttampen på processen, i och med att det är så många parter som sitter med samma uppfattning: att man har fått felaktig information.”

Den faktiska auktionen kommer att inledas den 10 november. Vid tidigare auktioner har det tagit några dagar med alla budrundor varför en slutlig tilldelning kan dröja upp till en vecka.

Även om beslutet gäller bolag som sökt om att delta i frekvensauktionen påverkar det Huawei i högsta grad.

Den kinesiska ettan på världsmarknaden för telekomutrustning hade tecknat avtal om att leverera 5g-utrustning till Tele2 och Telenor och Tre - samtliga större operatörer verksamma i Sverige utom Telia.

Dessutom namnges Huawei, tillsammans med likaledes kinesiska ZTE, i beslutet.

Ändå var PTS inte säker på att Huawei skulle ha rätt att överklaga ens det definitiva beslutet efter avslutad auktion.

”Det får överklagas av den som är part i ärendet, och det får även överklagas av annan vars rättigheter påverkas negativt av beslutet. Det blir en tolkningsfråga, som får avgöras i domstol”, sa Anna-Maria Lann.

Nu har Huaweis juridiska expertis kommit fram till att bolaget inte bara är giltig part i ärendet, utan även att det första beslutet är möjligt att överklaga.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Danish CrownAnnons

Danish Crown ledande köttproducent – klimatneutral 2050

Fredrik Andersson är vd på Danish Crown Foods Sweden som bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete för att halvera sin klimatpåverkan till 2030.
Fredrik Andersson är vd på Danish Crown Foods Sweden som bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete för att halvera sin klimatpåverkan till 2030.

Som en av Europas största köttproducenter bör man också ta ett stort hållbarhetsansvar. Danish Crown växlar nu upp med flera initiativ för att halvera sin klimatpåverkan till 2030 och bli klimatneutrala 2050. 

– Som en av de största aktörerna i branschen känner vi ett stort ansvar. Vi har satt ett väldigt ambitiöst mål att bli helt klimatneutrala 2050, med delmålet att halvera vår klimatpåverkan till 2030, säger Sara Johansson, Marketing and Business Development Manager på Danish Crown Foods Sweden. 

För att nå dessa mål bedriver Danish Crown ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten. I våras bytte den svenska delen av företaget namn från Tulip till Danish Crown Foods Sweden för att ytterligare tydliggöra att hela koncernen arbetar unisont i hållbarhetssatsningen. 

Satsningen innebär att Danish Crown fokuserar på fyra strategiska områden i värdekedjan som bygger på FN:s globala mål, och som företaget har ett stort inflytande över – hållbart jordbruk, hållbar produktion, bra jobb för alla samt ”tillsammans med kunder och konsumenter”. Det sistnämnda handlar om att Danish Crown ska göra det enklare att välja hållbara produkter, och på så sätt öka försäljningen och värdet på dessa. 

– I och med att vi ägs helt och hållet av våra bönder i det danska bondekooperativet har vi möjlighet att vara väldigt långsiktiga i vårt arbete och därmed ha stor kontroll över hela värdekedjan. Vi tittar närmare på hela kedjan från jord till bord, till exempel hur våra leverantörer kan bli mer hållbara i sitt arbetssätt samt hur vi i produktion kan reducera plast i våra förpackningar, säger Fredrik Andersson, vd för Danish Crown Foods Sweden och fortsätter: 

– Viktigt för oss är att inte nå våra mål genom att klimatkompensera. Vi vill uppnå minskad klimatpåverkan genom att hållbarhetsarbetet integreras i hela verksamheten. 

Allt fler blir medvetna om matens miljöpåverkan och är öppna för vegetariska alternativ. Den här trenden tror Danish Crown är här för att stanna och har därför kompletterat sin portfölj med ett vegetariskt substitut till bacon, Veggie bacon. 

– Vi är en global baconexpert, det är vår kärna. Vi vill erbjuda det starkaste sortimentet på marknaden och vara det självklara valet när konsumenten ska köpa bacon. I och med vår nya satsning på vegetariskt bacon får vi en ny bredd i vår portfölj, säger Sara Johansson.

Danish Crowns vegetariska bacon är hundra procent växtbaserat och innehåller ärtor och potatis. Produkten har testats länge och noga för att den där speciella baconsmaken ska bli rätt. 

– Vi på Danish Crown står för kvalitet och smak, så för oss var det viktigt att inte släppa produkten förrän vi kunde garantera en god smak med den naturliga rökigheten och det salta som traditionellt bacon har, säger Sara Johansson.

Danish Crowns vegetariska bacon landade i butikerna under hösten. Substitutet har fått god respons från dagligvarubutikerna och smakpaneler. Med en lyckad lansering i ryggen jobbar företaget vidare på bred front för att nå sin stora hållbarhetsvision. Redan nu har arbetet gett utdelning – Danish Crown vann nyligen i kategorin ”kött” för bästa hållbarhetsrapport av nyinrättade Hallbar Awards, ett internationellt pris som delas ut av organisationen Hallbars och som företag över hela världen blev nominerade till.

– Vi vill fortsätta att vara en av Europas största köttproducenter även i framtiden, men också den mest hållbara, säger Fredrik Andersson.

Fakta om Danish Crown

Danish Crown är ett modernt livsmedelsbolag ägt av de danska bönderna med försäljning i 120 länder världen över. Företagets vision är att genom enkla måltidslösningar bidra till att skapa en lyckad vardag för liten och stor. Danish Crown Foods Sweden har cirka 40 anställda och en omsättning på drygt 600 miljoner kronor.

Läs mer om Danish Crown och deras produkter här. 

Mer från Danish Crown

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danish Crown och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?