Annons

Hongkong hoppas på svenskt stöd: ”Öka trycket på Peking”

HONGKONG. Sveriges förslag att införa EU-sanktioner mot Kina möts av applåder av politiker och demokratiaktivister i Hongkong. 

Samtidigt uppmanar de svenska företag att stå upp för värderingar och vända ryggen åt ”röd kapitalism”.

Joshua Wong på minneshögtiden för massakern vid Himmelska fridens torg.
Joshua Wong på minneshögtiden för massakern vid Himmelska fridens torg.Foto:Johan Nylander

Ledande personer inom demokratirörelsen i Hongkong säger att Sverige bör ta ledartröja i Europa och sätta hårdare tryck mot Kina, bland annat genom att pressa vidare för att införa sanktioner.

”Jag hoppas att flera länder följer Sveriges exempel”, säger Joshua Wong, den mest framstående personen under den så kallade paraplyrevolutionen härom året och ordförande för det prodemokratiska partiet Demosistō.

Vi träffas under en minneshögtid för massakern vid Himmelska fridens torg på torsdagskvällen. Manifestationen saknade tillstånd, men tiotusentals människor strömmade ändå in till Victoriaparken där de tände ljus och höll tyst minut, men också skallrade slagord om självständighet och demokrati.

Förra veckan lade Sverige som enda EU-land fram förslag om sanktioner mot Kina, något som har uppmärksammats i Hongkong.

”Ytterst handlar det om att stå upp för våra grundläggande värden”, säger EU-nämndens andre vice ordförande Jessika Roswall (M) sedan en majoritet i nämnden drivit igenom sanktionskravet, enligt TT.

Förslaget på sanktioner lades fram efter att regeringen i Peking hade beslutat att införa en nationell säkerhetslag i den forna brittiska kolonin som på flera sätt hotar att underminera yttrande- och pressfrihet och oberoende rättsystem.

På torsdagen röstade också stadens lagstiftande råd genom en lag som gör det olagligt att vanhedra Kinas nationalsång.

Det svenska förslaget fick dock kalla handen av de övriga medlemsländerna. Unionens utrikeschef Josep Borrell sa att sanktioner är fel väg att gå för att ”hantera problemen i vår relation med Kina”. Mötet resulterade i ett gemensamt uttalande om att man ser med ”stor oro” på händelserna kring Hongkong.

Joshua Wong säger att Sveriges agerande är ett steg i rätt riktning, och uppmanar svenska företag att bryta samarbetet med vad han kallar ”röd kapitalism”, kinesiska företag som kontrolleras av kommunistregimen.

”Handling är starkare än ord. Sanktioner vore ett bra sätt för att öka trycket på Peking”, säger han.

Även Lee Cheuk-yan, tidigare parlamentariker och en av stadens mest namnkunniga prodemokratiska aktivister, säger att det är av största vikt att världens ledare och företagare ställer värderingar före vinst.

”Sverige måste ta ledning i EU. Många EU-länder tänker bara på profit och vågar inte stå upp emot Kina. Det är dags att ta ett beslut”, säger han.

Han framhåller också hur Sveriges regering har stått upp för den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai som är fängslad i Kina.

Lee Cheuk-yan var en av de 15 politiker och aktivister som greps förra månaden anklagad för ha deltagit vid otillåtna demonstrationer.

”Jag är dödstrött på att höra ursäkter varför företag måste fokusera på att bara tjäna pengar. Hur ställer du dig om du vet att pengarna du tjänar leder till erodering av mänskliga rättigheter och friheter. Är det en värld du vill leva i? Det handlar naturligtvis inte bara om Hongkong, utan hela världen”, säger han.

”Förlorar du din frihet, så förlorar du den för alltid.”

Sverige är också representerat i den nya konstellation av västerländska och japanska politiker, kallad Inter-Parliamentary Alliance on China (Ipac), vilka gått samman för att öka pressen på Kina, som presenterades på fredagen.

Den 9 juni är årsdagen av den första massdemonstrationen mot regeringen förra året.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?