1515

Hon tar över prestigefulla och oavlönade uppdraget: ”Ingen förvaltartyp”

Ebba Kilman är ny ordförande för Handbollslandslaget AB. Hon tar över det prestigefulla och oavlönade uppdraget efter framlidne näringslivsprofilen Anders Nissen.

”Jag är ingen förvaltartyp, det är exakt därför jag fått den här rollen”, säger hon.

”Handbollförbundet är framåtlutat, modigt och har gjort ett modernt val. Jag är ingen förvaltartyp och det är exakt därför jag har fått den här rollen”, säger Ebba Kilman, ny ordförande för Handbollslandslaget AB.
”Handbollförbundet är framåtlutat, modigt och har gjort ett modernt val. Jag är ingen förvaltartyp och det är exakt därför jag har fått den här rollen”, säger Ebba Kilman, ny ordförande för Handbollslandslaget AB.Foto:Jesper Frisk

Svenska Handbollslandslaget AB är ett av Svenska Handbollförbundet helägt bolag och håller i allt kommersiellt arbete kring dam- och herrlandslagen. Företaget omsatte i fjol 29,7 Mkr och visade ett resultat på nära 3 Mkr, pengar som går direkt tillbaka till förbundet.

Svensk handboll har länge lyckats locka näringslivsprofiler till nyckelpositioner. Tidigare Ericsson ERIC B -2,91% Dagens utveckling chefen Hans Vestberg var till exempel ordförande i förbundet när aktiebolaget startades 2011. Drivande var det börsnoterade fastighetsbolaget Pandox PNDX B +0,34% Dagens utveckling vd Anders Nissen, som avled i maj i år. Han var känd för sitt oerhörda engagemang, inte minst kommersiellt, inom handbollen. 

”Han har lämnat ett stort tomrum efter sig, men han hade inte förväntat sig något annat än att vi skulle gå ut i andra halvlek och kavla upp. Vi är skyldiga Anders Nissen det för allt han gjort för svensk handboll. För mig är det här en otroligt ärofylld uppgift”, säger Ebba Kilman. 

Hon har en välfylld meritlista och har bland annat varit affärsområdeschef på Google GOOGL -3,04% Dagens utveckling , vd på mediebyrån Vizeum och under en period global marknadschef på klockföretaget Daniel Wellington. För en dryg månad sedan började hon på Åhléns som coo, det vill säga ansvarig för företagets sortiment, tjänster och upplevelser i alla kanaler. 

Hennes egen idrottshistoria är fylld av sporter som fotboll och golf. Men inte handboll, vilket snarast kan ses som ett plus. Tanken med handbollsbolaget är just att affärsmässighet snarare än idrottsliga prestationer ska finnas i bagaget i styrelsen.

Som ordförande kommer Ebba Kilman att jobba nära bolagets vd, den tidigare landslagsstjärnan Stefan Lövgren, och rapportera till Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp som leder det familjeägda investmentbolaget Pomonagruppen.

Och arbetsuppgifter finns det gott om. 2023 är Sverige värd för dubbla världsmästerskap, herr-VM tillsammans med Polen och dam-VM ihop med Norge och Danmark. 

Många skriver nog under på att det är en tuff uppgift att ersätta Anders Nissen?

”Han är oersättlig, men jobbet måste gå vidare. Min ambition är inte att göra det han gjorde eller vara som han var, utan att ta bolaget vidare och fortsätta bygga på den energi, engagemang och passion han hade för handboll. Vi var goda vänner, men väldigt olika. Vi var inte alls alltid överens i sakfrågor. Men det var precis så vi ville ha det. Vi hade respekt för varandras kunnande och våra olika erfarenheter från näringslivet.”

Ebba Kilman kallar sig inbiten idrottsnörd. Sport är som hon uttrycker det ”en spännande kontext att vara i”.

”Handbollförbundet är framåtlutat, modigt och har gjort ett modernt val. Jag är ingen förvaltartyp och det är exakt därför jag fått den här rollen. Det handlar om att kunna samarbeta och kompromissa, men innehåller också element av nytänkande. Jag känner mig trygg i den typen av uppdrag.”

Överst på dagordningen står att starta om verksamheten efter det vakuum som uppstått efter den tidigare ordförandens bortgång.

”Jag ska tillsammans med styrelsen lägga upp en strategi för hur vi tar den kommersiella verksamheten vidare. Nyligen fick vi ATG som huvudsponsor, till exempel. Vi vill fördjupa de partnerskap vi redan har och hitta nya värdeskapande samarbeten”, säger Ebba Kilman.

Hur mycket tid kommer du att lägga på ordförandejobbet?

”Det är det enda styrelseuppdraget jag har nu och jag skulle inte ta på mig det här om jag inte var övertygad om att jag kan göra det bra. Jag har hög kapacitet och rör mig väldigt snabbt. Det går att hitta många effektiva sätt att arbeta i intensiva perioder. Men när jag verkligen är ledig är jag världens lataste person. Då är jag ledig till 120 procent.”

Att det är en vinnarskalle som sitter på hennes axlar är kristallklart. Ebba Kilman erkänner villigt att hon aldrig visat någon barmhärtighet eller låtit de egna barnen vinna vare sig i kortspel eller sport.

”Jag älskar nerven i att tävla och att vinna. Trots det har jag aldrig haft en karriärplan i hela mitt liv. Jag ser på mig själv som Ebba från Väckelsång, som går igång på på uppgifter där jag kan bidra och göra skillnad. Det låter idealistiskt och fluffigt, men är hundra procent sant.”

Samtidigt finns det en lite vildare sida i henne:

”Livet måste vara 10 procent punk. Jag har åkt mycket på musikfestivaler och även själv varit sångare i band, senast i Googles husband. Man måste utmana sig själv, se om det går att göra saker på annat sätt, undvika status quo och givna sanningar. Sanningar blir obsoleta väldigt snabbt i affärslivet.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?