Annons

Hongkongbor demonstrerar till stöd för uigurer

Hongkongbor demonstrerade till stöd för uigurerna, den muslimska minoriteten som förtrycks på andra sidan Kina.

Söndagens protester följdes av drabbningar med polis.

Foto:Mark Schiefelbein, Mark Schiefelbein

Under de senaste månadernas demokratiprotester i Hongkong har det förekommit slagord och banderoller som lyft uigurernas sak, men söndagens demonstration är den första som helt tillägnas uigurerna.

Demokratiaktivisterna drar paralleller mellan det som sker i Hongkong och det som sker i den autonoma Xinjiang-provinsen i nordväst. I folksamlingen vajade den tidigare statsbildningen Östturkestans ljusblå flagga, som separatistiska uigurer använder.

”Vi ska inte glömma bort dem som vi har ett gemensamt mål med: vår kamp för frihet och demokrati och ilskan mot Kinas kommunistparti”, sade en av talarna.

Kravallpolis ingrep mot demonstranter som tog ned en kinesisk flagga från en myndighetsbyggnad. Poliserna skingrade folkmassan med pepparsprej och möttes av kastade flaskor och stenar.

”Kinas regering är besatt av att ha kontroll”, säger demonstranten Katherine som arbetar inom Hongkongs offentliga förvaltning till AFP.

”I Xinjiang gör de som de gör för att de har makt att göra det. När de tar över Hongkong kommer de att göra samma sak”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?