1515
Annons

Hon parar ihop startups med industrijättarna

I dagarna går världens största digitala matchmaking-event, Sweden Innovation Days, av stapeln. Nio länder har bjudit in såväl storföretag som startups för en global matchmaking. 

Stina Lantz, ansvarig för det nationella programmet Ignite Sweden.
Stina Lantz, ansvarig för det nationella programmet Ignite Sweden.Foto:Elias Ljungberg

”Det är det största vi någonsin gjort”, säger Stina Lantz, ansvarig för det nationella programmet Ignite Sweden som anordnar eventet tillsammans med Vinnova.   

Under de fyra år som gått sedan Ignite Sweden startades har det nationella programmet bidragit till inte mindre än 150 kommersiella samarbeten mellan startups och privata eller offentliga storföretag.  

”Från Sverige kommer ett femtiotal stora företag och omkring 100 startups. Vår förhoppning är ju att få internationella startup-bolag och svenska storföretag att matcha och på så sätt locka hit fler företag och fler talanger. Och att våra svenska startup-företag hittar sina första internationella kunder.”

Startskottet för Ignite Sweden gick för snart fyra år sedan. Stina Lantz liksom många andra som jobbade med att stödja startups hade blivit varse bristen på utbyte mellan startup-världen och storföretagen. 

”Vi såg behovet av att storföretagen inte bara investerade i startups utan även gav dem en möjlighet att få kommersiellt fäste på sin hemmamarknad. Vi fostrar våra startups att bli globala från dag ett, men konsekvensen blir att de får sina första kunder i exempelvis USA, sedan flyttar de sitt kontor och får tunga internationella investerare. Då försvinner de från Sverige.”

Hittills har Ignite Sweden jobbat med över 200 storföretag, såväl privata som offentliga, och hjälpt över 550 startup-bolag att få till möten med storföretag som har behov av just deras lösning. 

”Första året lyckades vi få till tio kommersiella samarbeten och i fjol nådde vi 101. Totalt har vi bidragit till 150 kommersiella samarbeten. Årets siffra är inte riktigt klar ännu, men det blir spännande. Ungefär 42 procent av de möten som vi matchar går vidare till djupare dialoger.”

Kan du ge exempel på ett samarbete som du är extra stolt över?
Alfa Laval ALFA +7,84% Dagens utveckling och Ekkono, som nu ska presentera sin fjärde affär tillsammans på Sweden Innovation Days. De ingick faktiskt i vår första omgång med matchningar redan 2017. Ekkono, som utvecklar maskininlärning för edge computing, har satt en liten hårdvara på Alfa Lavals värmeväxlare som kan förutspå underhållet, göra underhållet intelligent helt enkelt. Ekkono har inte bara matchat med Alfa Laval, omkring hälften av deras befintliga kundstock har de träffat genom Ignite”, säger Stina Lantz. 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?