Annons

HR-jätten tänker om kring sina resor: ”Tror inte på något old normal”

Ut med tjänstebilarna. In med bildelning på samtliga kontor. Färre resor i jobbet. Inget flyg om man kan åka tåg. Och möjlighet till fortsatt distansjobb. Nu och i framtiden. HR-koncernen Wise Group tar ett omtag kring sin rese- och mötespolicy, och tänker att en återgång till det gamla inte är en väg framåt när pandemin släpper greppet om oss. 

Nathalie Berthelius är Chief People & Culture Officer på Wise Group.
Nathalie Berthelius är Chief People & Culture Officer på Wise Group.Foto:Sanna Lindberg

”Det här är en fråga som det inte går att ducka för. Vi måste hitta nya sätt att jobba och resa på och tror inte på något ”old normal” , säger Nathalie Berthelius, Chief People & Culture Officer, på Wise Group WISE +0,83% Dagens utveckling

Wise Group släppte i dagarna en ny policy för att få en bättre balans mellan kontors- och distansarbete i ljuset av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och i samband med att de flesta är tillbaka från semestern. 

I policyn slår man fast vad som kommer att gälla för medarbetarna nu – men även efter pandemin. Möjligheten till distansarbete är här för att stanna. Det är en förmån som kommer tas för given i de sektorer där det praktiskt är möjligt, spår Nathalie Berthelius. Men för att stötta innovationskraften och såväl den psykosocial- som fysiska arbetsmiljön så är bolagets riktlinjer tydliga. 2-3 dagar i veckan arbetar man – i varje fall en stund – från kontoret. 

”Vi vet att visst arbete hemifrån är uppskattat av många medarbetare som kan utföra vissa uppgifter mer effektivt samtidigt som work-life-balance stärks, men att många medarbetare mår och presterar bättre av att få arbeta övervägande från kontoret. Vi jobbar och utvecklas mycket i direkta- och tvärfunktionella team och vill försöka tillgodose båda alternativen”, säger Nathalie Berthelius och fortsätter: 

”Folkhälsomyndigheten i Sverige överlämnar till arbetsgivarna att göra en bedömning utifrån sin verksamhet om det är funktionellt att medarbetarna arbetar på distans. Verksamheten ska också bidra till att bromsa smittspridningen. Och det gör vi. Vi kommer exempelvis bara att lägga centrala möten mitt på dagen för att våra medarbetare ska undvika rusningstrafik, och vi har tydliga förhållningsregler för kontorsmiljön som vi kontinuerligt påminner om givet pandemin. Vi får alla skippa hälsningskramen hur märkligt det än känns och kanske ha samma fysiska möte vid fem olika tillfällen för att inte överskrida maxkapaciteten. Kontoret måste vara tryggt och vi hittar andra sätt att utveckla oss och verksamheten på som bonus”, säger Berthelius. 

För att säkra upp social distansering har Wise Group distribuerat en enkel bokningsapplikation som medarbetare, efter teamworkshops där man diskuterar vilka möten man lämpligast ses fysiskt respektive digitalt på, bokar upp sig via. Kreativa möten hålls med fördel fysiskt, standardiserade möten för avcheckning görs lika bra digitalt.

Wise Group har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors. Vad gäller för resor mellan kontoren?

”Vi flyger generellt inte. Vi tar tåget om det är motiverat att åka. Under pandemin undviker vi att resa mellan kontoren och träffas digitalt istället, men vid tydliga verksamhetsbehov får man avväga om det är motiverat att fysiskt resa mellan kontoren och vilket färdmedel som är lämpligast”, säger Berthelius.

Wise Group har också påbörjat att skifta ut sina tjänstebilar till förmån för Volvos bildelningstjänst ”M”. Redan i januari i år skedde bytet i Stockholm och i närtid kommer även kontoren i Malmö och Göteborg gå över till Volvo Car Mobilitys tjänst.

”Vi har sålt bilflottorna till förmån för en delningsfunktion, dels utifrån ett administrativt perspektiv, men framför allt ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är varken bra ekonomiskt eller för miljön att en bil mestadels står i ett garage och det känns självklart och helt i linje med våra värderingar. Vi ingår i Volvo Car Mobilitys betaversion och är ett av de första företagen ut att testa det”. 

Wise Groups nya policy började gälla 24 augusti.

 


Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?