1515

Hon tar Federleys plats: ”Inte jobbat med politik förut”

När Fredrick Federley lämnar EU-parlamentet blir det Emma Wiesner, 28, som tar hans plats.

”Jag har egentligen inte jobbat med politik förut”, säger hon till TT.

Emma Wiesner.
Emma Wiesner.Foto:Christine Olsson/TT

I EU-valet 2019 hamnade hon trea på Centerpartiets lista och fick därmed ingen av partiets två platser i parlamentet. Men när förstanamnet Fredrick Federley lämnar alla sina politiska uppdrag ersätts han av Emma Wiesner.

”Det är så klart jätteblandade känslor. Centerpartiet blir av med en stark, driven och duktig företrädare och politiker vilket så klart är jättetråkigt”, säger hon.

Efter att beskedet kom från Federley på fredagseftermiddagen ställdes frågan till Wiesner, som snabbt valde att tacka ja.

”Det är jättekul, och jag är jättestolt över att representera Centerpartiet i EU-parlamentet”, säger hon. 

Inom partiet har Wiesner engagerat sig i både ungdoms- och studentförbundet, men aldrig arbetat som politiker. I dag är hon vice ordförande för Centerpartiet i Stockholms stad men har inga uppdrag i nämnder eller kommunfullmäktige.

I valkampanjen 2019 fokuserade hon helt på hjärtefrågorna, klimat- och energipolitik. Efter att det stod klart att hon inte fått en plats i EU-parlamentet började Emma Wiesner arbeta med pr på batteriföretaget Northvolt. När det blir dags att flytta till Bryssel lämnar hon det jobbet bakom sig.

Men det blir inte första gången hon söker sig till Bryssel. Wiesner har arbetat med energifrågor på EU-nivå tidigare, bland annat för Svenskt Näringsliv. Innan det utbildade hon sig till civilingenjör med inriktning mot energi.

”Jag tror att det var en av framgångsfaktorerna i valrörelsen 2019, att jag har ett tekniskt perspektiv snarare än ett politiskt”, säger hon. 

TT: Vilka frågor kommer hamnar högst upp på din agenda i Bryssel?
”Det finns enormt mycket att göra på klimat- och energiområdet. Men exakt vilka frågor jag ska jobba med och vilket utskott jag ska sitta i får jag återkomma om.”

TT: Vad vill du förändra i EU:s energipolitik?
”73 procent av Europas energi är i dag fossil. Vi har ett enormt beroende av fossila bränslen och det går fortfarande mycket stöd till det. Och det brinner jag för att förändra.”


Innehåll från DeloitteAnnons

Mänskliga företag är vinnarna när tillit är valutan

Tillit och förtroende är det som för oss människor samman. Det är också den väsentliga grunden – låt oss kalla det valutan – i de relationer vi har med varumärken. De företag som konsumenter visar tillit till växer snabbare än sin marknad och är mer uthålliga i turbulenta tider. Så vad är receptet för att vinna förtroende? I en färsk studie från Deloitte Digital pekar konsumenter ut autentiskt mänskliga varumärken som de mest betrodda. Samma studie visar att konsumenter är tre gånger mer benägna att handla från ett varumärke de litar på. 

Att skapa en mer mänsklig organisation börjar med ett empatiskt ledarskap. Ett ledarskap som lyssnar på kunder, anställda och affärspartners för att förstå, och ta itu med, det som är viktigast för dem. Samtidigt är effektivitetsvinster fokus för många företag i spåren av pandemin och strävan efter förbättrad produktivitet, samt den allt snabbare förflyttningen till digitala plattformar har medfört att många organisationer glömt bort de mänskliga perspektiven. Men vikten av att agera snabbt och eftersträva effektivitet behöver inte stå i motsats till att främja den mänskliga relationen. 

Ett exempel är Hästens, en kund till Deloitte Digital sedan många år, vars digitala transformation uppnått höga effektivitetsmål just tack vare ett konstant fokus på både kunder och medarbetare. Deloitte Digital och Hästens har tillsammans skapat nya kundmöten, butiksupplevelser och lojalitetsprogram. Designat, utvecklat och implementerat mobilapplikationer, CRM- och ERP-system men även arbetat med Hästens varumärkeskommunikation och skapat insiktsdrivet kreativt innehåll för digitala plattformar genom internationella kommunikationsbyrån ACNE, som sedan 3 år är en integrerad del inom Deloitte Digital och som på senare tid rönt stor framgång hos kunder som IKEA, Netflix & TikTok. 

– Hos oss jobbar affärsstrateger sida vid sida med världsledande designers, kreatörer, branschexperter, kommunikatörer och ingenjörer som alla delar ambitionen att förmänskliga företag för att nå affärsresultat. Gemensamt, tvärs alla våra kompetenser, skapas ovärderlig nytta för kunden, säger Fredrik Oscarson, Partner på Deloitte Digital.

Med engagerande kundupplevelser, intuitiva gränssnitt och tydlig kommunikation skapat utifrån insikter om kunders och medarbetares behov har Hästens underlättat arbetet i butik och förkortat ledtiderna vid försäljning med 90 procent. Samtidigt har man kunnat öppna nya butiker världen över, nå ut till nya målgrupper digitalt med skräddarsydd kommunikation och skapat ökad butiktillströmning. 

– För oss är det viktigt med en partner som både utmanar och lyssnar för att skapa digitala verktyg som faktiskt hjälper oss att utföra vårt arbete på det smartaste sättet. Deloitte Digital skapar ett samspel mellan vårt varumärke och kunden, säger Robert Carlén, CFO på Hästens.

Hästens mänskliga angreppssätt i kombination med de affärsmässiga resultat de uppnått har skapat eko runt om i världen. Inte minst efter att Apples VD, Tim Cook, på världens största digitalkonferens lyfte fram 170 år gamla Hästens från Köping som ett utmärkande framgångsrikt exempel. 

För företag är budskapet nu tydligt: digitaliseringen är ett utmärkt tillfälle att förnya och återuppbygga de mänskliga upplevelserna. 

Om Deloitte Digital 

Deloitte Digital fokuserar på den mänskliga upplevelsen för att skapa tillväxt och de mest kundorienterade, hållbara organisationerna i världen. 

Vi kombinerar Deloittes erkända styrka inom företagstransformation och teknikimplementering med kreativitet och design i världsklass. I Sverige möter du också Deloitte Digital genom våra byråvarumärken, ACNE och Mobiento. 

www.deloittedigital.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deloitte och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?