1515
Annons

Hoppfullt trots omvärldsläget på vårens första Gasellträff

KALMAR. Vid sidan om stora, globala utmaningar är den regionala kompetensbristen ett stort hinder för tillväxten. Men kriser ger också en chans till affärsutveckling. Framåtandan tog plats under Di Gasells nätverksfrukost i Kalmar i går.

Foto:SUVAD MRKONJIC

Höjda bränslekostnader, inflation, rekordhöga energipriser, räntor, sanktioner, handelshinder och krig i Ukraina. Trots dystra samtalsämnen var blicken riktad framåt under vårens första Di Gasell nätverksfrukost. De närvarande företagen på Utblicken Science Park, med panoramavy över Ölandsbron, avslöjade i en undersökning att de märker av leveransstörningar och höjda råvarupriser. Men bristen på kompetens beskrivs som det största hindret för framtida tillväxt.  

”Det har varit supersvårt att hitta rätt kompetens. Samtidigt måste man som litet företag vara väldigt kräsen med vem man anställer”, berättade Niklas Wahlman, grundare av Awenkon, och en av gästerna på scenen. 

Västerviksföretaget har ändå lyckats växa och blev årets Gasellföretag i Kalmar Län 2021. Awenkon hyr bland annat ut drift- och ingenjörskompetens inom energisektorn – en glödhet bransch. 

”Vi står inför en energirevolution, mer eller mindre. Jag tror att Sverige kommer att snabba på beslut man hade tagit ändå, att satsa på kärnkraft. Vi har för bara någon månad sedan startat ett nytt dotterbolag i Oskarshamn, med inriktning på nukleärteknik. Är det någon gång man ska börja jobba i energibranschen är det nu”, säger Niklas Wahlman. 

I gruppdiskussionerna vid borden lyfte företagarna validering av kompetens från utlandet samt ökad inflyttning – genom att stärka regionens attraktionskraft – som några av lösningarna på kompetensbristen. Thomas Davidsson, näringslivsdirektör Kalmar kommun, lyfte kraften i universitetet som en avgörande pusselbit och Louise Östlund, vd för Kalmar Science Park, kom med en allmän uppmaning:

”Som företagare måste man våga ta in de yngre och våga stöka till det lite.”

God infrastruktur är en annan central fråga för att locka till sig rätt kompetenser. Här stod Anna Barkevall, vd för Böda Sand, för en oväntad nyhet.

”Jag vill ha en flygplats för elflygplan. Vi har en ledig potatisåker.”

Anna Barkevall, vd Böda Sand, och Di:s Pontus Herin, moderator.
Anna Barkevall, vd Böda Sand, och Di:s Pontus Herin, moderator.Foto:SUVAD MRKONJIC

Böda Sand drar redan sitt strå till stacken när det kommer till att marknadsföra regionen. Under två år med pandemin har familjeföretaget dessutom lockat till sig ännu fler besöksgrupper: charterresenärerna och nya invandrargrupper.

”Förr pratade man om camping som en boendeform, i dag är det en upplevelse. Barfotalyx. Vi har förädlat platsen till en destination och att vi lyckats med det beror mycket på att vi lyckats omge oss med duktiga personer, trots kompetensbristen”, säger Anna Barkevall, och menar att pandemin samtidigt gett företaget nya styrkor. 

”Vi har i dag full krisberedskap och förmågan att snabbt ställa om. I kriser gäller det att anamma lärdomarna av de språng man måste ta, att se möjligheten till affärsutveckling.”

Hoppfulla insikter i en turbulent tid. Samma spår var gästande Ulf Petterson, börsanalytiker på Di och tillika Kalmarbo, inne på om lågkonjunkturen faktiskt kommer: 

”Utnyttja krisen, bli inte paralyserad.”

Foto:SUVAD MRKONJIC

 


Klockan tickar för Ericssons köp av Vonage

Trots att ett halvår har gått sedan Ericssons bud på Vonage har affären inte slutförts.

Nu skjuts deadline upp tre månader.

”Man hade nog trott att man skulle vara klar, i och med att omorganisationen kom förra veckan”, säger analytikern Daniel Djurberg till Di.

Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.
Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.Foto:Fredrik Sandberg, Daniel Hulshizer

I helgen meddelade Vonage den amerikanska finansinspektionen att perioden för Ericssons bud förlängs med tre månader, något nyhetsbyrån Bloomberg först uppmärksammade.

Ericsson har bjudit 6,2 miljarder dollar, drygat 61 miljarder kronor, för bolaget som utvecklar tjänster och gränssnitt för kommunikation i datamolnet.

En extrastämma i Vonage har tackat ja, nu återstår bara grönt ljus från USA:s kommitté för utländska investeringar, CFIUS.

Efter en komplettering räknar bolagen den 10 januari som ansökningsdatum.

Men CFIUS normala handläggningstid är maximalt 90 dagar – som med råge passerats.

”CFIUS har tagit väldigt mycket tid, det tyder på att man har stannat klockan vid ett antal tillfällen för göra en noggrannare utvärdering”, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, till Dagens industri.

Under granskningen har USA:s justitiedepartement DoJ konstaterat att Ericsson brutit mot korruptionsuppgörelsen från 2019, genom att undanhålla fakta kring de misstänkta mutorna till IS i Irak.

Spekulationerna om att DoJ kan ha framfört synpunkter på Ericssons lämplighet har pressat Vonages aktie från budnivån 21 dollar till som lägst 18,50 dollar.

På måndagen handlades den kring 19,44 dollar.

Om CFIUS begär in mer information, kan det vara information som relaterar till konkurrensfrågor?
”Nej, det är inte CFIUS uppgift, de ska bara se till federationens säkerhet”, säger Daniel Djurberg.

Kan man dra någon annan slutsats än att den utdragna processen handlar om överenskommelsen med justitiedepartementet?
”Nej, jag tror att det finns något där.”

DNB Markets telekomanalytiker Frank Maaø tror ändå att affären går igenom.

”Det hade varit mycket uppseendeväckande om den inte gick igenom på de grunder som CFIUS är satt till att förvalta, nämligen nationell säkerhet. Jag kan inte se att det är något i transaktionen som är mer känsligt än de aktiviteter Ericsson redan driver i USA. De är ju inne i de flesta delar av 5g-näten, inklusive de mest känsliga delarna”, säger han till Di.

Trots upprepade frågor om vilken av parterna som aktiverat förlängningsklausulen svarar Ericsson endast att ”båda parter fortsätter att arbeta för att slutföra affären under första halvåret som tidigare meddelats”.

Om affären faller tvingas Ericsson betala nästan 2 miljarder kronor till Vonage.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?