1515

Hon ska få fler Linköpingsbor att välja cykeln

Linköping har fått sin första Mobility Manager. Uppdraget: Få fler Linköpingsbor att resa mer klimatsmart i vardagen. 

Sandra Viktor jobbar som Mobility Manager i Linköping.
Sandra Viktor jobbar som Mobility Manager i Linköping.Foto:Christian Ekstrand

Hallå där Sandra Viktor! Vad är det bästa med att jobba som Mobility Manager?

Bredden – att få verka inom ett konkret hållbarhetsområde som verkligen berör alla.

Friheten – att få tänka långsiktigt, kreativt och lösningsorienterat.

Människorna – på min arbetsplats och alla andra jag samverkar med till exempel mobilitetsaktörer, fastighetsägare, arbetsgivare, föreningslivet och invånarna .  Alla bidrar till utvecklingen med sina kompetenser och vinklar.

Linköping är en väldigt utvecklingsorienterad stad med både hjärta och hjärna. Jag hade aldrig vänt hem om staden varit på dekis.

Vad är de viktigaste frågorna på ditt bord just nu?
”Linköping har som mål att vara koldioxidneutralt 2025, och att 40 procent ska cykla och 20 procent åka kollektivt, men den viktigaste frågan för mig är hur vi med styrning och utveckling av mobilitet kan göra staden med hållbar – inte bara utifrån ett klimatperspektiv utan främst utifrån ett jämlikhets- och jämställdhetsperspektiv.”

Hur ska ni nå dit egentligen?
”Genom att få fler i staden att välja världens smartaste fordon – cykeln – för vardagsresorna. Nu bygger vi bland annat fler Cykellänkar – Linköpings supercykelvägar, ett koncept jag delvis är moder till. En del av detta handlar om att jobba nära invånare och verksamheter samtidigt som vi bygger. Om kommunen bygger bra cykelinfrastruktur – hur kan andra aktörer bidra och ge de rätta förutsättningarna som sammantaget leder till att fler cyklar?

 En annan viktig fråga är även att lyfta de delade mobilitetstjänsterna. Både att tillskapa rätt förutsättningar rent fysiskt genom att planera för ”mobilitetshubbar” – strategiska platser där invånarna lätt hittar dessa fordon. Hubbarna kan med fördel samlokaliseras med servicefunktioner som gör att behovet av att transportera sig minskar ex. miljörum och leveransboxar. Vi bygger även den digitala infrastrukturen så det blir enklare för invånarna att se utbudet samt kunna boka och betala för dessa tjänster, gärna i kombo. Jag projektleder nu arbetet med att ta fram en MaaS-app för Linköping som blir första stad i Sverige, och bland de första i världen.

 Vi uppdaterar även våra parkeringsriktlinjer och tar fram en ny modell för flexibel norm för bilparkering. Syftet är att göra det enklare och mer attraktivt för byggaktörer att jobba för mobilitetstjänster. Vi tänker storskaligt och vill såväl hitta hållbara sätt att finansiera som att stimulera utvecklingen av publika delningsfordon”.

Hur tar man sig runt i Linköping om tio år?
   Vi har en mycket bättre balans mellan att ha tillgång till och äga beroende på behov och förutsättningar. Vi har under detta decennium lyckats skapa ett hållbart mobilitetssystem som är attraktivt för alla – kvinnor, män, barn, ungdomar, äldre och personer med andra modersmål än svenska.

Den allt bättre cykelinfrastrukturen och effektivare kollektivtrafiken samt det ökade utbudet av delade mobilitetstjänster har lett till att fler människor kan nå de platser de behöver besöka och utföra de aktiviteter som de vill – utan att vara beroende av egen bil.

Staden upplevs mer tillgänglig, trygg, grönare och skönare än någonsin.

Stadskärnan är bilfri men tillgängligheten in är bättre än någonsin, inte minst tack vare våra självkörande minibussar som transporterar människor – framför allt äldre och barnfamiljer – från parkeringshusen som ligger i ytterkant.

Det systematiska arbetet med att bygga Cykellänkar för effektiv cykelpendling och etablera mobilitetshubbar och MaaS kopplat till såväl nybyggnation som befintlig miljö, har lönat sig. Bilpoolsföretagen har fått bättre förutsättningar att etablera sig och privata bildelningstjänster är mycket vanligt, inte bara i innerstaden utan även i ytterstaden och på landsbygden.

Du erbjuds i första hand ett MaaS-abonnemang om du flyttar in i en ny bostad. Om du istället väljer privat bil få du betala en osubventionerad avgift för parkeringsplatsen.

I stort sett alla arbetsgivare erbjuder en mobilitetsförmån som uppmuntra sina anställda att såväl pendla som att göra sina tjänsteresor mer klimatsmart.

