1515

HQ AB överklagar friande dom

Aktietorgsnoterade HQ AB dömdes att betala 260 miljoner kronor till motparten när tingsrättens dom föll i det stora skadeståndsmålet i förra veckan.

Nu överklagar HQ domen och kallar samtidigt till extrastämma för att besluta om en nyemission för att kunna driva fallet vidare.

Bild:Janerik Henriksson

I förra veckan förlorade HQ AB jättetvisten mot finansmannen Mats Qviberg, KPMG och den gamla HQ-ledningen. Den förra styrelsen och revisorerna anklagades för att vara skyldiga att ersätta de stora värden som gick förlorade i samband med bankens krasch 2010.

HQ AB stämde de ansvariga på sammanlagt 5 miljarder kronor, inklusive ränta.

Stockholms tingsrätt skrev i domen att ”tillräckligt samband mellan konstaterad oaktsamhet och skadan föreligger inte och skadeståndsmålet har därför ogillats”.

I och med den friande domen skulle HQ AB betala Mats Qvibergs och övriga anklagades rättegångskostnader på 260 miljoner. Tillsammans med HQ:s egna kostnader har den totala notan skenat i väg till 450 miljoner kronor.

HQ AB hade till den 4 januari på sig att överklaga men redan under onsdagen lämnades en överklagan in till Stockholms tingsrätt. Samtidigt kallar HQ AB till extrastämma den 22 januari för att kunna driva fallet vidare. På extrastämman ska beslut tas om en föreslagen företrädesemission på 305-335 miljoner kronor, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Nyemissionens teckningskurs är 0,03 kronor per aktie, och antalet nyemitterade aktier uppgår till 10,1-11,2 miljarder.

Aktietorget stoppade handeln i HQ-aktien inför domens publicering den 14:e december och har ännu inte upptagits. Kursen låg då på 0,85 kronor, vilket gav bolaget ett börsvärde på 432 miljoner kronor.

I dagsläget finns drygt en halv miljard aktier i HQ.

Ordförande Christer Sandberg och ledamoten Peter Zonabend kommer, enligt pressmeddelandet, att lämna sina uppdrag till förfogande men ställer upp till omval om det finns förtroende hos aktieägarna.

Av kallelsen framgår det att stämman ska pröva om HQ AB ska likvideras om inte nyemissionen lyckas.

HQ AB har i dag närmare 17000 aktieägare.

Di har sökt HQ:s ordförande Christer Sandberg.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?