ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Hongkongs kritiserade ledare vädjar om dialog

  • Foto: Vincent Yu/AP, Kyle Lam/Bloomberg

Hongkongs kritiserade ledare Carrie Lam säger att hon hoppas att helgens fredliga jättedemonstration i staden var startskottet på att protesterna ska lugna ner sig.

”Jag hoppas innerligt att det var inledningen av ett samhälle som återgår till fred och som avstår från våld”, säger hon.

Söndagens demonstration, som enligt organisatörerna samlade 1,7 miljoner människor, visade att de senaste månadernas protester har stort stöd i Hongkong. Fler andra protester är planerade under den kommande veckan, och Carrie Lam sade på en presskonferens under tisdagen att hon tror att de kommer vara fredliga samt att hon vill inleda samtal med ledande personer i oppositionen.

”Vi kommer omedelbart att skapa en plattform för dialog. Jag hoppas att den dialogen kan bygga på en gemensam förståelse och respekt och kan leda till en väg ur den här situationen för Hongkong.”

Lam sade vidare att hon inlett en granskning av polisens arbete.

”Jag har försökt ge svar på två viktiga frågor som vi arbetar med. En av dem är att titta på de klagomål som vi har fått om polisens insatser under den senaste tidens konfrontationer och våld.”

Den andra frågan Lam syftar på är ett lagförslag att misstänkta brottslingar ska få utlämnas till Fastlandskina.

”Den frågan har jag svarat på vid upprepade tillfällen och jag kan ge en klar och tydlig garanti, lagförslaget är dött. Det finns inga planer på att återuppliva det, i synnerhet inte i skenet av allmänhetens oro”, säger hon.

Läs mer: Twitter och Facebook anklagar Kina för vilseledande kampanj i Hongkong

Läs mer: Kina skrämmer bort Hongkongs rika – ”pessimister flyr och överlever”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer