Annons

Hon tar rygg på byggboomen i Göteborg

VARBERG.
Avveckling av kärnkraft och god byggkonjunktur har fått fart på tillväxten för teknikkonsulten IC Energy som är årets Gasellvinnare i Hallands län. Nu laddar grundaren Ann-Charlotte Hedström för nästa fas i expansionen.

Med spetskompetens inom kärnkraft och byggtjänster och fokus på medarbetare och kvalitet har Ann-Charlotte ”Lotta” Hedströms konsultbolag fått en flygande start.
Med spetskompetens inom kärnkraft och byggtjänster och fokus på medarbetare och kvalitet har Ann-Charlotte ”Lotta” Hedströms konsultbolag fått en flygande start.Foto:Jack Mikrut

Även om IC Energy har sin hemvist i snygga nyrenoverade lokaler i centrala Varberg, är den halländska konsultfirman flitigt anlitad för byggprojekt i Göteborgsområdet. Med tjänster som projektledning, entreprenadbesiktning och arbetsmiljösamordning är man med i många välkända projekt.

Allt från renoveringen av Tingstadstunneln eller NCC:s bygge av en 17 våningar hög kontorsfastighet i Mölndals centrum till fastighetsbolaget Balders bygge av hyresrätter i det nya livsvetenskapliga klustret GoCo Health Innovation City bredvid Astra Zeneca i Mölndal.

”Vår plan är att expandera i Göteborg där byggkonjunkturen fortfarande är stark och möjligheter för spännande uppdrag goda. Så inom tre år har vi nog ytterligare ett kontor närmare Göteborg”, säger Ann-Charlotte Hedström, grundare och huvudägare av teknikkonsulten IC Energy som är specialist på energi- och byggtjänster.

Både NCC:s och Balders byggprojekt är väl synliga från E6:an när man passerar söderut mot Varberg. Och i Väröbacka, två mil innan Varberg, passerar man ytterligare en av IC Energys uppdragsgivare nämligen Vattenfall och dess kärnkraftverk Ringhals.

”Inom vårt affärsområde energi är vi specialister på kärnkraft och våra ingenjörer arbetar med projektledning och avvecklingsrelaterade frågor på nästan alla kärntekniska anläggningar i Sverige”, säger Ann-Charlotte Hedström.

Under Gasellundersökningens mätperioden 2018-2021, som inkluderar två år med pandemi, lyckades IC Energy växa med 1.600 procent. För 2021 redovisade man en omsättning på 20 miljoner kronor och 14 anställda. Och tillväxten fortsätter. I år väntas omsättningen fördubblas till drygt 40 Mkr med 31 anställda.

”Vi ställde snabbt om till distansarbete under pandemin men våra projekt fortsatte rulla på, vi drabbades inte av nedstängning som många andra branscher”, säger hon.

Innan pandemin slog till hade man genom intensivt säljarbete fått viktiga genombrottsaffärer.

”Genom uppdragen för Uniper och Vattenfall att vara med och avveckla kärnkraft på ett hållbart och säkert sätt kom också tillväxten. Och tillväxten fick draghjälp av att vi startade upp ett nytt affärsområde för byggtjänster”, säger Ann-Charlotte Hedström.

Den kraftiga tillväxten har också satt avtryck i företagets lokaler i stationshuset från 1880 i centrala Varberg. Hit flyttade man förra året men blev snabbt trångbodda. Lösningen var att expandera uppåt med en vindsvåning.

”Vi hade 200 kvadratmeter, men för att få plats så har vi fått lägga till ett våningsplan med ytterligare 100 kvadratmeter. Än fungerar det eftersom många medarbetare sitter hos uppdragsgivare och arbetar, men snart är vi trångbodda igen”, säger hon.

Ann-Charlotte Hedström har bara varit egenföretagare sedan 2017, men grunden för IC Energy lades redan under hennes studietid till maskiningenjör på Högskolan i Borås. Examensarbete om projektstyrning på Ringhals blev starten för en karriär på kärnkraftverket som varade i 16 år.

”Jag är både stolt och glad över mina år på Ringhals. Det är där jag lärt mig mycket av det jag kan både tekniskt och organisatoriskt och det är till stor nytta i mitt eget företagande.”

Och trots många år som anställd menar Ann-Charlotte Hedström att steget inte var så långt för henne att gå från anställd till företagare.

”Jag har entreprenörskap runt omkring mig för både min man och bror driver företag. Så jag tänkte att nu var det min tur.”

Tre av fyra delägare i arbete: Patrick Grannvie, Ann-Charlotte Hedström och Joakim Ehrinton.
Tre av fyra delägare i arbete: Patrick Grannvie, Ann-Charlotte Hedström och Joakim Ehrinton.Foto:Jack Mikrut

Maken Richard Hedström har grundat Ictech, ett konsultbolag som bland annat utvecklar mjukvara och system för autonoma fordon. Och brodern Joakim Petersson, är bland annat delägare i Däck 365 och vice vd för Gekås Ullared.

Både Ictech och Däck 365 har tidigare utsetts till Gasellföretag.

”Inspirerad av deras tillväxtresor planerade jag från start för tillväxt. Och bygger man ett nytt bolag måste man förstå den ekonomiska delen av tillväxt, att det kostar pengar. Så vinsten har återinvesterats för att bygga muskler och tillväxt men jag kunde inte drömma om att det skulle gå riktigt så här fort.”

Dessutom visste hon från start exakt vilken typ av företag hon ville bygga.

”Medarbetarfokus är viktigast för mig, för om vi kan attrahera och behålla de bästa medarbetare så kommer också uppdragsgivare vilja arbeta med oss. Spetskompetens inom kärnkraft och bygg gör att vi sticker ut bland andra teknikkonsulter.”

Sedan 2020 är de tre medarbetarna Mikaela Andersson, Patrick Grannvie och Joakim Ehrinton delägare i företaget.

”Det är viktigt att som medarbetare få information om vad som händer i företaget och känna sig inkluderad. Lotta är bra på att lyssna och få människor att trivas så jag är glad att jag har fått möjligheten att vara delaktig”, säger Joakim Ehrinton, informationssäkerhetsansvarig.

Joakim Ehrinton är civilingenjör och läste väg och vatten på Chalmers. Han har arbetat både inom kärnkrafts- och byggbranschen.

Ann-Charlotte Hedström och Joakim Ehrinton var under några år också kolleger på Ringhals, en arbetsplats som han nu återvänt till som konsult för avvecklingen av reaktor 1 och 2.

Den nya regeringen, med energi- och näringsminister Ebba Busch, har i Tidöavtalet deklarerat att ska man klara elektrifieringen måste ny kärnkraft byggas i Sverige. Ett glädjande besked för de som nu arbetar med att avveckla kärnkraft.

”En effektiv avveckling är en förutsättning för att få acceptans att få bygga nytt och den kompetens vi har i företaget kan också användas för att bygga nytt”, säger Joakim Ehrinton.

Ny kärnkraft ser de två kollegerna som en del av ett hållbart energisystem så planen är att föra samman energi och bygg i ett nytt affärsområde.

”Vi vill vara med och bygga ny kärnkraft och i framtiden också bygga hållbara energisystem där man sammanlänkar olika energislag med lagringsmöjligheter och där återbruk i byggfasen är en allt viktigare del. Vi har redan börjat rekrytera ny kompetens inom dessa områden”, säger Ann-Charlotte Hedström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera