1515
Annons

Huawei-anställdas cv:n avslöjar: ”Starka kopplingar med kinesiska militären”

Anställda inom telekombolaget Huawei har mycket närmare relationer med den kinesiska militären än vad som tidigare har varit känt. Det visar en genomgång av 25.000 cv:n, skriver The Telegraph.

”Enligt mig verkar detta vara ett systematiserat, strukturellt förhållande”, säger rapportförfattaren Christopher Balding.

Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei.
Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei.Foto:Qilai Shen/Mark Schiefelbein

I en ny rapport, där en brittisk tankesmedja har gått igenom 25.000 Huawei-anställdas cv:n, framgår det att många både har utbildats och arbetat inom den kinesiska militären, skriver den brittiska tidningen The Telegraph.

De anställdas cv:n ska visa ”mycket tätare kontakter” mellan telekomföretaget och militärstödda cyberbyråer än vad man tidigare trott.

En analys som har gjorts av dokumenten visar också att anställda har arbetat som agenter inom Kinas statssäkerhetsmyndighet, arbetat med projekt inom den kinesiska armén och vissa har utbildats i Kinas ledande militärakademi.

Enligt genomgången har till exempel elva personer inom Huawei tagit examen från arméns tekniska universitet, som kallas för det kinesiska centret för forskning inom informationskrigsföring.

Enligt Christopher Balding, lektor vid Fulbright-universitetet i Vietnam som varit med och skrivit rapporten, tyder cv:na på att det finns en tydlig koppling mellan telekombolaget och den kinesiska statsapparaten.

”De här cv:na är en riktig guldgruva. Vi tror att vi har funnit starka kopplingar mellan Huawei och alla nivåer i den kinesiska staten och den kinesiska militären. Enligt mig verkar detta vara ett systematiserat, strukturellt förhållande”, säger han till The Telegraph.

Huawei förnekar dock att medarbetarnas tidigare anställningar ska inte är något problem.

”Den här informationen är varken ny eller hemlig, den har funnits tillgänglig på Linkedin och andra karriärsajter. Som i andra företag är det inte ovanligt att anställda kommer från offentlig sektor eller att de tidigare har arbetat inom staten”, säger talespersonen Ed Brewster till tidningen.


Polens president på plats i Ukraina – talar till parlamentet

Polens president Andrzej Duda befinner sig i Ukraina på ett tidigare oannonserat besök. Där ska han som första utländska statschef sedan kriget började tala på plats till landets parlament under söndagen, meddelar hans kansli.

Polens president Andrzej Duda.
Polens president Andrzej Duda.Foto:Czarek Sokolowski

Mer än hälften av de över 6.400.000 människor som har lämnat Ukraina sedan kriget började för nästan tre månader sedan har tagit sig till Polen.

Landet har även varit viktigt för att det ska vara möjligt att skicka humanitär hjälp och vapen från väst. Det gäller även jordbruksvaror från Ukraina som exporteras till omvärlden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?