Annons

Hot om halv miljon i böter: Förbud för vin i handväskor

Att sälja vin i en förpackning som ser ut som en handväska eller en liten stuga skapar ”osaklig uppmärksamhet kring alkohol”.

Det anser Patent- och marknadsöverdomstolen, som i en dom hotar med en halv miljon kronor i vite om försäljningen inte stoppas.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Lådviner som säljs i stug- eller väskform kan bidra till ökad alkoholkonsumtion, enligt domstolen.

Företaget Oenoforos, som kämpat för att få fortsätta med försäljningen, har invänt att lådviner inte funnits så länge på marknaden och att det därför inte går att säga vad som är en traditionell utformning av vinförpackningar.

Dessutom säljs många produkter på Systembolaget i förpackningar med form och design som avviker från det traditionella och samhället har vant sig vid icke-traditionell utformning och design, argumenterar företaget.

Men domstolen anser inte att utformningen är förenlig med kravet på särskild måttlighet.

Att just väsk- och stugformade vinförpackningar blev ett fall för domstolen beror på en granskning som inleddes av Konsumentverket 2016, efter att Systembolaget uppmärksammat frågan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?