Annons

Hon revolutionerar värmländsk industristad

KARLSKOGA.
Hon är femte generationen i den värmländska stål- och smidesfamiljen som omsätter en halv miljard kronor. Men Lisa Persson hittade ett helt eget spår som hon nu har förverkligat.

Lisa Persson, femte generationen i smidesfamiljen.
Lisa Persson, femte generationen i smidesfamiljen.Foto:Ida Thunberg

LPD Office ligger mitt i centrala Karlskoga, och erbjuder kontorsplatser, konferensrum och en lounge till dem som söker en flexibel arbetsplats. Konceptet bygger på medlemskap.

”Det har tagits emot väldigt bra. De flesta som kommer hit säger att 'wow här vill man ju sitta och jobba', och det var precis det jag ville uppnå”, säger Lisa Persson.

I industristaden Karlskoga har det inte funnits något liknande tidigare.

”Idén fick jag efter att jag själv har suttit och pluggat och jobbat på många platser som inte har kändes särskilt roliga. Det har varit svårt att hitta inspirerande kontorsplatser när man har velat byta miljö eller ha något annat än det vanliga”, säger Lisa Persson.

Hon tror att pandemin har gjort att många ser annorlunda på vad en arbetsplats egentligen är.

”Företagen vill ha flexiblare ytor. Många är trötta på att jobba hemma, man vill träffa människor och känna att man har någonstans att gå på dagarna.”

Hon är uppvuxen i en företagarfamilj där historien börjar med farfars farfar som var smidesmästare på 1800-talet. Både namnet och LPD Office’s logotype härstammar från 1950-talet då Lisa Perssons farfars far Levi Persson drev företaget som då tillverkade stora pressmaskiner. LPD stod då för Levi Persson Degerfors, och har i dag fått Lisa Perssons initialer i stället.

”Jag tyckte loggan var snygg, och det känns roligt med den historiska kopplingen”, säger Lisa Persson.

Hennes pappa Anders Persson har varit framgångsrik företagare under många år och driver nu tillsammans med Lisa Persson och hennes bror Erik Persson koncernen A Persson Affärsutveckling.

Dotterkoncernen Proplate tillverkar maskinkomponenter av grovplåt, framför allt i höghållfast stål. Majoriteten av produkterna exporteras där de största marknaderna är Tyskland, Österrike, USA och Japan.

Produktionsanläggningen ligger i Oxelösund, och senaste räkenskapsåret blev ett rekordår för koncernen med en omsättning på 365 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på nästan 62 procent. Resultatet steg till 19 miljoner kronor. Lisa Persson sitter sedan flera år i Proplates styrelse.

”Jag är förstås stolt över den långa smidestraditionen som finns i vår familjs historia och att stålföretaget går bra. Det är ett välskött bolag, och det är roligt, utvecklande och intressant att vara en del av styrelsen.”

Brodern Erik Persson driver ett self-storage-företag som också är en del av familjeföretaget. Pappa Anders Persson säger att det är kul att barnen har valt entreprenörsbanan, de också.

”Jag hade förstås inte haft något emot om de hade valt andra banor. Men det roligaste är att de har hittat sina egna nischer och skapat dem utifrån sina egna idéer. Det är ingenting som jag ligger bakom, det kan jag garantera. Tvärtom har de fått övertyga mig och övriga i styrelsen om att detta är verksamheter som vi ska satsa på.”

Lisa Persson med pappa Anders och brodern Erik.
Lisa Persson med pappa Anders och brodern Erik.

Att starta ett nytt bolag och verksamhet i familjekoncernen, och jobba tätt intill pappa, tycker Lisa Persson fungerar bra.

”Vi bollar idéer fritt mellan varandra och har en öppen dialog. Det är ett bra sätt att jobba på. Samtidigt finns resten av styrelsen också där och sträcker upp en ibland och ställer vassa frågor. Det blir en bra mix.”

”Ibland får jag säga till pappa att släppa vissa saker och lita på att jag har koll, men det är faktiskt inte så ofta som det händer.”

När det gamla bankhuset i stan blev till salu valde familjen att köpa fastigheten som sedan började rustas upp.

”Det här är ju något annat än ett trist kontorshotell med kontor i långa korridorer”, säger Lisa Persson och visar runt i lokalerna som har den så kallade loungen som sitt hjärta med soffor och annan inredning i genomtänkta färger och former.

Affärsupplägget bygger på medlemskap som har olika nivåer. Det enklaste inkluderar tillgång till loungen med trådlöst nätverk, kaffe och möjligheten att träffa andra människor och nätverka. Man kan också ha sitt eget kontor och tillgång till konferensrum. Uppsägningstiden är bara två veckor.

”Det kan man ju förstås se som en risk för mig, men det ger en stor frihet för dem som vill sitta här och jobba. De flesta efterfrågar flexibilitet. Även större företag kan numera uppskatta möjligheten att få tillgång till moderna lokaler i centrum utan att behöva skriva långa hyreskontrakt.”

”Vi har faktiskt redan fullbelagt och renovering av nästa våningsplan kommer att ske i början av 2023 för att göra plats för fler.”

”Det har redan blivit en jätteintressant blandning av människor här sedan vi öppnade. Vi har en bank som har valt att arbeta här, och det finns även jurister, systemutvecklare, ett medieproduktionsbolag, ekonomer, försäljare och en scenteknikkonsult. Att jobba såhär kan ge många ringar på vattnet och rent konkret ge business för dem som arbetar här.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera