1515

Hopp om lösning i bråket mellan LKAB och Kiruna

Efter hot om att dra in regeringen och halvera produktionen har statliga LKAB och Kiruna kommun kommit överens om att återta diskussioner om hur gruvbolaget ska få tillgång till mer mark för malmbrytning.

Foto:Karin Wesslén/TT

”Jag ser våra samtal som en nystart på relationerna mellan LKAB:s ledning och kommunledningen i Kiruna. Vi har en gemensam inriktning att inte blanda kommunal myndighetsutövning med vår gemensamma ambition att utveckla ett attraktivt samhälle”, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB i ett uttalande.

Konflikten mellan kommunen och LKAB har varit en riktig surdeg, som nådde sin kulmen i maj när LKAB sprang till ägaren, regeringen, för att få hjälp. 

Enligt LKAB ska kommunen ha förhalat ett beslut om ändring i en detaljplan som gör det möjligt för gruvbolaget ska kunna fortsätta malmbrytningen. LKAB menar att fler delar av staden måste flyttas för att bolaget ska kunna fortsätta driften i dagens storlek.

Kommunen däremot vill ha mer pengar i och med att stora delar av Kiruna flyttas för att kunna attrahera folk till staden.

LKAB har hotat med att dra ner på halva produktionen om marken inte görs tillgänglig, vilket skulle sluta i uppsägningar enligt bolaget.

Men nu har alltså parterna kommit överens om att stridsyxan ska begravas för stunden och man ska återgå till förhandlingar, något parterna på kommunikatörsspråk kallar ”färdplan för framtida samverkan”.

Samtalen mellan parterna ska utgå från att både mark ska kunna tillgängliggöras för malmbrytning, och att staden ska flyttas på ett sätt som inte riskerar att ytterligare avfolkning påskyndas.

Beskedet kan innebära att regeringen alltså inte behöver gå in och besluta i frågan.

”Nu är det dags att gå vidare, vi har stora utmaningar och möjligheter framför oss inte minst i att säkerställa konkurrenskraft och attraktivitet på våra verksamhetsorter”, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?