Annons

Hon sågar Riksbankens prognoser: ”Alldeles för högt”

Riksbanken kommer än en gång att hugga i sten med överdrivna förväntningar på en löne- och prisökningar. Det anser Lena Hagman, chefsekonom på Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation.

Lena Hagman, chefsekonom på Almega.
Lena Hagman, chefsekonom på Almega.Bild:Jack Mikrut

Riksbanken bedömer att löneökningstakten växlar upp till omkring 3,5 procent i år och de kommande åren, från strax under 3 procent 2016. Men Lena Hagman, tidigare bland annat chefsekonom på TCO och ledamot i Dagens industris skuggdirektion, sågar prognosen.

”Det är alldeles för högt. Det bygger på gamla samband”, säger hon.

Riksbankschefen Stefan Ingves förklarade på torsdagen sin löneprognos med ett fortsatt bra tryck i svensk konjunktur och stigande arbetskraftsbrist- ett högt resursutnyttjande, på ekonomspråk.

”Det är rimligt att anta att den höga efterfrågan ger sig tillkänna även i högre löneökningstakt”, sa riksbankschefen.

Men de gamla sambanden gäller inte längre, hävdar Lena Hagman.

”Det är ett helt nytt läge. Tjänsteföretagen kan inte höja priserna alls i den takt som vi varit vana vid i en högkonjunktur, trots ett högt resursutnyttjande. Prispressen är större idag på grund av en större internationell konkurrens”, säger hon.

Höjda priser på tjänster är centralt för att ge inflation och löner bättre fart, eftersom priser på varor varit på tillbakagång ända sedan 1990-talet på grund ett globalt konkurrenstryck.

Riksbankens övertro på tjänstepris- och löneökningar betyder också att förväntningarna på en inflation i höjd med målet 2 procent hösten 2018 är för optimistiska, bedömer Lena Hagman.

”Det kommer att gå långsammare än vad Riksbanken räknar med.”

Hon pekar på att den svenska tjänstesektorn, inte minst kunskapsintensiva branscher som it-tjänster och teknikkonsulter, både exporterar och importerar i långt större utsträckning än tidigare.

Tjänsteprisinflationen har det senaste halvåret stigit raskt till 2 procent. Men stegringen kommer sent och är blygsam jämfört nivåer på omkring 3 procent vid tidigare konjunkturtoppar.

”Riksbanken har uppmärksammat att tjänstepriserna utvecklats ovanligt svagt de senaste åren, men verkar utan vidare resonera att nu ska de väl ändå komma upp”, säger Lena Hagman.

Almega representerar arbetsgivare i tjänstesektorn i vårens avtalsrörelse, som förhandlar löner för omkring en halv miljon anställda.

I fjol slutade löneavtalen på 2,2 procents påslag. Med viss löneglidning slutade 2016 års totala löneökningar på 2,9 procent, enligt Riksbankens prognos.

I år har industrifacken, som är först ut, krävt löneavtal på 2,8 procent medan arbetsgivarna krävt ”under 1,5 procent”.

Givet samma löneglidning som i fjol pekar Riksbankens löneprognos mot avtalade lönelyft på omkring 2,7 procent.

Lena Hagman vill inte göra någon egen prognos för årets löneökningar.

”Men jag är säker på att det blir lägre än Riksbankens bedömning.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?