Annons

Hon vill öppna för fler kvinnliga investerare

Hon är investeraren som jobbar för att göra techsektorn mer jämställd. I premiäravsnittet av podden Di Jämställt Näringsliv berättar Sophia Bendz om vägen till toppen och hur hon vill förändra sin bransch. 

Foto:Josefine Stenersen

Techindustrin har vuxit kraftigt de senaste åren, men trots det är antalet kvinnliga investerare i minoritet och de manligt drivna bolagen fortfarande de som lockar mest kapital. Det vill Sophia Bendz som är partner på Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, samt ängelinvesterar på egen hand, ändra på. 

”Det har varit lite av en 'old boys club' i branschen för länge, och det är därför vi ser ett eftersläp när det gäller 'fem tech'. Men jag vill avmystifiera och få fler att intressera sig för branschen”, säger Sophia Bendz i premiäravsnittet av Di Jämställt Näringsliv. 

Hon har själv gjort flera investeringar inom fem tech, alltså produkter och tjänster som specifikt riktar sig till kvinnor och ofta är startade av kvinnor. Tillsammans med Atomico har hon också tagit fram en handbok i mångfald och inkludering som entreprenörer kan använda sig av. Atomico ställer också krav på att bolagen man investerar i ska ha en jämställdhetsplan.

”Som kvinna i en mansdominerad bransch upplever jag att det finns en norm som är ganska manlig i till exempel på hur man pitchar. Men jag vill inte behöva modellera mig efter det. Det är en värld av vassa armbågar men jag tror man kan vara sjysst och snäll och få det att fungera ändå.”

Sophia Bendz har tidigare jobbat på pr-byrån Prime och var en av de första anställda på Spotify, där hon var med och byggde upp bolaget. För att lyckas i karriären råder hon andra att välja bra chefer och att våga be om hjälp. I hennes fall kunde hon till exempel rådfråga sin bror, som också arbetar inom tech, innan hon började på Spotify. 

”Utan hans erfarenhet hade jag till exempel inte vetat att man kan förhandla till sig optioner i ett tidigt läge i en start up. Så det finns vissa tips som har varit jättevärdefulla att få. Hade jag inte haft bra personer omkring mig hade jag inte kunnat ställa samma krav.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?