ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Huawei-anställdas cv:n avslöjar: ”Starka kopplingar med kinesiska militären”

  • Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei. Foto: Qilai Shen/Mark Schiefelbein

Anställda inom telekombolaget Huawei har mycket närmare relationer med den kinesiska militären än vad som tidigare har varit känt. Det visar en genomgång av 25.000 cv:n, skriver The Telegraph.

”Enligt mig verkar detta vara ett systematiserat, strukturellt förhållande”, säger rapportförfattaren Christopher Balding.

I en ny rapport, där en brittisk tankesmedja har gått igenom 25.000 Huawei-anställdas cv:n, framgår det att många både har utbildats och arbetat inom den kinesiska militären, skriver den brittiska tidningen The Telegraph.

De anställdas cv:n ska visa ”mycket tätare kontakter” mellan telekomföretaget och militärstödda cyberbyråer än vad man tidigare trott.

En analys som har gjorts av dokumenten visar också att anställda har arbetat som agenter inom Kinas statssäkerhetsmyndighet, arbetat med projekt inom den kinesiska armén och vissa har utbildats i Kinas ledande militärakademi.

Enligt genomgången har till exempel elva personer inom Huawei tagit examen från arméns tekniska universitet, som kallas för det kinesiska centret för forskning inom informationskrigsföring.

Enligt Christopher Balding, lektor vid Fulbright-universitetet i Vietnam som varit med och skrivit rapporten, tyder cv:na på att det finns en tydlig koppling mellan telekombolaget och den kinesiska statsapparaten.

”De här cv:na är en riktig guldgruva. Vi tror att vi har funnit starka kopplingar mellan Huawei och alla nivåer i den kinesiska staten och den kinesiska militären. Enligt mig verkar detta vara ett systematiserat, strukturellt förhållande”, säger han till The Telegraph.

Huawei förnekar dock att medarbetarnas tidigare anställningar ska inte är något problem.

”Den här informationen är varken ny eller hemlig, den har funnits tillgänglig på Linkedin och andra karriärsajter. Som i andra företag är det inte ovanligt att anställda kommer från offentlig sektor eller att de tidigare har arbetat inom staten”, säger talespersonen Ed Brewster till tidningen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies