1515

Hon sprider riskerna

Marita Loft kallar sig och sin grupp för försiktiga generaler. Trots det har Storebrand Fastigheters portfölj ökat från 1 miljard till 11 miljarder kronor under hennes tid som vd.
”Priserna har gått upp på det mesta och då gäller ’stockpicking’”, säger hon.

 

Under Maria Lofts tid som vd för Storebrand Fastigheter har portföljvärdet ökat från 1 miljard till 11 miljarder kronor.
Under Maria Lofts tid som vd för Storebrand Fastigheter har portföljvärdet ökat från 1 miljard till 11 miljarder kronor.Bild:Amanda Lindgren

Marita Loft har arbetat i fastighetsbranschen i snart 30 år. Intresset för fastigheter började redan på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm där kurserna i fastighetsekonomi lockade mest.

Och att hon fortfarande brinner för branschen förklarar hon med att fastigheter berör alla på ett eller annat sätt.

”Fastigheter utgör ett skal för livet och speglar hela samhället vilket gör att man kommer i kontakt med mängder av olika verksamheter”, säger hon till Di i samband med Business Arena i Stockholm.

Marita Loft hävdar att det egentligen inte är husen i sig som lockar henne, utan vilken avkastning som kan skapas. Men så ändrar hon sig snabbt.

”Jag tycker att tekniska lösningar och stadsutveckling är väldigt kul. Man kan tro att det är en stel och fyrkantig bransch men det har hänt otroligt mycket under mina 30 år.”

Efter 13 år på SEB fick hon 2012 erbjudandet att bli vd för Storebrand Fastigheter i Sverige. Värdet på fastighetsportföljen var då cirka 1 miljard kronor och i dag är innehavet uppe i cirka 11 miljarder kronor.

”Ambitionen har varit att bygga upp en portfölj med låg risk och hög diversifiering. Marknaden har varit ganska het och trots hård konkurrens har vi under kontrollerade former lyckats investera och även sålt av en del indirekta innehav”, säger Marita Loft.

Storebrand Fastigheters bestånd är spritt, både geografiskt och på fastighetstyp. Innehaven sträcker sig från Uppsala och söderut men merparten av fastigheterna finns i Stockholmsregionen.

Innehaven i regionstäder handlar primärt om äldreboende.

”Hyrorna för kontor i Stockholms innerstad har stigit kraftigt och yielderna (avkastningen, Di:s anm) för de mest attraktiva objekten har krupit under 4 procent. Kontorsmarknaden i centrala Stockholm korrelerar hyggligt med BNP och fallhöjden är högre här än i övriga landet.”

Portföljen består av lika stora delar kontor, hotell, bostäder, samhällsfastigheter och numera även dagligvarubutiker.

Storebrand köpte nyligen en portfölj med detaljhandelsfastigheter i Stockholms- och Göteborgsregionerna av fastighetsfonden NREP för 1,6 miljarder kronor. Men Marita Loft är inte intresserad av att äga stora köpcentrum. Hon kallar gärna sig och sin grupp för försiktiga generaler.

”Man vet aldrig när man kan få ett Mall of Scandinavia som granne. Det påverkar kringliggande centrum väldigt mycket. Vi går efter ’keep it simple’. Mat behöver man. Livsmedel är en förhållandevis liten del av den totala e-handeln så jag tror att fysiska butiken finns kvar under en lång tid.”

Storebrand Fastigheter samarbetar redan med Magnolia kring nyproduktion av bostäder i Malmö, Södertälje och i Helsingborg. När det byggs nytt ska det ske på ett hållbart sätt med solpaneler, elstolpar och plats för cyklar.

Ambitionen är att alla fastigheter ska miljöcertifieras.

”Hållbarhetsarbetet sker inte på bekostnad av kundavkastningen utan det går hand i hand”, säger Marita Loft.

Storebrand Fastigheter har utvärderat hundratals objekt i jakten på investeringar som uppfyller kravet på långa stabila kassaflöden. Institutionerna är fortfarande aktiva köpare.

Är fastighetsmarknaden överhettad?
”Priserna har gått upp på det mesta och då gäller ’stockpicking’. Ett fenomen är att när fastighetsmarknaden är stark pressas den ihop och man gör för lite skillnad mellan bra och dåliga objekt. Man ska undvika det som egentligen är lite B-objekt.”

Marita Loft tror på fortsatt höga affärsvolymer framåt och hon har mandat att investera ytterligare 2 miljarder kronor.

”2017 borde man landa på samma nivå som i fjol, runt 140 miljarder kronor. För så länge räntan är låg och konjunkturen god får man ändå tro att intresset för fastigheter fortsätter att vara stort.”

Vilken affär minns du särskilt från dina år i branschen?
”2007 när jag jobbade på SEB bestämde vi oss för att sälja hela innehavet i Kista med relativt höga vakanser. Det visade sig vara ett vältajmat beslut med finanskrisen som kom direkt efter.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?