ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hon tar över anrika hotellet

  • Bengt Sahlström har drivit konst- och konferensanläggningen Sahlströmsgården länge, och kommer att ha huvudansvar för konsten på gården även när dottern Anna tar över själva verksamheten. Foto: Øivind Lund
  • Anna Sahlström blir femte generationen som driver Sahlströmsgården. Foto: Ida Thunberg

Att lämna över ett företag till nästa generation är en balansgång mellan affärer och det personliga.
”Frågan är hur hon ska få de bästa ekonomiska förutsättningarna”, säger Bengt Sahlström, som står i begrepp att lämna över till dottern Anna.

För femte gången är det dags för generationsskifte på den anrika hotell- och konferensanläggningen Sahlströmsgården utanför Torsby. Det är dags för dottern Anna Sahlström att ta över. Alla är överens, syskon och föräldrar, men vägen dit har behövt ta tid.

”Vi har diskuterat, stött och blött, pratat med övriga syskon och nu kommit överens muntligen. Jag kommer att ta över ensam”, säger hon.

Anna Sahlströms pappa Bengt Sahlström och hans fru Ann Katrin Sahlström har ägt och drivit verksamheten i flera år bortom pensionsåldern. De kommer att finnas där även efter att skiftet är klart.

Sahlströmsgården är ett kulturarv med lång historia. En stor samling konst och hantverk är bevarat tack vare familjen Sahlström, vilket kommer att bli den äldre generationens huvudansvar.

”De kommer att ha hand om det konstnärliga och finnas där för rådfrågning och stöd. Jag tror inte att skillnaden kommer att bli så stor till en början, men det känns skönt att inte bli helt ensam”, säger Anna Sahlström.

Den operativa delen av verksamheten är hon redan van vid . Anna Sahlström flyttade hem till Torsby 2001 för att ta över vd-posten och har utvecklat konceptet från kulturell mötesplats till hotell- och konferensanläggning. Nu ska de juridiska bitarna falla på plats. Ett delat ägande 50/50 mellan man och hustru ska bli helägt av dotter. Ytterligare fyra syskon har funnits med i diskussionerna. Enligt Anna Sahlström är det viktigt att lägga undan känslorna och tänka business.

”Jag var inte helt nöjd med det första förslaget som lades fram, men det var inte helt lätt att säga det. Man vill inte såra någon, men samtidigt måste man komma ihåg att det här handlar om jobb och affärer. Det har varit det svåraste”, säger Anna Sahlström.

Bengt Sahlström har tänkt mycket på vilka förutsättningar skiftet skapar för dottern att driva verksamheten vidare. Hade Sahlströmsgården fått möta den öppna marknaden hade förtjänsten säkert blivit högre, men pengar har inte varit det viktigaste.

”Frågan är hur man gör för att hon ska få de bästa ekonomiska förutsättningarna, samtidigt som vi också får någonting för det. Hon ska inte behöva ta stora lån för att ersätta oss, så vi har tittat på andra alternativ som att ta en årlig procent på omsättningen”, säger han.

Familjen har tagit stöd av både jurister och företagarorganisationen Hjärntrusten under resans gång. Rådet har varit att låta ett ensamt barn ta över och att låta processen ta tid.

Att hitta ett juridiskt stöd som man litar på och känner sig trygg med är grundläggande i processen, enligt Bengt Sahlström.

”Det är viktigt att förtroendet finns där. Det finns många fallgropar på vägen och då måste man känna tillit. Vi har även tänkt mycket på målet, vad vi vill med företaget. För oss är det viktigt att få fortsätta vara en del och bidra med vår kunskap till verksamheten. Det är livskraften för oss”, säger Bengt Sahlström.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies