ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Hongkong stoppar Financial Times Asienredaktör

Tidningen Financial Times Asienredaktör förefaller kastas ut ur Hongkong. 

Beskedet att han inte får sitt visum förnyat kommer knappt två månader efter att han varit värd för ett framträdande av en självständighetsförespråkare vid Hongkongs pressklubb.

Financial Times Asienredaktör Victor Mallet har fått avslag på sin ansökan om förlängt arbetsvisum för Hongkong. 

"Det är första gången som vi har stött på en sådan situation i Hongkong. Vi har inte fått någon förklaring för avslaget", skriver tidningen i ett uttalande.

Internationella medier och organisationen Reportrar utan gränser kopplar beskedet till en händelse i augusti. Då talade Andy Chan, ledaren för det lilla partiet Hongkong National Party, som förespråkar självständighet för Hongkong, på pressklubben FCC. Vid det tillfället var Victor Mallet tillförordnad ordförande för FCC och värd för arrangemanget där Andy Chan talade.

Peking hade inför arrangemanget uppmanat FCC att dra tillbaka Chans inbjudan. Klubben valde dock att genomföra arrangemanget, vilket ledde till kritik från den kinesiska regeringen och tjänstemän i Hongkong, skriver Financial Times.

I september förbjöd de lokala myndigheterna Hongkong National Party.

Hongkong har ett visst mått av självbestämmande i förhållande till Kina. FCC kräver i ett skriftligt uttalande en förklaring av myndigheterna, samtidigt som klubben påpekar att yttrandefriheten är skyddad av Hongkongs lagar.

Nyhetsbyrån Reuters uppger sig ha mottagit kraftiga reaktioner från utlänningar verksamma i Hongkongs finans- och juridikbranscher.

Reporter utan gränser uppmanar myndigheterna i Hongkong att ändra sitt beslut.

"Det här är uppenbarligen en form av hämnd för hans inblandning i föredraget i augusti som ordnades av FCCHK, som retade upp Peking", skriver organisationen i ett uttalande, enligt Reuters.

"Den här typen av åtgärder är ännu ett bevis för att kinesiska myndigheter utvidgar sin policy att skrämma utländska journalister i Hongkong."

Den New York-baserade organisationen Human Rights Watch anser att den avslagna visumansökan tillsammans med förbjudandet av Hong National Party visar på en snabbt nedåtgående spiral för mänskliga rättigheter i Hongkong, skriver Reuters.

Myndigheterna i Hongkong säger till tv-kanalen CNN att man inte kommenterar enskilda ärenden och att varje ansökan behandlas i enlighet med gällande lagar och regler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer