ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Hongkong: Tågen ställs in efter omfattande vandalisering

  • Foto: Vincent Thian

Hongkongs järnvägssystem ligger nere efter att ett maskeringsförbud utlöst våldsamma gatuprotester och omfattande vandalisering av tunnelbanestationer.

Ett 30-tal människor har fått vård på sjukhus, däribland en 14-årig pojke som skjutits i benet.

Butiker, köpcentra och banker i Hongkong håller stängt på lördagen efter ännu en natt med omfattande våldsamheter och vandalisering. Tåg- och tunnelbanetrafiken, däribland tåglinjen till Hongkongs flygplats, ligger nere efter att ett flertal tunnelbanestationer vandaliserats.

Tågoperatören MTR uppger att inga tåglinjer kommer att gå under lördagen av säkerhetsskäl för att underhållspersonal ska kunna ta sig till de vandaliserade stationerna och utföra reparationsarbete, skriver South China Morning Post. Men situationen kommer att omprövas under dagen, uppger bolaget.

Hongkongs pressade ledare Carrie Lam beskrev, enligt AP, i en förinspelat tv-sändning på lördagen våldsamheterna på fredagen som ”en mycket mörk dag” och att ”alla är oroliga och rädda”. I sändningen försvarade Lam det nya maskeringsförbudet. ”För att försvara medborgarnas frihet kan jag inte tillåta en liten minoritet av våldsverkare att förstöra det.”

Sjukvårdsmyndigheter uppgav på lördagsförmiddagen lokal tid att 31 personer har förts till sjukhus. För två av dem är tillståndet kritiskt. En 14-årig pojke vårdas också på sjukhus efter att ha blivit skjuten i benet i distriktet Yuen Long.

I samma distrikt avfyrade en civilklädd polis skott i självförsvar efter att ha blivit attackerad av demonstranter, uppger polismyndigheterna.

På fredagen blockerade demonstranter vägar, vandaliserade och brände butiker och bankfilialer. Under natten till lördagen återtog polisen en stor del av kontrollen i staden efter att ha avfyrat tårgas mot demonstranterna, enligt South China Morning Post.

Myndigheterna i Hongkong införde ett maskeringsförbud vid midnatt natten till lördagen, vilket spätt på oroligheterna. Områdets ledare Carrie Lam baserar förbudet på en lag för nödlägen som inte använts på länge, och många ser hennes åtgärd som ett tecken på ett allt hårdare styre. Den kinesiska kommunistregeringen beskriver förbudet som en ”synnerligen nödvändig” åtgärd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer