1515

Hotell- och restaurangfacket lägger fram sina krav

Hotell- och Restaurangfacket (HRF) yrkar på höjda löner på 700 kronor per heltidsanställd och månad, vilket enligt fackförbundet är i linje med LO-samordningens lönekrav.

Det framgår av förbundets krav inför avtalsrörelsen 2017, enligt ett pressmeddelande.

HRF skriver också att det är viktigt att ge anställda med yrkeserfarenhet och utbildning bättre lönekarriär och att minska antalet som arbetar ofrivillig deltid.

"Serviceproffsen måste belönas mer för utbildning och yrkeserfarenhet. Allt prat om sänkta trösklar är helt ologiskt i en bransch som behöver fler anställda med rutin och yrkesskicklighet", säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson i en kommentar.

Utrymmet för löneökningar på Visitas avtalsområde är "mycket begränsat".

Det sade Antje Dedering, förhandlingschef på Visita, vid en pressträff på tisdagen där organisationen presenterade sina krav inför avtalsrörelsen.

Hon anser att LO:s "så kallade" låglönesatsning strider mot industrinormen.

"Jag menar att vad det egentligen handlar om är att man från LO:s sida vill bryta principen att industrin sätter ett kostnadstak som ska gälla för hela arbetsmarknaden", sade Antje Dedering.

Från Visitas håll är man kritiska till att ingångslönerna som andel av snittlönen har ökat kraftigt under senaste åren. Detta försvårar enligt Visita för företagen att belöna kompetens som vill stanna kvar inom branschen.

"Ingångslönerna kan inte öka mer än det generella påslaget", sade Antje Dedering.

Visitas vd Eva Östling påpekade också att även om det går bra för besöksnäringen har flera frågor som avgörs utanför avtalen haft eller kan ha negativ påverkan.

Hon pekar på att representationsavdraget försvunnit, en flygskatt och kilometerskatt som tunga för sektorn.

"Ungdomsarbetsgivarna i vår näring har fått ökade kostnader med 13,5 procent", sade Eva Östling, och tillade att "utrymmet är förbrukat".

Enligt en första beräkning från Visita så innebär kraven från HRF som presenterades på tisdagen löneökningar med 3,1 procent.

Facken inom industrin kräver löneökningar på 2,8 procent, men LO har en samordning där de som tjänar under 24.000 kronor per månad ska få 672 kronor per månad.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?