1515
Annons

Hotellkedjan öppnar upp för bostadssökande och vårdpersonal

För att rädda hotelljobb går Elite Hotels ihop med Blocket Bostad och hyr ut till bostadssökande. Redan nu har de första gästerna checkat in.

Foto:Press

Coronapandemin har slagit hårt mot hotellbranschen. För Elite Hotels betyder det i princip tomma hotell och att man har fått säga upp extrapersonal och varsla cirka 1.000 personer, ungefär hälften av personalstyrkan. Samtidigt har man arbetat aktivt för att kunna behålla så många medarbetare som möjligt. 

”Mitt i det här eländet har vi försökt tänka positivt. Vi vet att det råder bostadsbrist i Stockholm och flera andra delar av landet och där tänkte vi att det finns ett behov vi kan fylla. När vi kontaktade Blocket Bostad med idén nappade de direkt”, säger David Halldén, vd för Elite Hotels.

Tillsammans med Blocket Bostad, som är Sveriges största marknadsplats för andrahandsboenden, erbjuder man nu bostadssökande att hyra hotellrummen på alla kedjans hotell i Sverige månadsvis. I priset från 7.995 kronor per månad, ingår bland annat eget kylskåp, städning, wifi och tillgång till gym. Frukost och tvättservice går att köpa till. 

”Priserna är långt under det normala för vad det skulle kosta att bo på hotell i en månad. Det här är ingenting vi tjänar pengar på, utan syftet är att skapa förutsättningar för att behålla så många av våra duktiga medarbetare som möjligt i arbete”, säger David Halldén och fortsätter:

”Det roliga är att vi har fått mycket större positivt gensvar än vad vi trodde. Vid lunch på onsdagen hade vi fått 150 förfrågningar och två personer hade redan flyttat in.”

Parallellt med Blocket-samarbetet har Elite Hotels också börjat erbjuda rum till sjukvårdspersonal och andra personer med särskilda behov av att exempelvis hålla sig friska. Även här är priserna kraftigt reducerade, där en natt på något av Elites hotell kostar mindre än hälften mot normalfallet. 

”Vi vet att till exempel vårdpersonal som jobbat hårt kan behöva vila ut och få en god natts sömn. Vi har haft den typen av gäster tidigare där arbetsgivaren har betalat och vi vet att det är uppskattat att kunna få miljöombyte efter en intensiv arbetsperiod. Men det kan också handla om personer som har en familjemedlem hemma som är förkyld och tillhör en riskgrupp eller måste hålla sig friska för att kunna gå till jobbet nästa dag.”

 

 

 

 


Så ska Kina undvika ”mardrömscenario” i megahamnen

Genom att låta arbetarna stanna kvar och sova på arbetsplatsen har containerhamnen i Shanghai, som är världens största, kunnat hållas öppen trots myndigheternas nedstängning av Kinas största stad. Ett större covidutbrott riskerar fortsatt att göra att även jättehamnen måste stängas. Det skulle kunna få mycket stora konsekvenser för den globala varuförsörjningen och slå även mot svenska företag, varnar bedömare.

Containerhamnen i Shanghai är världens största
Containerhamnen i Shanghai är världens största

”Shanghai är just nu i lockdown utan något bestämt slutdatum. Det innebär stora problem och en stor osäkerhet både för befolkningen och företagen. Och även svenska företag påverkas främst genom förseningar eftersom varuflödena till och från jättestaden påverkas starkt negativt”, säger Lukas Faxå, seniorkonsult på Asia Perspective.

Tidigare i år varnade konsultföretaget, som bland annat ger råd till svenska företag med verksamhet i Asien, för att utbrott av omikronvarianten i Kina riskerade att leda till nya nedstängningar och som kan utlösa kaos och prisuppgångar inom den globala containersjöfarten. Då pekades bland annat en nedstängning av containerhamnen i Shanghai ut som ett ”mardrömsscenario för containermarknaden och världshandeln.” 

”Hittills har det lyckligtvis inte hänt. Trots den hårda nedstängningen av staden för att bekämpa det nya virusutbrottet är Shanghais containerhamn fortsatt öppen”, säger Lukas Faxå.

”Det har varit möjligt genom extraordinära åtgärder där Shanghais hamn infört en så kallad closed-loop-policy där arbetarna sover på arbetsplatsens område i ett försök att undvika covid.”

Men även om Shanghais gigantiska containerhamn fortsatt är öppen så har har volymerna av hanterat gods rasat och är cirka 30 procent lägre än för en månad sedan, enligt Lukas Faxå. 

”Varuflödena påverkas starkt negativt av nedstängningen i Shanghai. Det handlar bland annat om nedstängningar av logistikcentraler, fabriker och omkringliggande verksamheter. På detta påverkar också begränsad landtransport”, säger Lukas Faxå.

Och en hel del containertransporter som skulle gått via Shanghai får nu omdirigeras till andra hamnar som Ningbo, Qingdao och Tianjin.

”Det innebär bland annat förseningar i leveranserna till företag runt om i världen som är beroende av komponenter och produkter från Kina. Flertalet av våra egna kunder har råkat ut för detta”, säger Lukas Faxå, utan att avslöja några namn på svenska företag som nu drabbas av störningarna i leveranserna på grund av nedstängningen i Shanghai. 

Megastaden Shanghai är Kinas största stad och ett finansiellt och ekonomiskt centrum med en viktig roll inom bland annat industriproduktion och som ett transportnav. Trots den pågående nedstängningen efter ett covidutbrott har antalet smittade fortsatt att öka. På måndagen meddelades att Kina sätter in militär och samtidigt skickar tusentals sjukvårdsanställda till Shanghai för att hjälpa till att bekämpa covidutbrottet

Och det finns fortsatt en risk för att även stadens containerhamn kan komma att stängas, enligt Asia Perspective.

”Vi har sett att Kina är berett att vidta mycket långtgående åtgärder. Och om det blir ett större covidutbrott även i hamnen, kan den mycket väl komma att stängas ned med mycket kort varsel”, säger Lukas Faxå.

”Vårt råd till bland annat svenska företag är att i sin varuförsörjning ta höjd för att det kan inträffa när som helst.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?