Annons

Huawei-anställdas cv:n avslöjar: ”Starka kopplingar med kinesiska militären”

Anställda inom telekombolaget Huawei har mycket närmare relationer med den kinesiska militären än vad som tidigare har varit känt. Det visar en genomgång av 25.000 cv:n, skriver The Telegraph.

”Enligt mig verkar detta vara ett systematiserat, strukturellt förhållande”, säger rapportförfattaren Christopher Balding.

Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei.
Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei.Foto:Qilai Shen/Mark Schiefelbein

I en ny rapport, där en brittisk tankesmedja har gått igenom 25.000 Huawei-anställdas cv:n, framgår det att många både har utbildats och arbetat inom den kinesiska militären, skriver den brittiska tidningen The Telegraph.

De anställdas cv:n ska visa ”mycket tätare kontakter” mellan telekomföretaget och militärstödda cyberbyråer än vad man tidigare trott.

En analys som har gjorts av dokumenten visar också att anställda har arbetat som agenter inom Kinas statssäkerhetsmyndighet, arbetat med projekt inom den kinesiska armén och vissa har utbildats i Kinas ledande militärakademi.

Enligt genomgången har till exempel elva personer inom Huawei tagit examen från arméns tekniska universitet, som kallas för det kinesiska centret för forskning inom informationskrigsföring.

Enligt Christopher Balding, lektor vid Fulbright-universitetet i Vietnam som varit med och skrivit rapporten, tyder cv:na på att det finns en tydlig koppling mellan telekombolaget och den kinesiska statsapparaten.

”De här cv:na är en riktig guldgruva. Vi tror att vi har funnit starka kopplingar mellan Huawei och alla nivåer i den kinesiska staten och den kinesiska militären. Enligt mig verkar detta vara ett systematiserat, strukturellt förhållande”, säger han till The Telegraph.

Huawei förnekar dock att medarbetarnas tidigare anställningar ska inte är något problem.

”Den här informationen är varken ny eller hemlig, den har funnits tillgänglig på Linkedin och andra karriärsajter. Som i andra företag är det inte ovanligt att anställda kommer från offentlig sektor eller att de tidigare har arbetat inom staten”, säger talespersonen Ed Brewster till tidningen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?