1515
Annons

Hon ställde om från väskor till munskydd: ”Fin respons”

Coronapandemin blev en ny affärsidé för Lisa Haggård. När väskförsäljningen gick ner förvandlades hennes resttyger till hållbara munskydd. Nu håller efterfrågan på skydd företaget flytande. 

Foto:Lisa Haggård, Tote Stories
Foto:Lisa Haggård, Tote Stories
Foto:Lisa Haggård, Tote Stories
Foto:Lisa Haggård, Tote Stories

Från morgon till kväll går symaskinerna varma hos väskförsäljaren Tote Stories i skånska Falsterbo, sedan företaget startade tillverkning i liten skala av ansiktsmasker i färgglada tyger.

”Det började som en rolig grej när jag såg att kompisar i USA lade ut bilder på sig själva i sociala medier när de bar ansiktsmask. Då blev jag inspirerad och plockade fram min egen symaskin”, säger Lisa Haggård, grundare av Tote Stories. 

Den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC rekommenderar att allmänheten bär tygmask när man rör sig utanför hemmen, och har publicerat instruktioner för hur man kan sy en egen mask. Med det som modell började Lisa Haggård sy masker av de stuvar och olika tygprover som blivit över från företagets väskproduktion i Indien. 

”Direkt när jag lade ut de första maskerna i mina sociala medier fick jag fin respons. Nu är maskerna i vissa mönster slut. För mig har det här blivit ett sätt att få in lite omsättning och förhoppningsvis sprida glädje i den här tristessen.” 

Att bära ansiktsmask är fortfarande relativt ovaligt i Sverige, men flera europeiska länder kräver nu att invånarna bär det i till exempel kollektivtrafiken. 

”Jag tror inte att det är så långt bort att även vi ska ha det. I alla fall så länge det inte finns något vaccin. Men av miljöskäl kan inte alla bära medicinska engångsmasker. Då är tygmask ett alternativ. Den kan man koka och hänga på tork så är den som ny igen.” 

Bolagets produktion av kraftiga tygväskor, av modellen som kallas tote bags, ligger för närvarande nere eftersom Indien håller stängt till början av maj. Än finns väskor i lager, berättar Lisa Haggård, men det är just nu oklart när de väskor hon beställt till sommarsäsongen, då företaget öppnar en pop up-butik i turisttäta Falsterbo, kommer att kunna levereras. Ändå tror hon att målet att omsätta 2 miljoner kronor i år fortfarande går att uppnå. 

”Försäljningen av väskor har gått ner och det märks att konsumenter håller hårdare i pengarna. Men jag tror att många kommer att semestra i Sverige i år och då kan Falsterbo få många gäster. Det märks inte minst på att det redan nu är ett jättetryck på att hyra boende här i sommar.” 

Coronaviruset överraskar forskare: ”Det är oroväckande”

Mitt i sommaren rusar covidsmittan i flera europeiska länder – och även i Sverige ökar fallen. Utvecklingen överraskar virusforskare.

”Vi kan ha trott och hoppats att vi har det värsta bakom oss, men nu är jag osäker”, säger virusforskaren Niklas Arnberg.

Foto:Johan Nilsson/TT

Nästan 900.000 nya fall i Frankrike, 600.000 i Italien och över 500.000 i Tyskland.

Trots sommarvärmen ökar smittspridningen av corona.

Även i Sverige stiger smittan – för femte veckan i rad. De bekräftade fallen är dock betydligt färre här, totalt knappt 4.800, eftersom vi till skillnad från många andra länder inte masstestar längre.

”Jag är lite överraskad. Jag förväntade mig inte att det skulle bli så mycket smittspridning som vi har just nu”, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Hittills under pandemin har smittspridningen tydligt minskat under sommaren. Men undantag finns, påpekar Arnberg. I Sydafrika nådde smittspridningen sin högsta topp nånsin just under sommaren, när deltavarianten fick fäste i landet.

”Nu har vi den nya omikronvarianten BA.5 som verkar undgå tidigare immunitet som vi fått antingen genom vaccin eller infektion. Då kan det bli sådana här situationer som vi har nu med tilltagande smittspridning fast vi är mitt i sommaren”, säger han.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har varnat för den nya coronavågen som man redan ser orsakar att fler läggs in på sjukhus. Prognosen är att smittan kommer att fortsätta att öka och att fler väntas bli svårt sjuka under juli och augusti.

”Det är klart att det är oroväckande, både på global och nationell nivå. Vi vet att sjukvården varit hårt belastad under hela pandemin, nu är många på en välförtjänt semester. Om de som är kvar blir ännu mer belastade är det inte alls bra”, säger Niklas Arnberg.

Vad som händer efter sommaren när jobb och skolor drar i gång igen är också oklart.

”Vi vet inte alls vad som kommer att hända i höst och vinter och hur allvarligt det kommer att bli. Vi har nog trott och hoppats att vi kan ha haft det värsta bakom oss, men nu är jag mer osäker”, säger han.

Han tillägger att han ändå har svårt att se framför sig att det skulle bli värre smittovågor med fler svårt sjuka på sjukhus samtidigt än tidigare.

”Men, det osäkra är hur lång tid det tar innan pandemin är över. Vi har inte varit med om en coronavirusorsakad pandemi tidigare. Vi kan bara jämföra med influensapandemier, som brukar vara över på ett till tre år.”

Kanske kan det ändå vara bra om en andel av svenskarna blir milt infekterade i denna sommarvåg av corona och får med sig ett visst skydd in i hösten och vintern, resonerar han.

Folkhälsomyndigheten har bedömt att en stor del av befolkningen troligen kommer att smittas av den nya undergruppen. Den som haft omikron under vintern eller våren är inte skyddad.

TT: Hur kan ett virus fortsätta att skapa nya undervarianter så snabbt?
”Man kan tycka att det är lite märkligt. Vi har inte alla svaren. En sak man kan säga om det här coronaviruset är att det är det största RNA-viruset som kan infektera människor, och det har en mer än dubbelt så stor arvsmassa som influensaviruset. Så man kan säga att det har en förhållandevis stor molekylär verktygslåda som det kan använda sig av för att till exempel trycka tillbaka vårt immunförsvar och förhindra att vi får en bestående immunitet”, säger Niklas Arnberg.

Att så många är smittade samtidigt globalt spelar också roll.

”Även om viruset muterar förhållandevis långsamt jämfört med andra RNA-virus sker det ändå på totalen en väldig massa mutationer”, säger Arnberg.

TT: Kommer vi nånsin att komma ur denna cykel?
”Ja, det kommer vi att göra. I takt med att vi blir vaccinerade och infekterade, så ser jag framför mig att det här viruset så småningom landar som ett av alla andra säsongscoronavirus eller säsongsinfluensavirus, som vi kan bli sjuka i en gång per år på sin höjd.”

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterade häromdagen att pandemin ”inte är i närheten av att vara över”.

”Jag räknar inte med att pandemin kommer att vara över under den här vintern”, säger Arnberg.

Troligen kommer vi inte att behöva leva med restriktioner igen, men det går inte att utesluta, säger han.

TT: Detta sker trots att vi har vacciner?
”Ja, vaccinerna är inte så bra på att skydda mot smittsamhet som vi är vana vid att vacciner brukar göra. Vaccinerna verkar fortfarande ge ett skydd mot svår sjukdom och död, men lyckas inte hålla tillbaka smittspridningen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera