1515
Annons

Huawei tar upp kampen med Tesla – satsar miljarder på självkörande elbilar

 Huawei ska investera en miljard dollar på forskning inom teknik för el-bilar och självkörande fordon. Siktet är inställt på att ta upp kampen med Tesla på världens största marknad för elbilar. 

Foto:Andy Wong

”Kina adderar 30 miljoner bilar varje år och antalet växer. Även om vi inte lyckas på marknaden utanför Kina, kan vi tjäna i genomsnitt 10.000 yuan på varje bil som säljs i Kina. Det är redan en mycket stor affär för Huawei”, säger Huaweis ordförande Eric Xu till Bloomberg News.

Den kinesiska kommunikationsjätten Huawei kommer inled inledningsvis att ingå partnerskap med tre separata biltillverkare som kommer ta fram självkörande bilar med Huawei som under-varumärke.

Varumärkesstrategin kommer att likna det sätt som processortillverkarna AMD och Intel marknadsfört sina varumärken på pc-marknaden. På samma sätt ska Huaweis logotyp pryda bilar som är utrustade med deras självkörande teknik. I skrivande stund har bolaget inlett samarbeten med  BAIC Group, Chongqing Changan Automobile och Guangzhou Automobile Group.

Enligt prognoser som Bloomberg tagit del kan försäljningen av elbilar växa med hela 50 procent i Kina i år i takt med att kostnaderna sjunker och klimatmedvetandet ökar. Och det är många som vara en del av denna gigantiska marknad.

Huawei är inte det första teknikbolaget som ger sig in på marknaden för eldrivna, uppkopplade och självkörande fordon. Bland aspiranterna finns bland annat Xiaomi – som gjort sig ett namn på allt från hushållsapparater från riskokare till robotdammsugaresugare. Bolaget presenterade nyligen att de satsar 10 miljarder dollar på att producera elbilar de kommande 10 åren. Apples bilplaner har inte direkt passerat under radarn.

Och så har vi en lång radda av biltillverkare såsom amerikanska Tesla till lokala uppstickare som Nio och Xpeng som jagar på samma jaktmark, liksom sökjätten Baidu och Geely Automobile Holdings som också sägs samarbeta för att bygga fordon.

Geely överväger börsintroduktion i Hongkong för Cao Cao Mobility

Kinesiska Zhejiang Geely Holding Group överväger en börsintroduktion i Hongkong för taxiapptjänsten Cao Cao Mobility. Det framgår av personer med insyn i saken, rapporterar Bloomberg News.

En potentiell börsintroduktion kan äga rum redan nästa år, sade personerna. Det skulle kunna inbringa flera hundra miljoner dollar till bolaget för ytterligare expansion.

Företaget överväger också en finansieringsrunda innan noteringen, enligt personerna. En representant från Geely har avböjt att kommentera.

Cao Cao erbjuder transporter via sin egen fordonsflotta och taxibilar samt tjänster som concierge och bilservice. De finns tillgängliga i 62 städer och konkurrerar mot större rivaler som T3 Mobility och Didi Global.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera