ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hotfulla tongångar sänker saudiska börsen

  • Foto: Hasan Jamali

Efter nedgångar i veckan drivna av geopolitisk oro fortsatte saudiska Riyadh-börsen att falla i söndagens handel. Steg gjorde i stället volatilitetsindexet för handelsplatsen – till den högsta nivån sedan mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Det har varit en orolig vecka på de ledande marknadsplatserna i Mellanöstern.

Samtliga börser stängde handeln med ett minusresultat för veckan, bland annat efter attacker på Saudiarabiens nationella oljebolags Aramcos pumpstationer och att fyra oljetankers angripits vid inloppet till Persiska viken. Två av fartygen förde saudisk flagg.

Representanter för kungadömet anklagar den regionala ärkefienden Iran för att ligga bakom aktionerna.

På söndagen markerade Saudiarabiens utrikesminister Adel Al-Jubeir vad som gäller om spänningen trappas upp. Landet vill inte ha krig, men kommer att svara ”med styrka och beslutsamhet” om Iran inleder ett krig, sa han i den saudiska huvudstaden Riyadh enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Läs också: Vi vill inte ha krig

Under den gångna veckan steg det mindre världsmarknadspriset för olja, WTI, med 1,8 procent. Samtidigt backade terminspriset för oljeleveranser i juni.

Det mer tongivande världsmarknadspriset, Brent, är kopplat till Nordsjöolja.

Stöket bäddade för en orolig söndagshandel på Riyadh-börsen. Till skillnad från många andra världsbörser har den stängt på fredagar och öppet på söndagar.

Det viktigaste Tadawul-indexet backade med 0,5 procent, efter att som mest ha varit ned med 0,8 procent, men också hunnit vara uppe på plus 0,4 procent.

Svängningarna visar sig också i volatilitetsindexet för Tadawul, som nu är uppe på den högsta nivån sedan oktober 2018. Då rullades nyheten steg för steg ut om kidnappningen av och det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi ut. Journalisten och regimkritikern försvann efter det att han setts gå in på Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul. Saudiarabien hävdar att han ströps av misstag under ett bråk, medan andra hävdar att han styckmördades i en planerad aktion beordrad av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Ändå finns det optimism i marknaden.

”Vi ser det här som ett köptillfälle. Men det värsta utfallet är inte inprisat”, sa Jaap Meijer, analyschef på Arqaam Capital i Dubai till Bloomberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies