1515

Hovrätten höjer straffet för möbelkopior

Straffet för den svenska företagaren Lennart Nyberg, som sålt kopior av designermöbler, skärps med sex månader till två års fängelse.

Däremot sänker Patent- och marknadsöverdomstolen de skadestånd hans företag ska betala de som har rättigheterna till originalen.

Lennart Nyberg.
Lennart Nyberg.Bild:Jack Mikrut

Genom svenskgrundade Designers revolt såldes kopior av exklusiva designmöbler till nedsatta priser.

I oktober 2016 dömdes företagets grundare Lennart Nyberg till 1,5 års fängelse och ett skadestånd på 27 miljoner kronor av Patent- och marknadsdomstolen, för brott mot upphovsrättslagen samt varumärkeslagen.

Företaget anser att verksamheten är laglig då bolaget har registrerats i Storbritannien där andra upphovsregler gäller. Men då möbelkopiorna främst har marknadsförts och sålts till kunder i Sverige är verksamheten olaglig enligt det svenska regelverket, slog domstolen fast.

Båda sidorna överklagade och målet gick vidare till Patent- och marknadsöverdomstolen, som är en särskild domstol i Svea hovrätt. Domstolen dömer nu Nyberg till två års fängelse. Ytterligare två personer som har arbetat med företagets dagliga verksamhet döms till fängelse i ett och ett halvt år vardera.

Vad gäller skadeståndsbiten klarar sig emellertid Designers revolts lindrigare undan. Med hänvisning till brister i de målsägandes utredning döms företaget att betala sammanlagt runt 1,5 miljon kronor till de drabbade företagen som hade krävt ersättning på totalt 62,5 miljoner kronor.

"Beloppen som döms ut är alldeles för låga. Konsekvensen av domen är att det i Sverige lönar sig att begå brott mot immaterialrätten. Rättighetshavarna har visat vilken ersättning som är skälig men beviskraven som ställs är för höga", skriver rättighetshavarnas ombud Sara Lindbäck i ett mejl till TT.

Utöver skadestånd ska Nyberg betala totalt 14 miljoner kronor till staten.


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?