1515

Hotelltest: Tradition & trivsel vid Siljan

Allmoge förenas med en doft av gamla pengar när Green Hotel bjuder på lysande utsikter över Siljan.

Di Weekend stormtrivs hos en långkörare i Tällberg. 

Vi har precis satt oss till bords när en av servitriserna, iklädd folkdräkt, stegar igenom matsalen med en sabel i händerna. En kollega följer efter med champagneglas och en tredje medarbetare i den lilla paraden berättar att ägarinnan ämnar sabrera en flaska champagne på terrassen. 

Lilla Tällberg, som ligger vid Siljans strand mellan Leksand och Rättvik, har bara några hundra invånare men har med allmoge och naturskönhet lockat turister sedan 1900-talets början. 

Störst i byn är Green Hotel. Här finns konferensrum, laddningsstolpar och det går att landa med en helikopter. Men verksamheten genomsyras av historia, måhända med en doft av gamla pengar. Hilda Andersson, en enligt uppgift driftig och ekonomiskt sinnad kvinna som gjort goda aktieaffärer, lät bygga den ursprungliga villan 1917. Trettio år senare gjordes huset om till pensionat, och efter ägarskiften och utbyggnader har Green Hotell nu 100 rum.

Skiftande nivå på rummen

Vill man säga någonting negativt så är det att flera av dessa är daterade. Vid ett besök bjuds vi balkong och milsvid utsikt i ett fräscht rum, samtidigt lurar heltäckningsmattan i andra gemak. Vid ett tillfälle bor Di Weekend i ett härbre som närmast håller vandrarhemsstandard inuti.

Exteriören är å andra sidan magisk. En samling timmerbyggnader utspridda över den stora marken skapar en härlig miljö, komplett med utomhusbassäng, en diskret lekpark för barn och en grillplats.

De allmänna utrymmena inomhus, som det lilla biljardrummet eller inomhuspoolen som vaktas av en uppstoppad björn, är dessutom slitna på det rätta sättet. Andan av fint folk som besökt ­genom åren lever kvar, liksom många traditioner. Till middagen sätts sällskap vid samma bord, kväll efter kväll, och gärna år efter år. Så har det nämligen varit i Tällberg sedan svärmors dagar. Serveringspersonalen sjunger somriga folkvisor i matsalen och på väggarna vittnar fotografier och brev om gäster genom årtiondena.

Salka Börjeson Eynon, som äger hotellet i dag, berättar gärna själv om besökarna, eller varför inte om sina egna hästutflykter på Afrikas savanner. Hon är en röst i det lokala näringslivet och en ­underhållande närvaro på Green Hotels gräsmattor. Hennes mor hänger på väggen i matsalen. Pappan Hans Erik Börjeson – entreprenör, charterkung och konstsamlare – köpte hotellet på 1960-talet.

Tällberg kallas ibland Hotellberg, eftersom den lilla byn med några hundra invånare har så många övernattningsmöjligheter. Här finns flera hotellrum per capita än någon annanstans i Sverige, åtminstone enligt den byavisdom som Di Weekend inte vågar ifrågasätta.  

Det är därför svårt att välja. En ofta förekommande, men diskutabel uppfattning, är att konkurrenten Åkerblads är bäst. Där är rummen ­nyare, maten snäppet bättre, och servispersonalen mer erfaren. 

När vi en kväll frågar Green Hotels servitris om vilket rödvin vi ska välja möts vi av en blick som för tankarna till ett rådjur inför en annalkande bil. Servicen är stundtals rörig, barnens mat kommer inte, och när den gör det så får sjuåringen en tallrik i skallen. Men det funkar ändå rätt hyggligt, tonen är vänlig och hjälpsam, och personalen vet precis vems tygtiger det var som glömdes kvar ­under dalahästen. Och när två servitriser stämmer upp på nytt, samtidigt som solen sänker sig över Siljan, är allt förlåtet. 

Maten smakar bra och menyn håller sig ofta till svenska klassiker som köket behärskar. En vass förrätts-soppa med svamp och nässla överraskar positivt, för att följas av en vällagad uer. En ­annan kväll följs gravad lax av dovhjort, och det är tillräckligt gott, med färska jordgubbar som somrig avslutning. Frukosten, med Gustafskorv och våfflor i utbudet, förtjänar ett särskilt omnämnande, liksom den härliga matsalen i allmogestil.

Bedårande utsikt

Men det är Siljan som stjäl showen, kväll efter kväll. Europas största, och vattenfyllda, nedslags­krater skapades visserligen redan för 370 miljoner år sedan. Men även 2020 bjuds ett av naturen skapat färgsprakande fyrverkeri över sjön, föränderligt från dag till dag men alltid hänförande.

Green Hotel förstår att rama in den attraktionen. Utsikten från matsal och uteservering är obetalbar, en utomhusjacuzzi med samma vy går att boka för den festligt sinnade. 

En inbjudande salong bredvid matsalen manar till ett extra glas, en stunds läsning, eller kontemplation över naturens obändiga skönhet i tider av sjukdomsoro. Tillsammans med rätt patina samt en känsla för tradition och bygdens kultur, skapas här en unik hotellupplevelse att älska och återvända till.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?