Annons

Hopp om Clintonseger lyfter börsen

Börserna på Wall Street steg kraftigt på måndagen efter nio dagar av nedgång.
Med FBI-chefens nya besked och allt bättre opinionssiffror för Hillary Clinton tror allt fler att USA på tisdagen röstar fram sin första kvinnliga president.
Men Donald Trump ger sig inte.

 

PEKAR UPPÅT. Opinionssiffrorna pekar uppåt för Hillary Clinton som enligt mätningarna inför valet är i ledning.
PEKAR UPPÅT. Opinionssiffrorna pekar uppåt för Hillary Clinton som enligt mätningarna inför valet är i ledning.Bild:Phil Long

Samtliga börser öppnade rejält upp på Wall Street när handeln kom i gång på måndagen efter en nio dagar långa nedgång. Det breda indexet S&P 500 steg närmare 2 procent liksom Dow Jones index och Nasdaq.

”Marknaden är lättad över att Hillary Clinton sannolikt inte kommer att bli åtalad för användningen av sin privata mejlserver, även om Donald Trump blir president. Men det finns fortfarande mycket osäkerhet kvar kring det här valet och jag tror inte det blir något riktigt lättnadsrally innan det står klart att Hillary Clinton vunnit valet”, säger Ric Spooner, chefsanalytiker på CMC Markets till New York Times.

FBI-chefen James Comey konstaterade i ett nytt brev till kongressen på söndag kväll att det inte finns några för Hillary Clinton komprometterande uppgifter i de mejl man hittade i samband med en annan undersökning. Den utredningen berör den tidigare toppdemokraten Anthony Weiner, som i fjol separerade från Clintons nära medarbetare Huma Abedin.

Donald Trump rasar mot FBI-beskedet och hävdar åter att den federala polisen och James Comey är korrupta – detta efter att han under en dryg vecka ha prisat byrån.

”Det finns ingen chans att FBI kan hinna gå igenom alla de 650.000 mejlen som fanns i Anthony Weiners dator. Som jag sagt tidigare är det här valet riggat”, sa Donald Trump på sitt valmöte i North Carolina på måndagen.

Den republikanska kandidaten kämpar nu för att hålla hoppet uppe inför tisdagens val. Färska siffror visar att Hillary Clinton ökar avståndet till fastighetsmagnaten. Men Donald Trump har svarat med att öka taken i sin slutspurt.

Han började måndagen i Florida klocka 11 på förmiddagen, hann med två valmötet i North Carolina och ett i Pennsylvania innan han avslutade tillsammans med sin vicepresidentkandidat Mike Pence klockan 23 i Minnesota.

De tre förstnämnda delstaterna måste Donald Trump vinna om han ska tag sig till Vita huset. Att han besöker Minnesota beror på att han fått upp vittring i den klassiskt blåa delstaten och försöker spränga Demokraternas så kallade ”blåa mur” där.

Samtidigt som Donald Trump och Mike Pence kämpar ganska ensamma på den republikanska sidan har Hillary Clinton fått ut hela det demokratiska toppgardet, med presidentparet Obama i spetsen.

Hillary Clinton startade sin dag i Oakland i Pennsylvania klockan 12 innan hon fortsatte till Michigan. Därefter tillbaka till Pennsylvania och Philadelphia vid 19.30 där mötte väljare tillsammans med presidentparet Obama, sin man Bill och dottern Chelsea. Innan läggdags drog Hillary Clinton dessutom tillsammans med Bill och Chelsea till North Carolina där hon höll ett sista valmöte mellan klockan 24 och 02.00 på natten.

När president Barack Obama landade i Florida på söndagen med Air Force One, för ett framträdande staden Kissimmee, var Di på plats.

”Alla framsteg vi har åstadkommit åker ut genom fönstret om vi inte vinner det här valet men om vi vinner Florida är saken klar”, sa Barack Obama som också passade på att ge Donald Trump en känga.

”Han är unikt okvalificerad för att bli president. Hans organisation verkar ha så lite förtroende för hans självkontroll att de tagit hans Twitter-konto ifrån honom. Om någon inte kan hantera sitt Twitter-konto, så bör han inte heller kontrollera koderna till kärnvapenarsenalen”, konstaterade Barack Obama.

Den legendariske före detta chefen för Federal Reserve varnade på måndagen för det USA som väntar segraren.

”Först måste den nya presidenten försöka identifiera vad som är problemet med ekonomin och när jag lyssnat på debatterna kring valet har ingen adresserad de fundamentala frågorna såsom växande intolerans, minskade investeringar och fallande produktivitet”, säger Alan Greenspan till Bloomberg News

Han varnar för en överhängande risk att en bubbla skapas, som hotar brista med de låga räntorna.

”Vi är nu på väg in i en mycket tidig fas av att inflationen tar fart och det kan trigga en nedgång. Vi har aldrig tidigare sett en sådan här marknad, man kan inte jämföra den med något annat”, säger Alan Greenspan.

Han varnar också för de diskussioner som förs om centralbankernas självständighet.
”Centralbankerna måste förbli självständiga och kan inte börja beakta politiska åsikter. Det är politikernas uppgift att förändra samhället”, konstaterar Alan Greenspan.

Enligt Real Clear Politics sammanställning av de nationella opinionsmätningarna har demokraternas kandidat en ledning på två procentenheter inför dagens val.

I ABC News och Washington Posts mätning har Hillary Clinton stöd av 47 procent av väljarna mot 44 för Donald Trump, medan hon leder med hela fyra procentenheter i CBS mätning och tre procentenheter i Bloombergs nationella mätning.

Prognosmakaren Five Thirty Eight ger Hillary Clinton 66 procents chans till seger mot 34 procents chans för Donald Trump. Motsvarande siffror hos New York Times Upshot ligger på 84-16.

En orsak till Hillary Clintons starka frammarsch är den kraftiga ökningen bland väljarna med latinamerikanskt ursprung som förhandsröstat och som därmed ser att ut att bygga en mur mellan Donald Trump och Vita huset.
Enligt Pew Research Center har drygt 27 miljoner väljare latinamerikanskt ursprung, vilket motsvarar 12 procent av hela väljarkåren.

I kväll kommer de båda kandidaterna att arrangera varsin valvaka. Det blir historiskt då de kommer att hållas på gångavstånd från varandra på Manhattan i New York. Hillary Clinton har hyrt in sig på Jacob K. Javits Center där medarbetarna just nu bygger en scen formad som USA:s karta.

Donald Trump samlar i stället sitt folk på klassiska Hilton i Midtown, som hävdar att man varit värdar för varje amerikansk president sedan John F. Kennedy. Kanske ett gott omen för Donald Trump i kväll.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?