Hoppa till innehållet

Annons

”Hotar den europeiska säkerhetsordningen”

Utrikesminister Ann Linde är på besök i Washington, bland annat för att diskutera Rysslands agerande i och omkring Ukraina.

”Det är viktigt att vi reagerar tydligt och starkt och robust på detta, och att vi gör det gemensamt mellan EU och USA”, säger hon.

Foto: Marko Säävälä / TT

”Det har varit väldigt viktigt för mig att föra fram de svenska synpunkterna på de diskussioner som ska ske nästa vecka. Och att man också tar hänsyn till Sveriges säkerhetspolitiska intressen”, säger Linde till TT sent på torsdagskvällen, efter att ha träffat president Bidens biträdande nationelle säkerhetsrådgivare Jonathan Finer.

Från och med måndag ska representanter från Ryssland i tre olika möten träffa representanter från USA, Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

”Man försäkrar att man ska både lyssna på oss och andra europeiska parter och inte göra överenskommelser om våra säkerhetsintressen över våra huvuden””, säger Linde. 

Ryssland har lagt fram en lista med krav som landet vill se USA och försvarsalliansen Nato genomföra. Moskva vill bland annat få USA och Nato att ge garantier för att Ukraina inte blir medlem av Nato, att försvarsalliansen inte växer och att det inte sker någon förflyttning av styrkor eller vapen till länder som blivit medlemmar efter 1997.

Delar av de ryska förslagen är helt oacceptabla, säger Linde. Men hon välkomnar samtidigt att det förs en dialog.

– Det är naturligtvis positivt att man använder diplomati och dialog i stället för att använda militära verktyg. Så dialogen i sig är vi inte emot.”

Linde säger även att det finns delar av de ryska kraven som är bra att man tar upp.

”Till exempel ökad transparens, vissa nedrustningsförslag och militära kontroller kan man absolut ha en diplomatisk dialog kring, och det tycker jag att man ska bejaka. Men det gäller att veta var de absoluta röda linjerna går och vad som kan diskuteras när man går in i det här. Och det är det som jag har pratat om med mina amerikanska motsvarigheter”, säger hon. 

Linde säger att Rysslands agerande rubbar den europeiska säkerhetsordningen. Det handlar om att varje land helt självständigt ska kunna bestämma sin säkerhetspolitik, att man inte ska använda våld eller hot om våld.

”Detta har ju Ryssland brutit mot, både genom annekteringen av Krim och aggressionerna i östra Ukraina. Och den retorik som man har använt nu på senaste tiden och de truppförstärkningar som har skett längst gränser gör ju att man ytterligare hotar den europeiska säkerhetsordningen”, säger hon.

”Kommer en aggressiv handling från Ryssland gentemot Ukraina så kommer det att besvaras.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera