ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Hon ska få glödheta branschen att växa mer

  • Anna Werner blir ny vd för Svensk solenergi. Foto: Pressbild/TT

Den 1 oktober får den trettioåriga branschorganisationen Svensk solenergi sin första vd.

”Omställningen till fossilfrihet är omöjlig utan solenergi”, säger vd:n Anna Werner.

I rollen som talesperson för den svenska solenergibranschen blir den kanske viktigaste frågan för Anna Werner att argumentera för att nuvarande bidrag till solceller fasas ut på ett försiktigt och förutsägbart sätt.

”Branschen går oerhört bra, men framgången är ömtålig. Försvinner bidragen för snabbt hinner inte våra medlemmar anpassa sig”, säger hon.

Hårddraget skulle det riskera omställningen till fossilfrihet, enligt Anna Werner.

”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Jag tror att den omställningen är omöjlig utan en andel solenergi på minst 10 procent, särskilt eftersom vi måste öka elanvändning i transportsektorn för att klara målet”, säger hon.

Vore det inte bästa för branschen, och omställningen, om stöden fortsatte?
”Det här är ingen bidragsbransch på sikt utan en sektor som snart kan stå helt på egna ben. Många projekt gör redan det men inte alla. Med en alltför snabb nedtrappning av installationsstödet riskerar därför marknaden att kollapsa. Det hände när stöden till solvärme togs bort vilket raderade ut nästan alla bolag. Det är också någonting vi har sett hända med solel i andra länder.”

Di har återkommande skrivit om boomen i den den svenska solenergibranschen som växte med omkring 50 procent ifjol, enligt Anna Werner.

”Det är en rolig bransch att ge sig in i. Det händer så otroligt mycket både kommersiellt och på tekniksidan”, säger hon.

Ikea har nyligen lanserat solceller i Sverige, vad tror du det kan innebära?
”Det är ett steg i rätt riktning. Ska vi klara av den här omställningen måste det vara lätt att köpa solceller och solfångare, det måste vara som vilken annan teknisk produkt eller tjänst som helst. Där tror jag att exempelvis Ikea kan bidra mycket.”

Har du själv solceller?
”Tyvärr är solceller fortfarande svårt att kombinera med enkupigt lertegel, men nya tekniska lösningar är på väg och på båten har jag det naturligtvis.”

Varför behöver svensk solenergi en vd just nu?
”Frågan är väl snarare hur man har klarat sig utan en i 30 år. Men det är en bransch som växer kommersiellt, där mycket händer i teknikutvecklingen och som är viktig för omställningen av energisystemet. Det är väl ett bra läge att anställa en ledare till kansliet.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer