1515
Annons

Hoppfullt Sydkorea minskar restriktioner

Det lägsta antalet nya smittade av coronaviruset på två månader rapporterats från Sydkorea. De uppmuntrande siffrorna gör att landet nu försiktigt börjar mjuka upp sina restriktioner.

Reglerna om socialt avståndstagande förlängdes förvisso i 16 dagar på söndagen men bland annat kyrkor kan i någon mån återuppta sin verksamhet så länge de följer uppsatta regler om desinfektion. Och utövare av populära sporter som baseboll och fotboll kan omigen mötas för matcher – men utan publik på plats.

”Det säkraste är att bibehålla intensivt socialt avståndstagande, men det är inte enkelt genomförbart. Vi måste hitta en medelväg”, sade premiärminister Chung Sye-kyun vid ett tv-sänt regeringsmöte.

”Om vi stabilt kan bibehålla de nuvarande nivåerna (av fall) kan vi gå över till ”rutinmässigt socialt avståndstagande” den 6 maj.”

Enligt hälsomyndigheter betyder det att ekonomin då kan börja att öppnas upp igen.

Det senaste dygnet har enbart åtta nya fall av coronavirus registrerats i Sydkorea och fem av dem kommer från utlandet, enligt smittskyddsmyndigheten KCDC. Totalt har över 10.500 personer smittats och över 230 har avlidit i covid-19.

Enligt president Moon Jae-in ger Sydkoreas framsteg hopp om att covid-19 går att ”övervinna” i andra delar av världen.

”Regeringen kommer att förbereda för ett nytt vardagsliv och en ny världsordning ”efter covid””, säger presidenten.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera