1515

Hongkong hoppas på svenskt stöd: ”Öka trycket på Peking”

HONGKONG. Sveriges förslag att införa EU-sanktioner mot Kina möts av applåder av politiker och demokratiaktivister i Hongkong. 

Samtidigt uppmanar de svenska företag att stå upp för värderingar och vända ryggen åt ”röd kapitalism”.

Joshua Wong på minneshögtiden för massakern vid Himmelska fridens torg.
Joshua Wong på minneshögtiden för massakern vid Himmelska fridens torg.Foto:Johan Nylander

Ledande personer inom demokratirörelsen i Hongkong säger att Sverige bör ta ledartröja i Europa och sätta hårdare tryck mot Kina, bland annat genom att pressa vidare för att införa sanktioner.

”Jag hoppas att flera länder följer Sveriges exempel”, säger Joshua Wong, den mest framstående personen under den så kallade paraplyrevolutionen härom året och ordförande för det prodemokratiska partiet Demosistō.

Vi träffas under en minneshögtid för massakern vid Himmelska fridens torg på torsdagskvällen. Manifestationen saknade tillstånd, men tiotusentals människor strömmade ändå in till Victoriaparken där de tände ljus och höll tyst minut, men också skallrade slagord om självständighet och demokrati.

Förra veckan lade Sverige som enda EU-land fram förslag om sanktioner mot Kina, något som har uppmärksammats i Hongkong.

”Ytterst handlar det om att stå upp för våra grundläggande värden”, säger EU-nämndens andre vice ordförande Jessika Roswall (M) sedan en majoritet i nämnden drivit igenom sanktionskravet, enligt TT.

Förslaget på sanktioner lades fram efter att regeringen i Peking hade beslutat att införa en nationell säkerhetslag i den forna brittiska kolonin som på flera sätt hotar att underminera yttrande- och pressfrihet och oberoende rättsystem.

På torsdagen röstade också stadens lagstiftande råd genom en lag som gör det olagligt att vanhedra Kinas nationalsång.

Det svenska förslaget fick dock kalla handen av de övriga medlemsländerna. Unionens utrikeschef Josep Borrell sa att sanktioner är fel väg att gå för att ”hantera problemen i vår relation med Kina”. Mötet resulterade i ett gemensamt uttalande om att man ser med ”stor oro” på händelserna kring Hongkong.

Joshua Wong säger att Sveriges agerande är ett steg i rätt riktning, och uppmanar svenska företag att bryta samarbetet med vad han kallar ”röd kapitalism”, kinesiska företag som kontrolleras av kommunistregimen.

”Handling är starkare än ord. Sanktioner vore ett bra sätt för att öka trycket på Peking”, säger han.

Även Lee Cheuk-yan, tidigare parlamentariker och en av stadens mest namnkunniga prodemokratiska aktivister, säger att det är av största vikt att världens ledare och företagare ställer värderingar före vinst.

”Sverige måste ta ledning i EU. Många EU-länder tänker bara på profit och vågar inte stå upp emot Kina. Det är dags att ta ett beslut”, säger han.

Han framhåller också hur Sveriges regering har stått upp för den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai som är fängslad i Kina.

Lee Cheuk-yan var en av de 15 politiker och aktivister som greps förra månaden anklagad för ha deltagit vid otillåtna demonstrationer.

”Jag är dödstrött på att höra ursäkter varför företag måste fokusera på att bara tjäna pengar. Hur ställer du dig om du vet att pengarna du tjänar leder till erodering av mänskliga rättigheter och friheter. Är det en värld du vill leva i? Det handlar naturligtvis inte bara om Hongkong, utan hela världen”, säger han.

”Förlorar du din frihet, så förlorar du den för alltid.”

Sverige är också representerat i den nya konstellation av västerländska och japanska politiker, kallad Inter-Parliamentary Alliance on China (Ipac), vilka gått samman för att öka pressen på Kina, som presenterades på fredagen.

Den 9 juni är årsdagen av den första massdemonstrationen mot regeringen förra året.

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?