Annons

Hoten mot den svenska startup-scenen

Den svenska startup-scenen har en lysande framtid – men det finns hot. 

”Detta måste vara något permanent”, säger Financial Times executive editor Hugh Carnegy vid ett Di-seminarium i Almedalen. 

Hugh Carnegy.
Hugh Carnegy.Foto:Jack Mikrut

Sveriges långt framskjutna position på den internationella tech-scenen, med framgångssagor som Spotify, Izettle och Klarna, borde vara en naturlig del av den svenska självbilden, anser Hugh Carnegy. 

Men Sveriges skatter och incitament för företagare ligger landet i fatet, anser han. Liksom den låga andelen kvinnliga entreprenörer – båda fastställt i OECD:s rankingar. 

”Detta måste vara något permanent”, säger han vid ett seminarium i Almedalen lett av Di:s chefredaktör Lotta Edling. 

Anna Throne-Holst, som är vd för Svensk – Amerikanska Handelskammaren tror att Sverige bara är i uppvärmningsfasen av en fantastisk utveckling. Hon konstaterar att nyfikenheten på Sverige är stor i USA. 

”Folk vill se vad som händer i Sverige, vilka heta företag som är på gång.”

Marie Wall, som är startup-ansvarig på näringsdepartementet, för fram att Sveriges svaga punkt är att många startföretag har svårt att växa sig stora. Ett ekosystem där alla företag kan hitta sin första kund och en strategisk partner är en bit på vägen, anser hon. 

”Om vi lyckas med det kan vi attrahera startups från resten av världen”, säger Marie Wall. 

Saed Esmaeilzadeh, grundare, Serendipity, spår även han en fortsatt ljus framtid för den svenska techscenen. Men lagstiftningen måste hänga med när näringslivet transformeras, säger han och pekar på att investeringar i startbolag är skattemässigt missgynnade. 

”Den svenska strukturen är bygd för storkapitalet, storindustrin. Den är inte byggd för bolag som Spotify eller Izettle”, säger han. 

För att öka andelen kvinnliga entreprenörer krävs ett annat förhållningssätt hos dem som finansierar startups, enligt Marie Wall. Saed Esmaeilzadeh tror att en del kvinnor – felaktigt – räds risken. 

”Det är inte så att man blir av med hus och hem och man misslyckas. Funkar det inte så funkar det inte. Du får ändå en anställning”, säger han. 


Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bild: NCC
Bild: NCC

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?