Annons

Hongkonglag kan slå mot utländska medborgare

Även utlänningar som kritiserar Kina kan drabbas av den nya säkerhetslagen om de besöker Hongkong, rapporterar CNN

Lagen omfattar även brott begångna utanför Hongkong, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Foto:Johan Nylander., Johan Nylander., Johan Nylander.

Kinas nyinförda kontroversiella lagstiftning, som bland annat innebär att stöttande av självständighet för Hongkong kan leda till livstids fängelse, har redan tystat flera av Hongkongs mest prominenta demokrati-profiler.

Men lagen verkar även kunna drabba kritiska röster utanför Hongkongs gränser.

”Lagen gäller även för överträdelser begångna mot Hongkongs särskilda administrativa region från utanför regionen av en person som inte är permanent invånare i regionen”, lyder Nya Kinas översättning av säkerhetslagens artikel 38, rapporterar CNN.

Formuleringen kan tolkas som att utländska medborgare utanför Hongkong och Kina kan straffas under lagen så fort de sätter sin fot i Hongkong – även om det bara rör sig om en transfer via Hongkongs flygplats, skriver CNN.

”Det finns brott inom den här lagen som enbart handlar om yttrandefriheten, så det finns en risk att det du säger utanför landet kan innebära en risk om du sedan reser in i den geografiska jurisdiktionen”, säger Jeremy Daum vid Yale Law Paul Tsai Center till det amerikanska mediebolaget.

Den kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong trädde i kraft i tisdags och medför att de som anses skyldiga till omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter riskerar livstids fängelse. Vid protester i Hongkong dagen efter att lagen införts greps hundratals personer, varav ett tiotal misstänks för brott mot den nya lagstiftningen.

Hongkong har under decennier fungerat som en fristad för kinesiska dissidenter och andra kritiker av den kinesiska regimen, däribland konstnärer och andra kulturpersoner. Nu ökar oron för att den tiden är förbi.

Artikel 38 är utformad med akademiker, icke-statliga organisationer och internationella Kinakritiker som måltavla, säger Daum.

”Hongkong har varit en säker plats. Det är det inte längre.”

Fastlandskina har en lag som liknar artikel 38 i Hongkongs nya säkerhetslag, men den varianten kan enbart tillämpas om gärningen är straffbar i både Kina och landet där den äger rum.

Säkerhetslagen kritiseras världen över för att bryta mot ”ett land, två system”-principen som gällt sedan Storbritannien lämnade över den forna kronkolonin till Kina 1997.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?