1515

Huawei tar upp kampen med Tesla – satsar miljarder på självkörande elbilar

 Huawei ska investera en miljard dollar på forskning inom teknik för el-bilar och självkörande fordon. Siktet är inställt på att ta upp kampen med Tesla på världens största marknad för elbilar. 

Foto:Andy Wong

”Kina adderar 30 miljoner bilar varje år och antalet växer. Även om vi inte lyckas på marknaden utanför Kina, kan vi tjäna i genomsnitt 10.000 yuan på varje bil som säljs i Kina. Det är redan en mycket stor affär för Huawei”, säger Huaweis ordförande Eric Xu till Bloomberg News.

Den kinesiska kommunikationsjätten Huawei kommer inled inledningsvis att ingå partnerskap med tre separata biltillverkare som kommer ta fram självkörande bilar med Huawei som under-varumärke.

Varumärkesstrategin kommer att likna det sätt som processortillverkarna AMD och Intel marknadsfört sina varumärken på pc-marknaden. På samma sätt ska Huaweis logotyp pryda bilar som är utrustade med deras självkörande teknik. I skrivande stund har bolaget inlett samarbeten med  BAIC Group, Chongqing Changan Automobile och Guangzhou Automobile Group.

Enligt prognoser som Bloomberg tagit del kan försäljningen av elbilar växa med hela 50 procent i Kina i år i takt med att kostnaderna sjunker och klimatmedvetandet ökar. Och det är många som vara en del av denna gigantiska marknad.

Huawei är inte det första teknikbolaget som ger sig in på marknaden för eldrivna, uppkopplade och självkörande fordon. Bland aspiranterna finns bland annat Xiaomi – som gjort sig ett namn på allt från hushållsapparater från riskokare till robotdammsugaresugare. Bolaget presenterade nyligen att de satsar 10 miljarder dollar på att producera elbilar de kommande 10 åren. Apples bilplaner har inte direkt passerat under radarn.

Och så har vi en lång radda av biltillverkare såsom amerikanska Tesla till lokala uppstickare som Nio och Xpeng som jagar på samma jaktmark, liksom sökjätten Baidu och Geely Automobile Holdings som också sägs samarbeta för att bygga fordon.


Innehåll från AkaviaAnnons

Här är branschen där jurister tjänar bäst

Är du affärsjurist inom telekom? Då har du dragit en lönemässig vinstlott i jämförelse med dina juristkollegor i andra branscher. Andra sätt att få hög lön är att ha en beslutsfattande roll eller att bli partner på en större affärsjuridisk byrå, menar Caroline Lindeberg, löneexpert på fackförbundet Akavia.

Det är många faktorer som styr våra löner. Inte bara var i landet vi arbetar utan även bransch, sektor, befattning och vilket ansvar vi har. 

– Bland juristerna finns allt från handläggare till chefsjurister och chefsrådmän, så det finns stora lönespridningar. Om du har en beslutsfattande roll får du självklart högre lön än om du bereder juridiska ärenden, säger Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia, fackförbundet för akademiker. 

Jurister som jobbar i telekomföretag har högst lön, medianen ligger på 77 400 kronor. 

– Det kan jämföras med min bransch, alltså arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, där medianlönen är 59 800 kronor.

Åklagare och jurister inom försäkring har cirka 60 000 kronor i månaden, medan bank och finans ger en månadslön på 64 000 kronor. 

– Alla sektorer där du kan ta bra betalt av kunden ger större möjlighet till högre lön. Är du dessutom partner på en större affärsjuridisk byrå kan du nå riktigt höga lönenivåer. Men självklart kan det innebära krävande arbetstider och leveransförväntningar. 

Även var i landet du arbetar har betydelse. En jurist i Stockholm tjänar cirka 7 000 kronor mer än kollegan i Malmö/Lund – 51 000 kronor i månaden jämfört med 43 800. 

Expertens 10 bästa tips för högre lön  

Våga ta chansen

Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.  

–  Med vår statistik får du en uppfattning om löneläget för chefer och ett bra riktmärke inför ditt lönesamtal. Men det är först när du finfördelar den som den blir riktigt spännande och användbar. Då blir den ett vasst verktyg som hjälper dig i lönesamtalet, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.

Lee Wermelin, ordförande i Akavia
Lee Wermelin, ordförande i Akavia

Du kan med hjälp av lönestatistiken jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel och även bryta ned statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch. 

– Så läs på, tänk efter och ta hjälp av våra rådgivare. Du har ju samma jobb och krav på dig oavsett om du gör en bra förhandling eller inte. Så varför missa chansen att våga lite mer? 

Ta förhandlingen på allvar 

Tänk också på att de största möjligheterna att göra ordentliga lönekliv finns när du byter tjänst. 

– Störst chans har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom din nuvarande arbetsplats och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar, säger Caroline Lindeberg.

– I snitt byter vi jobb sju till åtta gånger i livet, missar du de tillfällena är det svårare att klättra på lönestegen. Vid den generella, årliga lönerevisionen har du sämre möjligheter att höja din lön med stora påslag, avslutar hon.  

Så bemöter du chefens argument på lönesamtalet 

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?