1515

Hon ska få glödheta branschen att växa mer

Den 1 oktober får den trettioåriga branschorganisationen Svensk solenergi sin första vd.

”Omställningen till fossilfrihet är omöjlig utan solenergi”, säger vd:n Anna Werner.

Anna Werner blir ny vd för Svensk solenergi.
Anna Werner blir ny vd för Svensk solenergi.Foto:Pressbild/TT

I rollen som talesperson för den svenska solenergibranschen blir den kanske viktigaste frågan för Anna Werner att argumentera för att nuvarande bidrag till solceller fasas ut på ett försiktigt och förutsägbart sätt.

”Branschen går oerhört bra, men framgången är ömtålig. Försvinner bidragen för snabbt hinner inte våra medlemmar anpassa sig”, säger hon.

Hårddraget skulle det riskera omställningen till fossilfrihet, enligt Anna Werner.

”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Jag tror att den omställningen är omöjlig utan en andel solenergi på minst 10 procent, särskilt eftersom vi måste öka elanvändning i transportsektorn för att klara målet”, säger hon.

Vore det inte bästa för branschen, och omställningen, om stöden fortsatte?
”Det här är ingen bidragsbransch på sikt utan en sektor som snart kan stå helt på egna ben. Många projekt gör redan det men inte alla. Med en alltför snabb nedtrappning av installationsstödet riskerar därför marknaden att kollapsa. Det hände när stöden till solvärme togs bort vilket raderade ut nästan alla bolag. Det är också någonting vi har sett hända med solel i andra länder.”

Di har återkommande skrivit om boomen i den den svenska solenergibranschen som växte med omkring 50 procent ifjol, enligt Anna Werner.

”Det är en rolig bransch att ge sig in i. Det händer så otroligt mycket både kommersiellt och på tekniksidan”, säger hon.

Ikea har nyligen lanserat solceller i Sverige, vad tror du det kan innebära?
”Det är ett steg i rätt riktning. Ska vi klara av den här omställningen måste det vara lätt att köpa solceller och solfångare, det måste vara som vilken annan teknisk produkt eller tjänst som helst. Där tror jag att exempelvis Ikea kan bidra mycket.”

Har du själv solceller?
”Tyvärr är solceller fortfarande svårt att kombinera med enkupigt lertegel, men nya tekniska lösningar är på väg och på båten har jag det naturligtvis.”

Varför behöver svensk solenergi en vd just nu?
”Frågan är väl snarare hur man har klarat sig utan en i 30 år. Men det är en bransch som växer kommersiellt, där mycket händer i teknikutvecklingen och som är viktig för omställningen av energisystemet. Det är väl ett bra läge att anställa en ledare till kansliet.”

 


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?