1515
Annons

Huawei-produkter vanliga i kommunalt bredband

Huawei är den tredje största leverantören i de kommunala bredbandsnäten, skriver Ekot. Produkterna från det spionanklagade företaget används ofta i svenska fasta nät.

Foto:Mark Schiefelbein

Nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen förlitar sig på utrustning från kinesiska Huawei eller ZTE, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Stadsnätsföreningens medlemmar täcker drygt hälften av alla bredbandsuppkopplingar via fiber i Sverige.

Huawei och ZTE har portats av Post- och telestyrelsen (PTS) från att delta i auktioner om det svenska mobila 5G-nätet. Huaweis överklagan prövas fortfarande, trots detta bedömer PTS att auktionerna kan inledas nästa vecka.

Beslutet innebär också att svenska 5G-operatörer måste fasa ut teknik från de kinesiska bolagen. Nyinstallation och implementering i frekvensbanden får inte genomföras med deras produkter, och i de fall de redan är leverantörer måste produkterna tas bort från systemet senast den 1 januari 2025.

Post- och telestyrelsen vill inte kommentera för radion om även de fasta näten ska täckas av förbudet från Huawei-produkter. Svenska stadsnätsföreningens vd Mikael Ek skriver dock i ett uttalande att ”konsekvensen av beslutet skulle leda till att i princip all Huawei-utrustning i Sverige måste bytas ut i både de fasta och mobila näten.”

Detta riskerar att kosta det svenska samhället mångmiljardbelopp, enligt Mikael Ek.

Beslutet om att porta bolagen kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo. Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag är underkastade att rapportera till kinesiska myndigheter.

Planerar miljardsatsning: Så blir nästa generation Gotlandsfartyg

Världens första katamaran med fossilfri vätgas som bränsle och vattenånga som utsläpp ska i framtiden göra trafiken mellan Gotland och fastlandet både snabbare och klimatneutral. Det hoppas Gotlandsbolaget som siktar på beställningar i miljardklassen och trafikstart senast 2030.

Så här ser Gotlandsbolagets nya koncept för en eventuell framtida, snabbgående katamaran ut.
Så här ser Gotlandsbolagets nya koncept för en eventuell framtida, snabbgående katamaran ut.Foto:Gotlandsbolaget

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera