1515

Hon startade om sin restaurang mitt under pandemin

Pandemin fick henne att fatta ett snabbt beslut. Elaine Asp lämnade uppmärksammade restaurang Hävvi i Glen efter ett decennium. Nu bygger hon upp ett nytt Hävvi hemma på gården i jämtländska Lockåsböle. 

Elaine Asp ser till att djuren har det bra på gården.
Elaine Asp ser till att djuren har det bra på gården.Foto:Malin Palmqvist

I mars 2020 droppade avbokningarna in till restaurang Hävvi i Glen i jämtländska Oviksfjällen.

”Det var fruktansvärt, som att vrida på en strömbrytare”, säger Elaine Asp som har drivit den uppmärksammade restaurangen med sydsamisk meny sedan 2009.

Hon tog ett snabbt beslut att lämna över restaurangen till ex-mannen och medgrundaren Thomas Johansson, som är renskötare, och hans sambo Malin Karlsson direkt. Det skulle ha skett i september i fjol, men som ett resultat av pandemin kom skiftet ett halvår tidigare.

I stället valde hon att bygga upp en ny restaurang och butik på den egna gården i Lockåsböle, en timmas enkel resa från Glen. Beslutet gjorde att hon kunde samla livet hemma med två barn varannan vecka, sex kor, ett åttiotal får, en fårvaktande lama, hundar och höns. 

I den gamla ladugården nere vid grusvägen växte restaurang Hävvi Elaine snabbt fram i fjol i vår. Allt är inte helt klart än, men det har fungerat bra. Sommaren var dåligt bokad, men blev mycket bättre än väntat.

”Folk hade inte samma framförhållning utan bokade två dagar innan eller samma dag, men vi var nog fullbokade i stort sett varenda kväll faktiskt”, säger Elaine Asp. 

Hävvi betyder självklart på sydsamiska och restaurang Hävvi Elaine i Lockåsböle har samma grundkoncept som i Glen; sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp och lagad från grunden. På menyn finns bland annat frasig blodpannkaka, tataki på renfilé eller fjällfisk, smörslungade kantareller, märgsmör och picklad kvanne. 

”I Glen var jag mer bunden till samiska råvaror som ren och älg. Här nere har jag tillgång till lite andra råvaror och kan också lyfta in rätter på bra, lokala råvaror som nötkött och fårkött”, säger hon. 

Hon har samiska rötter, men är själv inte uppvuxen med samiska traditioner.

”Min farmor var same, men hon hör till den generation som flydde det samiska.”

Hennes matintresse kommer i stället från mormodern vars matlagning baserad på självhushållning liknar den sydsamiska matlagningen.

”Det är andra råvaror, men mycket av rätterna och sättet att göra, salta och torka är exakt likadant som det gamla bondesamhällets som jag blev lärd.”

Ända sedan starten för restaurangen i Glen har hon velat göra en kokbok om sydsamisk matlagning. När hon firade sin 40-årsdag för tre år sedan mötte hon en spådam som varnade för att någon annan skulle stjäla hennes idé om hon inte tog sig tid till att förverkliga den. 

”Då tänkte jag att det är bråttom.”

För två år sedan gav hon ut boken ”Hävvi = Självklart: sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp” som utsågs i Gourmand Awards till Sveriges bästa kokbok och tog hem ett silver i den internationella tävlingen. Hon beskriver boken som ett försök att återupprätta sin farmors samiska generation som berövades stoltheten över sitt ursprung.

Under fjolåret började hon också sälja sitt eget mathantverk i gårdsbutiken och via så kallad reko-ring. Där gör köpare och mathantverkare upp i lokala Facebookgrupper utan mellanhänder med gemensam utlämning. I höstas belönades hennes färskkorv Gurpi med ett brons i SM i mathantverk. 

Den fårvaktande laman Rigoletto håller koll på gården.
Den fårvaktande laman Rigoletto håller koll på gården.Foto:Malin Palmqvist

Reko-ring blev en viktig del av försörjningen när pandemisommaren gick över i en tuffare höst med enstaka bokningar. Hon valde att inte ha restaurangen öppen över vintern eftersom det inte skulle ha fungerat att glesa ut restaurangens 32 platser ytterligare.

”Jag hade en tanke om att kunna köra julbord eftersom jag alltid har bokade julbordsgäster från året innan. Men redan i september kände jag att vi inte kommer kunna köra julbord på normalt vis i Sverige i år.”

Hon bestämde sig för att i stället erbjuda jullådor och nu i påsk påsklådor. Även om försäljningen av produkter har varit viktig är avansen på mathantverk blygsam. 

”Du måste producera så otroligt mycket för att få ut någonting av det.”

I januari tog hon för första gången på mycket länge en anställning på en industri i närheten och under våren har hon varvat arbetet där med bokningar. I maj planerar hon att öppna restaurangen på helgerna för att sedan ha öppet som vanligt till sommaren – om restriktionerna tillåter. 

”Det är en året-runt-verksamhet som jag vill ha här hemma på gården och det funkar nog någon gång snart tänker jag. Bara den här sjukan tänker ge sig.”

Ute på gården sprätter hönsen runt i marken som börjat titta fram under snön. Korna reser sig samfällt när de ser oss och umgås sedan nyfiket i kohagen. Kalven Humlan som är född den första december diar sin mamma. 

”Det är allt fler som börjar med dikor, jag tycker det ska vara så. Den mjölk som blir över kan jag använda”, säger Elaine Asp.

I hagen intill följer fåren händelseutvecklingen. Även fårmjölken används i viss mån, men framför allt håller de landskapet öppet. Djurens kött och fårens ull används också i verksamheten. 

Höghalsade laman Rigoletto sträcker sig uppmärksamt upp ur fårflocken. Han följde med på köpet när fårbeståndet av Åsenfår utökades med uppdrag att vakta fåren. 

”Om han känner sig hotad så spottar han.”

 


Innehåll från EquinixAnnons

Kraven på den digitala infrastrukturen ökar i pandemins spår

Maria Sundvall, vd Equinix Sverige
Maria Sundvall, vd Equinix Sverige

Pandemin har satt digitaliseringen i fokus och det senaste året har många företag ökat takten i sin digitala transformation. För att klara omställningen krävs en digital infrastruktur av hög kvalitet – men många släpar efter.

En allt viktigare faktor i den digitala transformationen är närhet. Digitala lösningar behöver levereras nära användarna för att leveransen ska vara tillräckligt snabb och effektiv. Närhetskravet skapar ett behov av en stark digital infrastruktur som sträcker sig ända ut till slutanvändaren.

– Det krävs en strategi kring hur företag bygger sin digitala infrastruktur. Många företag släpar efter eftersom fokus hittills har legat på att utveckla nya lösningar. Dessutom saknas ofta tillräcklig kunskap för att skapa den digitala infrastruktur som de nya lösningarna kräver, säger Maria Sundvall, vd för Equinix i Sverige. 

Så påverkar teknik och affärer vår digitala infrastruktur.

Ökat behov av hybridmoln

En stor del av infrastrukturen flyttas idag till molnet. Av juridiska skäl kan dock inte allt ligga i det publika molnet. Många aktörer som tidigare har varit återhållsamma, exempelvis inom den finansiella och offentliga sektorn, ser nu ett behov av att använda molnet – men också en utmaning i hur man ska gå tillväga. 

Lagstiftning och regelverk ställer krav på privata anslutningar och privata molnlösningar för viss datahantering. Samtidigt kan samma organisationer vilja nyttja kraften i det publika molnet för andra funktioner. 

– Det driver ett ökat behov av att kombinera olika lösningar – genom hybridmoln och multimoln. Då behövs en partner som kan stötta organisationen att ta grepp om hela sin digitala infrastruktur och möjlighet att snabbt skala upp olika lösningar i både kapacitet och räckvidd, säger Maria Sundvall. 

Ett digitalt skifte

Sverige befinner sig mitt i ett skifte – ett skifte som påverkar alla branscher och alla delar av samhället. I takt med att ekonomin drar igång i Sverige igen efter pandemin måste företagen också satsa mer på digitaliseringen för att stå starka genom skiftet. 

I rapporten Digitala Transformationen – nya affärer ställer nya krav har Equinix samlat ledande aktörer i Sverige för att få deras perspektiv på den förändring som sker. För att ta del av deras tankar om Sveriges gemensamma framtid – och hur vi bäst tar oss igenom den digitala transformationen läs mer här.

Fakta:

Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) är globalt ledande inom digital infrastruktur och Equinix datacenter ger företag tillgång till snabba och säkra digitala förbindelser över hela världen. Med Equinix plattform kan företag smidigt skala upp verksamheten och snabbt lansera digitala tjänster globalt. Samtidigt erbjuder Equinix tillgång till molntjänster, nätverk, partners, och leverantörer som ingår i företagets ekosystem. 

Läs mer om Equinix här.

 

Mer från Equinix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Equinix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?