Höjda bränslekostnader, inflation, rekordhöga energipriser, räntor, sanktioner, handelshinder och krig i Ukraina. Trots dystra samtalsämnen var blicken riktad framåt under vårens första Di Gasell nätverksfrukost. De närvarande företagen på Utblicken Science Park, med panoramavy över Ölandsbron, avslöjade i en undersökning att de märker av leveransstörningar och höjda råvarupriser. Men bristen på kompetens beskrivs som det största hindret för framtida tillväxt.
”Det har varit supersvårt att hitta rätt kompetens. Samtidigt måste man som litet företag vara väldigt kräsen med vem man anställer”, berättade Niklas Wahlman, grundare av Awenkon, och en av gästerna på scenen.
Västerviksföretaget har ändå lyckats växa och blev årets Gasellföretag i Kalmar Län 2021. Awenkon hyr bland annat ut drift- och ingenjörskompetens inom energisektorn – en glödhet bransch.
”Vi står inför en energirevolution, mer eller mindre. Jag tror att Sverige kommer att snabba på beslut man hade tagit ändå, att satsa på kärnkraft. Vi har för bara någon månad sedan startat ett nytt dotterbolag i Oskarshamn, med inriktning på nukleärteknik. Är det någon gång man ska börja jobba i energibranschen är det nu”, säger Niklas Wahlman.
I gruppdiskussionerna vid borden lyfte företagarna validering av kompetens från utlandet samt ökad inflyttning – genom att stärka regionens attraktionskraft – som några av lösningarna på kompetensbristen. Thomas Davidsson, näringslivsdirektör Kalmar kommun, lyfte kraften i universitetet som en avgörande pusselbit och Louise Östlund, vd för Kalmar Science Park, kom med en allmän uppmaning:
”Som företagare måste man våga ta in de yngre och våga stöka till det lite.”
God infrastruktur är en annan central fråga för att locka till sig rätt kompetenser. Här stod Anna Barkevall, vd för Böda Sand, för en oväntad nyhet.
”Jag vill ha en flygplats för elflygplan. Vi har en ledig potatisåker.”

Böda Sand drar redan sitt strå till stacken när det kommer till att marknadsföra regionen. Under två år med pandemin har familjeföretaget dessutom lockat till sig ännu fler besöksgrupper: charterresenärerna och nya invandrargrupper.
”Förr pratade man om camping som en boendeform, i dag är det en upplevelse. Barfotalyx. Vi har förädlat platsen till en destination och att vi lyckats med det beror mycket på att vi lyckats omge oss med duktiga personer, trots kompetensbristen”, säger Anna Barkevall, och menar att pandemin samtidigt gett företaget nya styrkor.
”Vi har i dag full krisberedskap och förmågan att snabbt ställa om. I kriser gäller det att anamma lärdomarna av de språng man måste ta, att se möjligheten till affärsutveckling.”
Hoppfulla insikter i en turbulent tid. Samma spår var gästande Ulf Petterson, börsanalytiker på Di och tillika Kalmarbo, inne på om lågkonjunkturen faktiskt kommer:
”Utnyttja krisen, bli inte paralyserad.”
