ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Coronaviruset

Coronaviruset sprids till fler kontinenter – Hongkong utlyser nödläge

  • Foto: Achmad Ibrahim

Allt fler personer mister sina liv på grund av Coronaviruset och i Kina har dödstalet stigit från 26 till 41 personer. Samtidigt sprider sig smittan till fler kontinenter och inom Europas gränser har hittills tre personer testat positivt i Frankrike. Hongkong utlyser nödläge och ställer in nyårsfiranden.

Det kinesiska folket har fått lida i spåren av smittan som fortsätter sprida sig och skördar än mer liv. I staden Wuhan slog viruset först rot och cirka 90 mil söderut, det vill säga i Hongkong, utlyser man nu nödläge varpå samtliga offentliga nyårsfiranden ställs in. 

Myndigheterna i Hongkong höjer nu säkerhetsnivån till max i ett försök att hindra spridningen av viruset. Till och med skolor hålls stängda till den 17 februari. På transportfronten ställs både flyg och höghastighetståg in som går mellan Hongkong och Wuhan tillsvidare. 

I Hongkong har hittills fem personer bekräftats vara smittade och samtliga har koppling till Wuhan. 122 människor behandlas även för misstänkt smitta.

Hongkongs ledare Carrie Lam sade vid en presskonferens att man hittills inte sett några allvarligare fall eller större spridning av viruset, men att man tar det här allvarligt och hoppas samtidigt kunna förekomma smittan. Det rapporterar TT. 

Antalet döda i Kina har nu stigit till 41 men mörkertalet antas fortsatt vara stort. Totalt uppges 1.287 personer vara smittade och tillståndet för 200 utav dem sägs tillståndet vara allvarligt. 1.000 personer undersöks som misstänks blivit drabbade av viruset. I Wuhan vädjar vården och myndigheterna om hjälp med sjukvårdsmaterial då både skyddsdräkter och skyddsmasker börjar ta slut. 450 stycken kinesiska sjukvårdsmilitärer har även satts in på plats i Wuhan för att bekämpa viruset. 

År 2003 ägde SARS-epidimin, som kan efterliknas med Coronaviruset, rum i Kina vilket hävde landets tillväxt med omkring en procentenhet. Kostnaderna globalt uppsteg till 400 miljarder kronor, rapporterade Sveriges Radio på fredagen. 

Kinakännaren Frédéric Cho uppger till Ekot att timingen för Coronaviruset är minst sagt dålig då det kinesiska nyåret ska firas in. 

”Den viktigaste helgen för Kina ur ett konsumtionsperspektiv. Servicenäringen, konsumtionen, detaljhandeln och flygbolag samt resebyråerna hamnar i något slags fryst tillstånd”, säger han, och tillägger att om problemet löser sig inom några veckor kommer detta bara vara en ”blipp i kurvan”. 

I Frankrike har tre fall konstaterats bära på smittan och den gemensamma nämnaren för personerna är att de nyligen besökt Kina varpå de en av dem haft kontakt med ett tiotal personer sedan han kommit hem till Frankrike. 

Även i Australien och Malaysia har man kunnat lokalisera en handfull personer som bär på Coronaviruset. I det förstnämnda landet har hittills en person smittats och som lämnat Kina förra veckan. I Malaysia uppstiger antalet smittade till tre och personerna är släkt med en man i Singapore som tidigare uppgetts vara smittad. Det rapporterar Bloomberg.

Personer smittade av Coronaviruset har även bekräftats i USA, Singapore, Japan, Sydkorea, Vietnam och Thailand. Även i Hongkong, Macau och Taiwan har man även hittat personer som bär på viruset, enligt nyhetsmediet South China Morning Post.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer