Hoppa till innehållet

Annons

Hoten mot den svenska startup-scenen

Den svenska startup-scenen har en lysande framtid – men det finns hot. 

”Detta måste vara något permanent”, säger Financial Times executive editor Hugh Carnegy vid ett Di-seminarium i Almedalen. 

Hugh Carnegy.
Hugh Carnegy.Foto: Jack Mikrut

Sveriges långt framskjutna position på den internationella tech-scenen, med framgångssagor som Spotify, Izettle och Klarna, borde vara en naturlig del av den svenska självbilden, anser Hugh Carnegy. 

Men Sveriges skatter och incitament för företagare ligger landet i fatet, anser han. Liksom den låga andelen kvinnliga entreprenörer – båda fastställt i OECD:s rankingar. 

”Detta måste vara något permanent”, säger han vid ett seminarium i Almedalen lett av Di:s chefredaktör Lotta Edling. 

Anna Throne-Holst, som är vd för Svensk – Amerikanska Handelskammaren tror att Sverige bara är i uppvärmningsfasen av en fantastisk utveckling. Hon konstaterar att nyfikenheten på Sverige är stor i USA. 

”Folk vill se vad som händer i Sverige, vilka heta företag som är på gång.”

Marie Wall, som är startup-ansvarig på näringsdepartementet, för fram att Sveriges svaga punkt är att många startföretag har svårt att växa sig stora. Ett ekosystem där alla företag kan hitta sin första kund och en strategisk partner är en bit på vägen, anser hon. 

”Om vi lyckas med det kan vi attrahera startups från resten av världen”, säger Marie Wall. 

Saed Esmaeilzadeh, grundare, Serendipity, spår även han en fortsatt ljus framtid för den svenska techscenen. Men lagstiftningen måste hänga med när näringslivet transformeras, säger han och pekar på att investeringar i startbolag är skattemässigt missgynnade. 

”Den svenska strukturen är bygd för storkapitalet, storindustrin. Den är inte byggd för bolag som Spotify eller Izettle”, säger han. 

För att öka andelen kvinnliga entreprenörer krävs ett annat förhållningssätt hos dem som finansierar startups, enligt Marie Wall. Saed Esmaeilzadeh tror att en del kvinnor – felaktigt – räds risken. 

”Det är inte så att man blir av med hus och hem och man misslyckas. Funkar det inte så funkar det inte. Du får ändå en anställning”, säger han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera