Annons

Hon ska få gotlänningarna att pendla på ett hållbart sätt

Emelie Waktel är en av två reserådgivare som jobbar inom projektet Hållbara Transporter på Gotland. Att främja hållbar pendling i regionen är ett av de främsta målen med hennes jobb. 

Emelie Waktel är reserådgivare på Gotland.
Emelie Waktel är reserådgivare på Gotland.Foto:Lisa Bratt

”Jag stöttar lokala arbetsgivare och deras medarbetare att välja en hållbar arbetspendling, som exempelvis kan vara cykling, samåkning och att resa kollektivt. Mobility management-tänket är grundläggande eftersom det handlar om att främja hållbart resande genom attityd- och beteendeförändringar. Inom ramen av projektet ska jag även se över ökade möjligheter för intermodala transportlösningar på Gotland.”

Vilka är de viktigaste frågorna på ditt bord just nu?
”Just nu funderar jag mycket på samverkan mellan näringslivet och det offentliga. Eftersom vi alla behövs i omställningen mot ett hållbart samhälle gäller det att hitta samverkansformer som funkar för båda parter. I vilka roller gör respektive aktör mest nytta är en fråga som vi behöver ställa oss. Detta är särskilt relevant när det kommer till mobilitetstjänster där jag upplever att det lokala näringslivet är i full gång med till exempel. bilpooler och lånecykelsystem. Inom ramen av projektet Hållbara transporter kan vi på den offentliga sidan gå näringslivet till mötes och tillsammans undersöka vilka strukturer som behövs för att innovationerna ska få spridning.”

Hur tar man sig runt på Gotland om tio år?
”Genomtänkt! Om tio år har vi på allvar minskat behovet av våra vardagsresor, något som redan nu har skett i och med pandemin och en ny syn på distansarbete. Tänk att ha världen som arbetsplats och Gotland som ditt hem. Vi kommer även med lätthet kunna kombinera våra transporter. Runt om på ön kommer det att finnas mobilitetsplatser som fungerar som knutpunkter. Från dessa platser utgår kollektivtrafik, samåkningskonstellationer och bilpoolslösningar - vilket bidrar till ett lätt tillgängligt och ”sömlöst” resande.”

Vad är det bästa med ditt jobb som reserådgivare?
”Att jag får jobba med något så meningsfullt som omställningen till ett hållbart samhälle. Som född och uppvuxen på ön värmer det såklart särskilt att få vara med och forma framtidens hållbara Gotland. Rollen som reserådgivare ger mig även möjlighet att skapa och vara kreativ vilket är en grundförutsättning för att jag ska trivas på ett jobb.”

Hur ser ditt eget resande ut?
”Med bara nån kilometer mellan hemmet och jobbet så är cykeln det givna transportmedlet för mig. Mitt övriga resande var även innan pandemin sparsamt. Bor man Gotland stillas helt enkelt ressuget. Det må vara lokalpatriotiskt men som man brukar säga: Gotland är som jorden runt på en ö.”

 

 


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?