Hoppa till innehållet

Annons

Hon trotsade fördomarna: ”Vi måste hela tiden vara bäst”

Med rötterna i finska Karelen har Ulla Parkkinen trotsat fördomar mot såväl invandrare som mot muslimer, inte minst kvinnliga, och byggt en koncern med allt­ifrån skolor till catering. 

Ulla Parkkinen.
Ulla Parkkinen.Foto: Oskar Omne

Uppväxt i en arbetarfamilj i nordvästra Finland som näst yngst i en syskonskara med fem systrar och en bror är Ulla Parkkinen van att ta för sig. Hennes mamma jobbade jämt för att få mat på bordet och var entreprenöriell i meningen att hon alltid hittade lösningar, säger Ulla Parkkinen.

”’Vill du ha ett par jeans, varsågod och åk till Sverige och jobba’, sa hon när jag tjatade om att alla andra fått nya coola byxor.”

Sagt och gjort. Ulla Parkkinen åkte till Sverige och jobbade med städning. Det var sjukhus, kontor och sjukhus igen.

”Rent, fort och effektivt. Finnar var populära. Medan andra tog ett åttatimmarspass, tog vi två.”

Det var först när hon stod med magen i vädret men redan skild från barnets pappa som hon bestämde sig för att plugga till förskolelärare. 

Hon hade redan som liten funderat över religion. I kristendomen kände hon sig inte riktigt hemma, utan fann svaren inom islam. När hon träffade sin nuvarande man hittade hon slutligen hem. 

Tanken på att bära slöja kom många år senare. När hon med ytterligare ett barn i famnen ville tillbaka ut i arbetslivet mötte hon ett annat Sverige.

”Med slöja på huvudet fick jag inga jobb. Jag fick också ett annat bemötande när jag skulle lämna barn på förskolan.”

Hon gjorde som hennes mamma skulle ha gjort, hon hittade en lösning. Det är i lösningens epicentrum vi möts. I de tidigare kontorslokalerna i Kista driver Ulla Parkkinen sina verksamheter som i fjol omsatte 100 miljoner kronor. Där ingår två muslimska förskolor, en muslimsk skola med nästan 500 elever och Saffaa’s, catering av mat till alla ”hennes” barn och till fest och bröllop på helgerna. 

”Det är lyxarrangemang till invandrarpris. Eller förortspris borde jag kanske säga, haha.”

I den första kullen som gick ut nian hade 100 procent av hennes elever gymnasiebehörighet, att jämföra med mellan 40 och 50 procent i många andra skolor i området. 

”Vi måste hela tiden vara bäst. Gör vi ett enda fel så riskerar vi hot om att stänga verksamheten.”

En händelse som sticker ut under hennes entreprenörsresa är när Ulla Parkkinen letade kapital för att bygga om kontorshuset i Kista till skola. 

”Plötsligt slantade våra medarbetare upp en rejäl summa som de ville satsa – klart oväntat.” 

Innehåll från OKQ8Annons

Så ställer anrika bolaget om inför framtiden

Certego är Nordens främsta expert på oberoende tillträdes- och övervakningslösningar och arbetar med att utveckla och leverera lösningar som ger trygghet för kunderna. Nu genomgår bolaget en omställning både för att minska sin miljöpåverkan och för att anpassa sig inför framtiden.

Certego har anor som sträcker sig över 300 år tillbaka i tiden. Innan den industriella låstillverkningen ens startade, tillverkades låset till Uppsala domkyrka i en smedja som senare blev en del av det breda spektrum av företag som nu utgör Certego. Och även om rötterna till dagens Certego finns i den traditionella låsmedsbranschen, har bolaget ständigt vidareutvecklat sin verksamhet. Företaget har idag 1 200 medarbetare i fyra länder och levererar lösningar som gör livet säkrare och enklare för miljontals människor.

– Vi förbättrar kontinuerligt våra produkter och tjänster. Vi erbjuder idag design-, installations- och kompletta säkerhetslösningar till våra kunder inom flerfamiljsbostäder, bygg, offentlig sektor, kommersiella fastigheter och kritisk infrastruktur, med allt från servicetjänster till projekt samt nyckelhantering i våra butiker, säger Joakim Halfwordson, COO och hållbarhetsansvarig för Certego Group.

– Det är tvunget att göra en omställning inför framtiden. Detta går också i linje med våra hållbarhetsmål att minska vår miljöpåverkan, fortsätter han.

Certego stöttar bland annat FN:s miljömål nummer 12 och 13: Det vill säga att stå för en hållbar konsumtion och produktion och att bekämpa klimatförändringarna.

– Det gör vi genom att se över hur vi sorterar vårt avfall, men också att ta klivet in i framtiden med vår bilflotta. Vår ambition är att alla nya företagsbilar ska vara eldrivna, och här har vi kommit väldigt långt i växlingen. Samtidigt påbörjar vi aktivt utrullning av elbilar till våra tekniker, då detta blir ett allt vanligare kundkrav. Det kom också till vår kännedom, när vi utförde en väsentlighetsanalys med våra kunder och leverantörer, att transporter är en fråga de prioriterar högt, säger Joakim.

För att få detta att fungera så smidigt som möjligt för Certego har företaget ett utökat samarbete med OKQ8.

– Vi valde OKQ8 då de har ett brett utbud av tjänster och en helhetslösning för våra behov. Certego är baserade i hela Sverige och OKQ8 kan erbjuda en geografisk spridning och deras satsning på snabbladdning på ett flertal stationer var också intressant, berättar Joakim Spångberg, Inköpsansvarig på Certego Sverige.

Certego har företagsleasing på sina bilar via CarPay Fleet (Volvofinans). Dessa har i sin tur OKQ8 som avtalspart vilket förser Certego med en helhetslösning. Man kan ladda bilen via CarPay-kortet och de medarbetare som har förmånsbil faktureras direkt för kostnaderna avseende privat laddning via Carpay Fleet. Kostnader för laddning som förbrukats i tjänst faktureras Certego.

För de medarbetare som ännu inte har tillgång att ladda hemma så erbjuder CERTEGO genom OKQ8 möjligheten till installation av laddbox på hemadressen till en rabatterad kostnad. Laddboxen konfigureras gentemot Carpay Fleet för att på så vis fördela kostnaderna mellan medarbetaren och Certego. En ersättning per kWh betalas också ut till medarbetaren som kompensation för den ökade elkostnaden.

OKQ8 har idag installerat 32 laddpunkter på 30 procent av Certego:s filialer. Utöver detta har Certego även ett omfattande drivmedelsavtal med OKQ8, som innebär att man inte bara kan ladda på OKQ8, utan också på ett flertal andra laddningsstationer. Dessutom har bolaget nu också ett hyrbilsavtal med OKQ8.

– Vi ser en stor fördel i att ha allt under samma paraply. Det blir mindre hantering och administration för oss. Vår målsättning är att hela vår fordonspark ska vara elektrifierad. Men vi kan se utmaningar i norra Sverige med laddningsmöjligheter, då det där går trögare med växlingen till elbilar. Det finns också utmaningar med laddstationer för medarbetare som inte har egen tomt för installering av OKQ8s laddstationer. Men vi hoppas att det också ska lösa sig så småningom. Utvecklingen inom det här området går ju framåt hela tiden, avslutar Joakim Spångberg.

Läs mer om OKQ8:s elbilsladdning

 

Mer från OKQ8

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OKQ8 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera