Hotellen blöder i krisen – flera närmar sig konkurs: ”Akutläge”

De svenska hotellen blöder när turisterna uteblir.

Under april fanns det bara gäster i vart tionde rum, jämfört med 59 procents beläggning under samma period i fjol.

Sommarens kommande turistkris med våldsamma intäktsfall har redan startat för hotellen enligt ny statistik.
Sommarens kommande turistkris med våldsamma intäktsfall har redan startat för hotellen enligt ny statistik.Foto:Mostphotos

Sommarens kommande turistkris med våldsamma intäktsfall, som Di tidigare berättat, har redan startat för hotellen. Enligt ny statistik från branschorganisationen Visita så låg beläggningsgraden på Sverige hotell under april på 12 procent.

Det är en nedgång motsvarande nästan 80 procent.

”I aprilsiffrorna får man nu hela bilden av hur akut och extremt läget är på hotellmarknaden i Sverige. I mars inträffade ju den stora störtdykningen efter halva månaden”, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, till sajten Besöksliv.

Det största tappet har skett i Stockholm som i april hade en beläggningsgrad på 7 procent. Ser man hotellens omsättning rasade den med 91 procent. Fallen är branta även i övriga storstäder. I Göteborg var tappet hela 86 procent under april och i Malmö föll antalet gästnätter med 79 procent.

Enligt Visitas chefsekonom står många hotell på randen till konkurs. Även i mindre städer och regioner står hotellen näst intill tomma. Di har tagit del av statistik från Visita när det gäller Visby.

Under den första halvan av april föll de dagliga logiintäkterna hos medeltidsstadens hotell med mellan 60 och 90 procent.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?