Annons

Hon sprider riskerna

Marita Loft kallar sig och sin grupp för försiktiga generaler. Trots det har Storebrand Fastigheters portfölj ökat från 1 miljard till 11 miljarder kronor under hennes tid som vd.
”Priserna har gått upp på det mesta och då gäller ’stockpicking’”, säger hon.

 

Under Maria Lofts tid som vd för Storebrand Fastigheter har portföljvärdet ökat från 1 miljard till 11 miljarder kronor.
Under Maria Lofts tid som vd för Storebrand Fastigheter har portföljvärdet ökat från 1 miljard till 11 miljarder kronor.Bild:Amanda Lindgren

Marita Loft har arbetat i fastighetsbranschen i snart 30 år. Intresset för fastigheter började redan på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm där kurserna i fastighetsekonomi lockade mest.

Och att hon fortfarande brinner för branschen förklarar hon med att fastigheter berör alla på ett eller annat sätt.

”Fastigheter utgör ett skal för livet och speglar hela samhället vilket gör att man kommer i kontakt med mängder av olika verksamheter”, säger hon till Di i samband med Business Arena i Stockholm.

Marita Loft hävdar att det egentligen inte är husen i sig som lockar henne, utan vilken avkastning som kan skapas. Men så ändrar hon sig snabbt.

”Jag tycker att tekniska lösningar och stadsutveckling är väldigt kul. Man kan tro att det är en stel och fyrkantig bransch men det har hänt otroligt mycket under mina 30 år.”

Efter 13 år på SEB fick hon 2012 erbjudandet att bli vd för Storebrand Fastigheter i Sverige. Värdet på fastighetsportföljen var då cirka 1 miljard kronor och i dag är innehavet uppe i cirka 11 miljarder kronor.

”Ambitionen har varit att bygga upp en portfölj med låg risk och hög diversifiering. Marknaden har varit ganska het och trots hård konkurrens har vi under kontrollerade former lyckats investera och även sålt av en del indirekta innehav”, säger Marita Loft.

Storebrand Fastigheters bestånd är spritt, både geografiskt och på fastighetstyp. Innehaven sträcker sig från Uppsala och söderut men merparten av fastigheterna finns i Stockholmsregionen.

Innehaven i regionstäder handlar primärt om äldreboende.

”Hyrorna för kontor i Stockholms innerstad har stigit kraftigt och yielderna (avkastningen, Di:s anm) för de mest attraktiva objekten har krupit under 4 procent. Kontorsmarknaden i centrala Stockholm korrelerar hyggligt med BNP och fallhöjden är högre här än i övriga landet.”

Portföljen består av lika stora delar kontor, hotell, bostäder, samhällsfastigheter och numera även dagligvarubutiker.

Storebrand köpte nyligen en portfölj med detaljhandelsfastigheter i Stockholms- och Göteborgsregionerna av fastighetsfonden NREP för 1,6 miljarder kronor. Men Marita Loft är inte intresserad av att äga stora köpcentrum. Hon kallar gärna sig och sin grupp för försiktiga generaler.

”Man vet aldrig när man kan få ett Mall of Scandinavia som granne. Det påverkar kringliggande centrum väldigt mycket. Vi går efter ’keep it simple’. Mat behöver man. Livsmedel är en förhållandevis liten del av den totala e-handeln så jag tror att fysiska butiken finns kvar under en lång tid.”

Storebrand Fastigheter samarbetar redan med Magnolia kring nyproduktion av bostäder i Malmö, Södertälje och i Helsingborg. När det byggs nytt ska det ske på ett hållbart sätt med solpaneler, elstolpar och plats för cyklar.

Ambitionen är att alla fastigheter ska miljöcertifieras.

”Hållbarhetsarbetet sker inte på bekostnad av kundavkastningen utan det går hand i hand”, säger Marita Loft.

Storebrand Fastigheter har utvärderat hundratals objekt i jakten på investeringar som uppfyller kravet på långa stabila kassaflöden. Institutionerna är fortfarande aktiva köpare.

Är fastighetsmarknaden överhettad?
”Priserna har gått upp på det mesta och då gäller ’stockpicking’. Ett fenomen är att när fastighetsmarknaden är stark pressas den ihop och man gör för lite skillnad mellan bra och dåliga objekt. Man ska undvika det som egentligen är lite B-objekt.”

Marita Loft tror på fortsatt höga affärsvolymer framåt och hon har mandat att investera ytterligare 2 miljarder kronor.

”2017 borde man landa på samma nivå som i fjol, runt 140 miljarder kronor. För så länge räntan är låg och konjunkturen god får man ändå tro att intresset för fastigheter fortsätter att vara stort.”

Vilken affär minns du särskilt från dina år i branschen?
”2007 när jag jobbade på SEB bestämde vi oss för att sälja hela innehavet i Kista med relativt höga vakanser. Det visade sig vara ett vältajmat beslut med finanskrisen som kom direkt efter.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Bild: NCC
Bild: NCC

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?