1515
Annons

Hon ska få gotlänningarna att pendla på ett hållbart sätt

Emelie Waktel är en av två reserådgivare som jobbar inom projektet Hållbara Transporter på Gotland. Att främja hållbar pendling i regionen är ett av de främsta målen med hennes jobb. 

Emelie Waktel är reserådgivare på Gotland.
Emelie Waktel är reserådgivare på Gotland.Foto:Lisa Bratt

”Jag stöttar lokala arbetsgivare och deras medarbetare att välja en hållbar arbetspendling, som exempelvis kan vara cykling, samåkning och att resa kollektivt. Mobility management-tänket är grundläggande eftersom det handlar om att främja hållbart resande genom attityd- och beteendeförändringar. Inom ramen av projektet ska jag även se över ökade möjligheter för intermodala transportlösningar på Gotland.”

Vilka är de viktigaste frågorna på ditt bord just nu?
”Just nu funderar jag mycket på samverkan mellan näringslivet och det offentliga. Eftersom vi alla behövs i omställningen mot ett hållbart samhälle gäller det att hitta samverkansformer som funkar för båda parter. I vilka roller gör respektive aktör mest nytta är en fråga som vi behöver ställa oss. Detta är särskilt relevant när det kommer till mobilitetstjänster där jag upplever att det lokala näringslivet är i full gång med till exempel. bilpooler och lånecykelsystem. Inom ramen av projektet Hållbara transporter kan vi på den offentliga sidan gå näringslivet till mötes och tillsammans undersöka vilka strukturer som behövs för att innovationerna ska få spridning.”

Hur tar man sig runt på Gotland om tio år?
”Genomtänkt! Om tio år har vi på allvar minskat behovet av våra vardagsresor, något som redan nu har skett i och med pandemin och en ny syn på distansarbete. Tänk att ha världen som arbetsplats och Gotland som ditt hem. Vi kommer även med lätthet kunna kombinera våra transporter. Runt om på ön kommer det att finnas mobilitetsplatser som fungerar som knutpunkter. Från dessa platser utgår kollektivtrafik, samåkningskonstellationer och bilpoolslösningar - vilket bidrar till ett lätt tillgängligt och ”sömlöst” resande.”

Vad är det bästa med ditt jobb som reserådgivare?
”Att jag får jobba med något så meningsfullt som omställningen till ett hållbart samhälle. Som född och uppvuxen på ön värmer det såklart särskilt att få vara med och forma framtidens hållbara Gotland. Rollen som reserådgivare ger mig även möjlighet att skapa och vara kreativ vilket är en grundförutsättning för att jag ska trivas på ett jobb.”

Hur ser ditt eget resande ut?
”Med bara nån kilometer mellan hemmet och jobbet så är cykeln det givna transportmedlet för mig. Mitt övriga resande var även innan pandemin sparsamt. Bor man Gotland stillas helt enkelt ressuget. Det må vara lokalpatriotiskt men som man brukar säga: Gotland är som jorden runt på en ö.”

 

 


Innehåll från EonAnnons

Nya innovationer inom energiåtervinning driver omställning

Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.
Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

När Sveriges storstäder växer ökar behovet av energi, samtidigt som mängden avfall ökar. Med ledande teknik och lösningar inom energiåtervinning erbjuder E.ON cirkulär energiförsörjning som gör skillnad redan idag. 

Stockholms län är en av Sveriges snabbast växande storstadsregioner med nästan 2,5 miljoner invånare. Tillväxten innebär bland annat att efterfrågan på energi ökar. Samtidigt ökar mängden avfall. En av E.ONs lösning på de här utmaningarna ligger i Bro utanför Stockholm. 

– Sverige är hållbarhetens Silicon Valley med ledande teknik och lösningar för cirkulär energiomställning. En förklaring är att Sverige var tidiga med att bygga ut fjärrvärmen, som idag står för 65 procent av all uppvärmning i landet. E.ON har förvaltat och utvecklat den tekniken med kraftvärmeverket Högbytorp, som erbjuder energiåtervinning 3.0, säger Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

I kraftvärmeverket Högbytorp återvinns energi ur avfall genom förbränning, för att producera lokal el och fjärrvärme. Anläggningen är ett tekniskt avancerat bevis på möjligheterna med cirkulär energiförsörjning. Anette Blücher vill att de boende ska uppleva att även sådant som inte kan materialåtervinnas kommer till nytta. 

– I ett hållbart samhälle måste material återanvändas i så stor utsträckning som möjligt. Ur material som av olika anledningar inte kan eller bör återanvändas, kan vi säkerställa att energin återvinns och kommer till användning som el och fjärrvärme. I Högbytorp får vi in avfall och ser till att det förbränns, men vi tar också vara på restprodukterna efter förbränningen. Till exempel utvinns och återanvänds metallerna i askan efter förbränningen.   

Teknik för kolsänkor

Utbyggnaden av fjärrvärme har varit starkt bidragande till att utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat sedan 1990-talet, enligt Naturvårdsverket. För att nå hela vägen i mål driver E.ON flera forsknings- och utvecklingsprojekt kring kolsänkor, det vill säga olika tekniker för att binda koldioxid och avlägsna koldioxid från atmosfären. 

– Vi jobbar hårt med att reducera den CO2 som vi fortfarande släpper ut. Det är en utmaning som vi delar med industrin, och utvecklingen drivs av flera ledande aktörer. En möjlig teknik är CCS, Carbon Capture and Storage, där koldioxiden fångas upp direkt vid energiåtervinningen, binds in och lagras i berggrunden. En annan spännande möjlighet är biokol, som enkelt uttryckt är organiskt material som upphettats i en syrefattig miljö och som resultat bildar en fast produkt med ett högt kolinnehåll som kan återföras till marken. Idag ser vi lösningar, nu återstår att hitta ekonomiska modeller för den här oerhört dyra tekniken, säger Anette Blücher.

Fakta E.ON
E.ON Sverige är en del av den internationella energikoncernen E.ON SE med huvudkontor i Essen, Tyskland. Inom koncernen jobbar runt 70 000 personer i 15 länder. Vår verksamhet utgörs i huvudsak av två affärsområden: smarta distributionsnät och innovativa energilösningar för våra kunder. 

www.eon.se/om-e-on/hallbarhet/hallbarhetsredovisning 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?