Annons

Hotfull ton i industriförhandlingar

Om IF Metall väljer att ta konflikt för det dubbla "märket" i avtalsrörelsen, då säger Teknikföretagen upp det mångåriga industriavtalet.

Det utspelet gör den största arbetsgivarpartens förhandlingschef Anders Weihe i arbetsgivarnas nyhetssajt Arbetsmarknadsnytt.

 

"Om IF Metall går till konflikt för ett krav som strider mot industriavtalet, och där det inte finns några tveksamheter kring att det gör det, då kan inte industriavtalet vara kvar", säger Weihe.

Men han tror inte att det kommer gå så långt.

"Jag tror fortfarande att vi kommer hitta någon slags lösning på det här som är förenligt med industriavtalet. Men det är klart, det är ett allvarligt läge."

LO:s gemensamma lönekrav, där IF Metall ingår, består av 2,8 procent i löneökningar plus krontalspåslag för de som tjänar under 24 000, som i realiteten blir högre procentpåslag för de lågavlönade. Dubbla lönemärken är inte förenligt med industriavtalet, enligt Weihe.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?