1515

HQ i konkurs

HQ försätts i konkurs på egen begäran, då den kraschade banken befinner sig på obestånd. Det skriver HQ i ett pressmeddelande.

Bild:TT

"Styrelsen för HQ har i dag, sedan det blivit uppenbart att förutsättningar saknas att få in nödvändigt kapital i bolaget för att ställa säkerhet för motparternas rättegångskostnader, beslutat att inge en egen ansökan om bolagets försättande i konkurs då bolaget befinner sig på obestånd", skriver HQ i pressmeddelandet.

Stockholms tingsrätt har beslutat att HQ ska försättas i konkurs, och förordnat en konkursförvaltare.

I veckan överklagade HQ tingsrättens dom i tvisten mot Mats Qviberg och HQ:s övriga tidigare toppar. HQ hade stämt de ansvariga för totalt 5 miljarder kronor, inklusive ränta.

Stockholms tingsrätt konstaterade i domen att "tillräckligt samband mellan konstaterad oaktsamhet och skadan föreligger inte och skadeståndsmålet har därför ogillats".

"Styrelsens agerande – även om det var oaktsamt – får ändå anses ha varit ägnat att tillvarata bankens intressen", skriver tingsrätten.

I och med den friande domen skulle HQ betala de anklagades rättegångskostnader på 260 miljoner kronor. Med HQ:s egna kostnader inräknat ligger notan på 450 miljoner kronor.

HQ anser att tingsrättens slutsats i orsaksfrågan är "förvånande ur både juridiskt och förnuftsmässigt hänseende", och ser domen som felaktig i det hänseendet.

"Det finns flera rättsfrågor som behöver prövas av högre instans, särskilt frågan om det funnits ett erforderligt orsakssamband mellan misskötseln och den skada som uppkommit", skrev HQ i pressmeddelandet rörande dess överklagan.

På onsdagen kallade man även till en extrastämma den 22 januari för att fatta beslut om en föreslagen emission på mellan 305 och 335 miljoner kronor, för att kunna driva fallet vidare. Bolagets nästan 17.000 aktieägare har bidragit till att finansiera rättsprocessen genom att teckna sig i en rad nyemissioner.

HQ-aktien handelsstoppades på Aktietorget inför förra veckans dom, och handeln har ännu inte återupptagits.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?