Den enorma ökningen av att jobba på distans och ha digitala möten som coronapandemin förde med sig har blivit norm. Det har lett till en bättre balans för såväl människorna som stadens infrastruktur. Arbetspendlartid-infarkterna på transportlederna är borta. Win win.

Vi har även lyckats samskapa fram riktigt bra möjligheter att resa mer hållbart till, från och på landsbygden, vår härliga östgötaslätt.

Hur ser ditt eget resande ut?
”90 procent cykel, 5 procent kollektivtrafik och 5 procent privat bil. Inom ett halvår räknar jag med att familjens privata bil är såld eller del av en bildelningstjänst.”


Innehåll från AZ DesignAnnons

De skapar kontorsmiljöer som passar alla

Under pandemin, då många började jobba hemifrån, har kontorsmöbler fått ett helt nytt användningsområde. Många som jobbat från en kontorsplats vid köksbordet har insett vikten av god ergonomi. När många nu återgår till arbetsplatsen ställs helt nya krav på att arbetsgivare erbjuder en flexibel och ergonomisk miljö. 

Innan pandemin har det varit mestadels företag som köpt kontorsmöbler, men idag är även privatpersoner stora konsumenter. När allt fler nu kommer återvända, helt eller delvis, till kontoren ställer det nya krav på företagen. De som jobbat hemifrån har vant sig vid en standard som utmanar företagen att anpassa kontoren till moderna hybrida arbetsplatser.

– Det stora behovet av kontorsmöbler i hemmet har gjort att vi expanderat enormt inom det området. Idag är till exempel höj- och sänkbara skrivbord en ganska vanlig möbel även hemma hos privatpersoner. Medvetenheten kring ergonomi har ökat under pandemin och personer som jobbat hemma har insett hur viktig en ergonomisk möbel är, säger Andreas Zwahlen, CEO AZ Design.

250 kvm stort showroom

Utöver kontorsmöbler för både företag och privatpersoner har AZ Design även restaurang- och konferensmöbler. För att hjälpa kunderna skapa både rätt känsla och funktion har AZ Design inredningsarkitekter som anpassar kontorslösningarna till varje kunds unika behov. I ett 250 kvadratmeter stort showroom i södra Stockholm kan kunderna komma för att inspireras och testa de olika möblerna.

– Vi har en helhetslösning och kan hjälpa till med allt. Våra inredningsarkitekter kan rita upp möblering, färger, textiler och belysning. Och vi har alla möbler till kontoret, från loungegruppen i receptionen, ergonomiska stolar och skrivbord till gardiner och matsalsmöbler, säger Andreas.

Här hittar du vårt showroom 

Utmaning att skapa flexibla miljöer

Trenden för hur kontoren utformas framöver går starkt mot att vara anpassningsbart. Den hybrida kontorslösningen innebär att man i skift kan använda samma möbler, som då måste gå att anpassa efter olika behov. Höj- och sänkbara skrivbord är en viktig möbel som passar alla och som många nu är vana att arbeta vid på sitt hemmakontor. Även skärmväggar som möjliggör en privat del i de öppna kontorslandskapen blir en viktig detalj att kunna addera. AZ Design säljer kontorsmöbler till både företag och privatpersoner och har ett stort sortiment ergonomiska kontorsstolar och höj- och sänkbara skrivbord i olika storlekar.

Här kan du få mer information om vilket som är det perfekta skrivbordet för din arbetsplats 

Oavsett vilket behov man har eller hur omfattande ens förändringsprojekt är, som företag eller privatperson, kan AZ Design hjälpa till. Antingen väljer man att ta hjälp av en inredningsarkitekt i ett antal timmar eller så tar låter man AZ Design ta ett helhetsansvar där de levererar en plan och inköpslista in i minsta detalj. 

– I Storstockholm kan vi komma ut till kunden för att på plats gå igenom behov och önskemål. Vi kan även skicka ut provstolar till kunden så att de får testa i lugn och ro, säger Andreas.

Om AZ Design

AZ Design erbjuder ett av Nordens största sortiment av möbler och inredning för offentliga miljöer. Företaget är en stark aktör inom restaurangmöbler och den senaste tiden är företaget även en stark aktör inom kontorsmöbler för både företag och privatpersoner. Inom segmentet kontorsmöbler erbjuds ett brett sortiment av bland annat höj- och sänkbara skrivbord, kontorsstolar, kontorsförvaring och ljudabsorberande skärmar. På företagets webbutik finns över 10 000 produkter och i Stockholm ligger ett 250 kvm stort Showroom där kunderna kan titta och prova de mest populära produkterna. AZ Design har ökat omsättningen varje år sedan 2009 när företaget grundades och har utsetts till ”Superföretag” av Veckans Affärer och Bisnode vid ett flertal tillfällen. AZ Designs styrka är att tillhandahålla produkter av högsta kvalitet till låga priser med snabba leveranser, alltid med en hög servicenivå.

www.azdesign.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AZ Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?